Jela od boba – recepti i priprema

bob mahuna

Bob pripada mahunarkama te je u današnje vrijeme ova visoko nutritivna namirnica pomalo zaboravljena. Ukoliko želite probuditi prošlost i vratiti se ovako bogatoj namirnici, donosimo vam recepte s kojima ćete ponovno uživati u bobu.

U Europi je bob u prošlosti bio više rasprostranjen od graha ili mahuna, no njegova popularnost je opala dolaskom američkih namirnica. Ova mahunarka obiluje brojnim nutrijentima te predstavlja izvrsnu dopunu svakom kućanstvu, posebice ako ste se zasitili graha.

Bob sadrži minerale poput željeza, kalcija, mangana i fosfora, vitamine B skupine te veliku količinu vlakana. Samim time djeluje protiv slabokrvnosti, poboljšava probavu i jača imunološki sustav.

Slovi i kao odlična namirnica za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti jer sadrži aminokiselinu od koje nastaje dopamin, važan hormon u normalnom funkcioniranju organizma. Prehrambena vlakna odlična su i za dijabetičare jer pomažu smanjiti šećer u krvi.

bob

 

Smrznuti bob recepti

Ukoliko niste zainteresirani za uzgajanje boba u vlastitom vrtu ili vam se ova odlična mahunarka priprema tijekom zime, smrznuti bob možete kupiti u gotovo bilo kojem trgovačkom centru.

Tjestenina s bobom

  • 400g mladog boba (cca. dvije šalice),
  • Tjestenina po želji,
  • 300-400g nasjeckane svježe rajčice,
  • 2 žlice koncentrata rajčice,
  • 1 luk (možete dodati i dva češnja češnjaka)
  • 1 šalica nasjeckanog baby špinata,
  • Začini po želji te 2-3 žlice ulja po izboru.
  1. Dok pripremate umak, stavite kuhati dobro oprani mladi bob i tjesteninu u odvojene lonce.
  2. Nasjeckajte luk i stavite ga pržiti na ulju dok ne postane staklen, a zatim dodajte rajčicu te koncentrat rajčice.
  3. Nakon nekoliko minuta dodajte krupno nasjeckan špinat. Nakon minutu-dvije dodajte kuhani i ocijeđeni bob, a na kraju i začine.
  4. Tjesteninu također ocijedite i poslužite tako da umak prelijete preko tjestenine. Po želji možete sve posuti dodatnim začinima, parmezanom ili ukrasiti bosiljkom.

bob varivo s graškom

Varivo od boba i ječma

  • 150 g ječma (ječmene kaše),
  • 300-500 g mladog boba,
  • 1 standardni grincek (mrkva, celer, luk, peršin),
  • Začini po želji (sol, papar, crvena paprika, lovor, peršin)
  • Par žlica ulja po izboru
  1. Prije kuhanja variva od ječma, potrebno je natopiti ječan 2-3 sata u hladnoj vodi. Nakon toga ga procijedite i ponovno isperite u čistoj vodi.
  2. Zatim u lonac stavite pržiti nasjeckani luk na ulju i narežite ostatak povrća iz grincek pakiranja.
  3. Kada luk postane staklen, dodajte ostatak grinceka i pirjajte nekoliko minuta.
  4. Dodajte bob i ječam te sve prelijte vodom da pokrije povrće i ječam.
  5. Dodajte začine po svom ukusu i kuhajte 30-40 minuta, odnosno dok bob i ječam ne postanu mekani.

Varivo od mladog boba s tjesteninom

  • 250-300 g mladog boba,
  • 400 g tjestenine po izboru,
  • 300-500 ml pasirane rajčice,
  • 1-15L povrtnog temeljca ili juhe od kocke,
  • 1 luk, 2 mrkvice,
  • Začini po izboru i malo ulja.
  1. Sitno nasjeckan luk popržite na ulju, kada postane staklen dodajte mu mrkvu narezanu na ploškice i pirjajte još par minuta.
  2. Zatim dodajte bob, pasiranu rajčicu te prelijte sve toplim (ne vrućim) temeljcem ili juhom.
  3. Pustite sve da zavrije, a onda kuhajte još 10-ak minuta prije dodavanja tjestenine.
  4. Nakon što u sve dodate tjesteninu i začine, kuhajte varivo dok tjestenina ne bude gotova.

Jela od boba i tikvica

Bob se odlično slaže s tikvicama čija će vlakna olakšati probavu boba koji je ipak mahunarka i našem tijelu treba dulje vremena da ga probavimo. Osim toga, ovo je idealna opcija kada vam je dosta uobičajenih obroka već želite nešto lagano, ukusno i jako hranjivo.

bob s tjesteninom

Lađice od tikvica i boba (glavno jelo)

  • 3 srednje tikvice,
  • 1 luk (i dva češnja češnjaka ako želite),
  • 250-300 g mladog boba,
  • 2 mrkve i ¼ celera,
  • 100 ml pasirane rajčice,
  • Začini po želji i malo ulja
  1. Započnite čišćenjem tikvica. Prerežite ih na pola, a zatim izdubite kako biste dobili “čamce” ili lađice. Izvađenu unutrašnjost sačuvajte.
  2. Stavite kuhati bob u poseban lonac dok ne bude skoro pa kuhan, a zatim isključite i procijedite.
  3. Luk popržite na ulju dok ne postane staklen, dodajte mu narezanu mrkvu i celer te pirjajte nekoliko minuta.
  4. Svemu dodajte pasiranu rajčicu, podlijte s dovoljno vode te dodajte unutrašnjost tikvica i bob. Pustite još 5-10 minuta uz stalno miješanje.
  5. U isto vrijeme stavite lađice tikvica u pećnicu i pecite 10 minuta na 180°C.
  6. Zatim izvadite lađice, napunite ih povrćem i vratite u pećnicu na još 10 minuta.
  7. Poslužite lađice same ili uz rižu kao hranjiv i povrtni obrok.

Rižoto od boba i tikvica (glavno jelo)

  • 250 g riže,
  • 50 g graška,
  • 100 g boba iz konzerve ili kuhanog,
  • 1 luk, 1 srednja tikvica i 2-3 mrkve,
  • Začini po želji i 5-6 žlica ulja po izboru.
  1. Prvo stavite kuhati rižu i bob (ako koristite mladi) u odvojene lonce. Bob možete koristiti i iz konzerve, u kojem ga slučaju samo dobro isperite.
  2. Nasjeckani luk pirjajte na ulju nekoliko minuta, dodajte mu mrkvu, a zatim i narezanu tikvicu.
  3. Nakon par minuta dodajte ocijeđeni bob i začine te pirjajte par minuta.
  4. Zatim dodajte i rižu te sve povežite. Poslužite kao glavno jelo ili prilog ribljim jelima/morskim plodovima.

rižoto od boba

Pirjane tikvice i bob (kao prilog)

  • 300g boba,
  • 1 veća tikvica,
  • 1 luk (i češanj češnjaka ako želite),
  • Začini po želji i malo ulja.
  1. Popržite sitno nasjeckan luk na ulju dok ne postane staklen.
  2. U međuvremenu nasjeckajte tikvicu i očistite mladi bob pa sve dodajte luku.
  3. Pirjajte nekoliko minuta i dok ne ispari voda koju će tikvice ispustiti.
  4. Zatim prelijte sve s još malo vode da pokrije i dodajte začine.
  5. Kuhajte/dinstajte povrće dok ne bude gotovo i poslužite kao ukusan i zdrav prilog.

Varivo od boba i piletine

Ukoliko konzumirate meso, vrhunsko varivo od boba s piletinom pogledajte ovdje.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.89 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu