Domaći njoki od bundeve – recepti

bundeva

Čudesna bundeva, buča ili tikva ( lat. Cucurbita) je povrtnica koju su u Europu donijeli Španjolci u 16. stoljeću. Bez obzira na koji način je odlučite pripremati, ova namirnica neće vas ostaviti ravnodušnim sa svojim slatkasto nježnim okusom.

Možete je koristiti za pripremu salata, slanih i slatkih jela, juha, deserta, variva itd.

bundeva

Foto: Unsplash

Konzumiranje voća i povrća je već dugo povezano sa smanjenjem rizika od lošeg i ubrzanog životnog stila. Mnoge studije sugeriraju da povećana potrošnja biljnih namirnica poput bundeve smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca te potiče zdravi ten i kosu.

Prednosti konzumiranja bundeve

  • Duži osjećaj sitosti – bundeva sadrži vlakna koja drže apetit pod kontrolom i osiguravaju duži osjećaj sitosti.
  • Pomaže kod očuvanja vida – šalica narezane bundeve sadrži 200% dnevne preporučene doze vitamina A koji je bitan za zdrav vid.
  • Pomaže kod zatvora – olakšava probavne smetnje i pražnjenje stolice.
  • Održava zdravlje srca –  bundeva sadrži vlakna, vitamin C te kalij koji podržavaju zdravlje srca. 
  • Najpoznatiji izvor beta-karotena – ovaj moćni antioksidans daje narančastu boju bundevi, a u tijelu se pretvara u vitamin A. 

Bundeva je vrijedan izvor karotenoida koji ima važnu ulogu u prehrani u obliku pro-vitamina A. S obzirom da bundeva obiluje karotenoidima, njeno redovito konzumiranje može pomoći u sprječavanju kožnih bolesti, poremećaja očiju i raka. Osim toga njena anti-dijabetička i anti-kancerogena  svojstva su potaknula pojačani interes za konzumacijom ovog jesenskog ploda.” – zaključuju znanstvenici u članku objavljenom u časopisu International Journal od Food Science and Nutrition.

Bundeva – nutritivna vrijednost

Meso bundeve sadrži niz dragocjenih vitamina i minerala. Posebno se ističu:

  • vitamini  A, C, E, K, B skupine ( B1, B2, B6, niacin i folna kiselina),
  • minerali (kalij, fosfor, kalcij i željezo),
  • od ostalog tu su još i pektini, celuloza i druga biljna vlakna.

Energetska vrijednost bundeve iznosi oko 111 kJ odnosno 26 kcal na 100 grama. Zbog svoje niske energetske vrijednosti i lake probavljivosti pogodna je dijetalna hrana te se preporučuje osobama s poteškoćama sa želucem i crijevima, pretilim osobama te dijabetičarima.

Njoki od hokaido bundeve i krumpira – recept

njoki od bundeve

Foto: Unsplash

Isprobajte ukusne njoke od bundeve i uživajte u njenom delikatnom, ali prepoznatljivom okusu. Njoke možete kombinirati uz razne umake kao npr. umak od gljiva ili rajčica itd.

Sastojci za pire od bundeve

  • 1 kom (oko 500 g) hokaido bundeve, 
  • malo soli,
  • malo maslinovog ulja.

Sastojci za njoke od bundeve

  • 350 g pirea od hokaido bundeve, 
  • 200 g brašna,
  • 1 jaje.

Priprema pirea od bundeve

  1. Bundevu prepolovite na pola, žlicom uklonite koštice i mekanu sredinu.
  2. Bundevu zajedno s korom narežite na kriške, posložite ih na lim za pečenje, poprskajte s malo maslinovog ulja i posolite.
  3. Kriške bundeve pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C  oko 20-tak minuta dok ne omekšaju.
  4. Pečenim kriškama ogulite koru, a meso bundeve zgnječite vilicom ili štapnim mikserom u pire.

Priprema njoka od bundeve:

  1. U posudu stavite 350 g zgnječenog pirea od bundeve, dodajte 1 jaje i lagano počnite mijesiti tijesto rukama.
  2. Malo po malo dodavajte brašno dok ne dobijete mekano tijesto koje možete formirati u njoke. Pripazite da ne pretjerate s brašnom kako ne biste dobili žilave njoke, ako se tijesto i dalje lijepi, malo ga pobrašnite.
  3. Tijesto podijelite, svaki dio razvaljajte u kobasicu debljine 2 cm te narežite na male njoke. Ovisno u željama njoke možete dodatno oblikovati na ribežu ili vilicom.
  4. Pripremljene njoke stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu vode.
  5. Njoke zatim kratko isperite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijede.

Njoki od bundeve i krumpira s kaduljom

Jednostavan recept za svaku priliku, možete ga kombinirati kao prilog ili samostalno jelo.

Sastojci

  • 600 g bundeve – butternut ili hokaido,
  • 400 g krumpira,
  • 100 g glatkog brašna,
  • 100 g krušnih mrvica,
  • 3 žumanjka,
  • 100 g tvrđeg ribanog sira (parmezana),
  • sol i papar.
  • 12 svježih listova kadulje ( te ostale sastojke po želji npr. cherry rajčice i sl.).

Priprema 

  1. Bundevu i krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Kad su komadići kuhani, dobro ocijedite od viška vode te propasirajte u blenderu, sjeckalici ili koristeći štapni mikser.
  2. U tako pripremljenu smjesu dodajte papar, sol, parmezan, žumanjke, brašno, krušne mrvice te muškatnog oraščića po želji.
  3.  Sve sastojke zamijesite u glatko tijesto, po potrebi dodajte brašna.
  4. Od tijesta oblikujte uske valjke i narežite na njoke dužine 2 cm.
  5. Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
  6. Na tavi otopite maslac, dodajte skuhane i ocijeđene njoke i pržite ih 5-6 minuta. Potom u tavu dodajte svježe lišće kadulje i nastavite pržiti još 5-6 minuta.  Ovisno o ukusu u ovoj fazi možete dodati i ostale sastojke i začine po želji te pospite parmezanom.

Zdravi njoki od butternut bundeve

U nastavku vam donosimo recept za zdravu verziju njoka s brašnom od pira.

Sastojci za njoke

  • 1 manja butternut bundeva,
  • 1 šalica pirea od krumpira,
  • 3 šalice brašna od pira,
  • himalajska sol.

Priprema 

  1. Butternut bundevu ogulite i narežite na kockice. 
  2. Bundevu stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu i kuhajte dok ne omekša, potom procijedite.
  3. Meso tikve dobro izgnječite i pomiješajte s pireom od krumpira.
  4. Kad se sve dobro ohladi, u smjesu bundeve i krumpira dodajte 3 šalice brašna od pira i oblikujte u glatko tijesto.
  5. Tijesto podijelite, oblikujte u kobasicu i narežite u njoke.
  6. Svaki komadić uvaljajte malo u brašno od pira.

Čim su njoki gotovi stavite ih kuhati, pržiti ili ih zaledite. Nemojte predugo čekati jer će bundeva upiti brašno, a njoki će biti gnjecavi.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Grupa autora (2017). Pumpkin the funcitional and therapeutic ingredient: A review. International Journal of Food Science and Nutrition. ISSN: 2455-4898, Vol.2., Issue 6., November 2017., Page No. 165-170.
  2. Ware M.( 2018). What are the health benefits of pumpkins?., Medical News Today., https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610.php
  3. Shubrook N. The Health benefits of pumpkin. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-pumpkin
  4. Nagi (2017) Easy Pumpkin Gnocchi with Sage butter. https://www.recipetineats.com/easy-pumpkin-gnocchi/

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu