Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Rikula – zdravlje, uzgoj i recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Rikula ili rikola (lat. Eruca sativa) je višegodišnje kupusasto (cruciferous) povrće koje, osim što je dragocjena namirnica u kulinarstvu, na različite načine doprinosi našem zdravlju. Kao jestiva biljka uzgaja se na Mediteranu još od rimskog doba.
Popularno se koristi u talijanskoj kuhinji, a najčešće se dodaje u salate jer pojačava okus. Mladi listovi rikule imaju blaži okus, dok zreli listovi imaju više papreni okus.
U nastavku saznajte više o zdravstvenim prednostima, uzgoju i različitim načinima pripreme ovog povrća.
Rikula – nutritivna vrijednost
Rikula je jedna od niskokaloričnih namirnica koja ujedno sadrži mnogo nutrijenata i fitokemikalija. Pa tako 40 g rikule sadrži oko 10 kalorija i:
- 50% vitamina K,
- 20% vitamina A,
- 8% dnevne doze vitamina C, folata i kalcija,
- 1 gram proteina,
- 0.3 grama masti.
Rikula, kao i druge biljke iz porodice kupusnjača, sadrže fitokemikalije izotiocijanate, poput sulforafana i erucina koji dokazano imaju zaštitno i antikancerogeno djelovanje.
Rikula – zdravlje
Konzumacija rikule može poboljšati zdravlje na brojne načine, koje ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. To su:
- Snižava krvni tlak – 100 g rikule sadrži više od 250 ml nitrata koji doprinosi snižavanju krvnog tlaka.
- Doprinosi prevenciji karcinoma – kupusasto povrće (kao što je rikula) sadrži sulforafan za koji se smatra da pomaže u prevenciji i borbi protiv karcinoma. Rikula sadrži i klorofil koji štiti tijelo od slobodnih radikala.
- Prevenira osteoporozu – dovoljne količine vitamina K poboljšava apsorpciju kalcija i doprinosi zdravlju kostiju.
- Doprinosi zdravlju očiju – hrana bogata vitaminom A i K doprinosi zdravlju očiju i štiti ih od bolesti.
Znanstvenici smatraju i da bi dodatak rikule prehrani mogao rezultirati i poboljšanom izvedbom sportaša te izdržljivošću zbog visoke koncentracije nitrata koju sadrži. Istraživanja su provedena na drugim biljkama koje su bogate nitratima, kao što je cikla.
Konzumacija soka od cikle je poboljšala izvedbu biciklista, koji su utrku od 4 kilometra završili 2.8 sekunde brže nego kad nisu pili sok od cikle. Sličan napredak se predviđa i sportašima koji konzumiraju rikolu.
Rikula – uzgoj
Rikula je poznata po svojim duguljastim i rasperanim listovima s pomalo neuglednim bijelim cvjetićima, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea.
Rikulu je najbolje posaditi u proljeće ili u kasno ljeto, po mogućnosti u vrtu gdje može dobivati dovoljno sunca. Rikula voli zemlju koja ima dobru odvodnju, a potrebna su joj barem 3 sata sunca dnevno.
Sjemenke je potrebno posaditi u zemlju (otprilike 0.5 cm dubine) oko 2.5 cm jedne od drugih. Biljka može narasti 20 – 100 cm u visinu. Posadite nove sjemenke svakih 2 – 3 tjedna kako bi mogli kontinuirano brati rikulu.
Neka zemlja bude podjednako vlažna. Kako biste izbjegli sušenje zbog prevelike vrućine, u blizini rikule posadite biljke koje podnose jaku vrućinu i sunce.
Također, listići rikule će često biti rupičasti zbog ugriza buhača, ali to nije problem po ljudsko zdravlje. Ako to želite izbjeći, možete posuti pepeo oko biljke ili je zalijevati malo više jer buhač ne voli mokru zemlju.
Listovi rikule najboljeg su okusa kada su mladi pa stoga berite listove kada su 5 – 7 cm dugi. Rikulu je potrebno izvaditi cijelu iz zemlje ili odrezati samo listiće s biljke.
Zanimljivo je da se, osim listova, koriste i sjemenke rikule. Od njih se priprema tretman za liječenje uboda škorpiona.
Rikula – kako pripremiti?
Rikula se najčešće jede sirova kao salata ili umiješana u tjesteninu. Ponekad se koristi za pripremu umaka (kao što je pesto) na isti način na koji se koristi drugo lisnato povrće. Sirova se često dodaje i na pizzu nakon pečenja.
Ima blago papreni okus pa se često miješa s neutralnijim namirnicama. Moguće ju je i izblendati s voćem kao smoothie ili dodati u sendvič od mozzarelle.
Rikulu je moguće i pržiti na malo maslinovog ulja. Pržena rikula može se jesti začinjena s parmezanom ili češnjakom kao prilog krumpirima. Rikulu možete pržiti i tijekom pripreme kajgane.
Za kuhanje ili prženje rikule je potrebno manje vremena nego s drugim lisnatim povrćem jer je mekana. Kuhana rikula može se dodati u tjestenine ili začiniti i servirati kao prilog.
Rikula – recepti
Rikulu možete spremiti na različite načine:
- kao salatu,
- u obliku umaka,
- kao prilog,
- dio glavnog jela.
U nastavku se nalaze različiti recepti koji će vam pomoći uklopiti ovu zdravu namirnicu u svoju prehranu.
Salata od rikule
Rikulu možete pomiješati kao salatu sa sastojcima kao što su zelena salata, radič ili sir. U nastavku je recept za finu salatu s rikulom.
Sastojci:
- 200 g rikule (oprane),
- 1 limenka slanutka (procijeđenih i opranih),
- 5 g svježih listića mente,
- 40 g usitnjenog crvenog luka,
- 3 jušne žlice maslinovog ulja,
- 1 jušna žlica limunovog soka,
- 1 čajna žlica octa crvenog vina,
- 80 feta sira (usitnjenog),
- sol i papar po želji.
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte rikulu, slanutak, mentu i crveni luk.
- Umutite maslinovo ulje, limunov sok i ocat, dodajte sol i papar po želji pa prelijte umak preko salate.
- Dodajte mentu i sve dobro promiješajte.
- Servirajte i pospite usitnjenim feta sirom.
Različite recepte za dresing za salate možete saznati ovdje.
Rikula – recept s tjesteninom
Rikulu možete koristiti i u jelima s tjesteninom, kao umak sličan pestu ili kuhanu ili svježu umiješanu u tjesteninu.
Sastojci:
- 350 g tjestenine po želji,
- 3 jušne žlice maslinovog ulja ili maslaca,
- 5 režnja češnjaka (usitnjeni),
- 150 g rikule,
- 50 g naribanog parmezana,
- 8 cherry rajčica (prepolovljenih).
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Dok se tjestenina kuha, zagrijte maslinovo ulje ili maslac u tavi i popržite češnjak dok ne poprimi zlatnu boju.
- Kada je tjestenina gotova umiješajte maslinovo ulje i češnjak, rikulu, parmezan i cherry rajčice. Sve dobro promiješajte i servirajte.
Ako želite možete dodati i pinjole ili crne masline u tjesteninu.
Rikula – nuspojave
Kao što je stvar sa svim namirnicama, prekomjerna konzumacija rikule nije dobra za zdravlje. Prekomjerna konzumacija rikule može dovesti do nadutosti i grčeva u trbuhu.
Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, pripazite na unos vitamina K kojim je rikula bogata. Naglo smanjenje ili povećanje unosa vitamina K može uzrokovati komplikacije jer on igra veliku ulogu u zgrušnjavanju krvi.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Ware, M. (2017) Everything you need to know about arugula. Medical News Today.
- Whelan, C., Wilson, D.R. (2017) What You Should Know About Arugula. Healthline.
- Rikula. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
- Grupa autora. (2018) The effects of beetroot juice supplementation on exercise economy, rating of perceived exertion and running mechanics in elite distance runners: A double-blinded, randomized study. PLoS One. 2018; 13(7): e0200517.