Kolači za dijabetičare bez šećera – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Za osobe koje imaju dijabetes važno je kontrolirati unos ugljikohidrata, ali to ne znači da ne mogu uživati u kolačima! Kolači za dijabetičare bez šećera mogu biti i zdravi i ukusni, a u nastavku pročitajte različite recepte.
Više o dijabetesu možete saznati ovdje.
Zaslađivači za dijabetičare
Dijabetičari bi trebali eliminirati jednostavne šećere i namirnice visokog glikemijskog indeksa (npr. bijelo brašno). Prilikom pripreme kolača umjesto običnog šećera najbolje je koristiti prirodno sladilo, umjetni zaslađivač ili namirnice s niskim glikemijskim indeksom.
Neki od zaslađivača koji se smatraju pogodnim za dijabetičare su sljedeći:
- stevija,
- rižin slad,
- agavin i javorov sirup,
- ksilitol,
- kokosov šećer itd.
Zdravi kolači bez šećera mogu sadržavati neke od ovih zaslađivača. Odaberite onaj zaslađivač koji vama najviše odgovara okusom i s obzirom na zdravstveno stanje i koristite ga u sljedećim receptima.
Kremasti kolači za dijabetičare
Ovaj kremasti kolač ima samo par sastojaka (od kojih su indijski oraščići glavni), a gotov je vrlo brzo. Prije pripreme svi sastojci trebali bi biti topline sobne temperature.
Sastojci za podlogu
- 250 g indijskih oraščića (natopljenih preko noći),
- 150 ml bademovog mlijeka,
- 1 čajna žlica cimeta,
- 1 jaje,
- 2 čajne žlice zaslađivača po želji,
- 2 jušne žlice kokosovog ulja.
Sastojci za kremu
- 250 g indijskih oraščića (natopljenih preko noći),
- 150 ml bademovog mlijeka,
- 3 jušne žlice kokosovog ulja,
- 1 čajna žlica cimeta.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170°C.
- Dodajte sve sastojke (osim kokosovog ulja) za podlogu u procesor hrane ili blender i miksajte dok se svi sastojci ne inkorporiraju.
- Dodajte otopljeno kokosovo ulje i promiješajte smjesu.
- Smjesu stavite u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite 20-25 minuta pa pustite da se ohladi.
- Kako biste napravili kremu, izblendajte indijske oraščiće i bademovo mlijeko u procesoru hrane dok ne stvore kremu pa umiješajte otopljeno kokosovo ulje.
- Kremu rasporedite po podlozi i pustite da sve zajedno odstoji barem 2 sata.
- Prije serviranja pospite cimet po vrhu.
Kolači bez šećera i bijelog brašna
Ovaj jednostavan čokoladni kolač ima svega par sastojaka i možete ga napraviti u šalici. Pogodan je za dijabetičare i osobe koje izbjegavaju gluten.
Sastojci za kolač
- 1 zrela banana,
- 1 jaje,
- 2 jušne žlice kakaa u prahu.
Sastojci za glazuru
- 30 ml vruće vode,
- 2 čajne žlice kakaa u prahu,
- 2 čajne žlice meda ili javorovog sirupa i sl.
Priprema
- U procesoru hrane izblendajte bananu, jaje i kakao dok ne postanu smjesa.
- Malo namastite šalicu za kavu i stavite smjesu koju ste napravili u nju.
- Stavite u mikrovalnu na 1 minutu i 30 sekundi ili pecite u pećnici 10 minuta na 170°C.
- Za glazuru u vruću vodu dobro umutite kakao i zaslađivač. Kada se malo ohladi, prelijte ju preko kolača kada je gotov.
Kolači za dijabetičare sa stevijom
Steviju možete koristiti u bilo kojem od ranije navedenih recepata ako je to zaslađivač koji preferirate. U nastavku se nalazi recept za kocke od kikiriki maslaca sa stevijom. Koristite kikiriki maslac koji ima najmanje dodataka (ili napravite svoj). Recept za domaći maslac od kikirikija možete pronaći ovdje.
Ove kocke predviđene su kao poslastica, ali i kao energetske kocke. Kada birate proteinski prah, obratite pozornost na količinu ugljikohidrata u njemu.
Sastojci
- 125 g kremastog kikiriki maslaca,
- 90 ml kokosovog ulja,
- 115 g krem sira,
- 100 g proteinskog praha s okusom vanilije,
- 45 g bademovog brašna,
- 1 jušna žlica stevije,
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte kikiriki maslac, kokosovo ulje i krem sir.
- Zagrijte u mikrovalnoj 30 – 60 sekundi kako bi smjesa postala kremasta i bolje se pomiješala.
- Umiješajte proteinski prah, bademovo brašno, steviju i ekstrakt vanilije.
- Sve dobro promiješajte i ravnomjerno rasporedite u kalup.
- Ostavite u frižideru na sat vremena pa izrežite u obliku kocki.
- Kocke držite u frižideru.
Kolač bez šećera, brašna i ugljikohidrata
Ovaj kolač bez šećera, bijelog brašna i ugljikohidrata pogodan je za dijabetičare, ali i osobe koje nastoje jesti manje ugljikohidrata ili se pridržavaju paleo ili keto dijete. Više o paleo dijeti pročitajte ovdje, a o ketogenoj dijeti ovdje.
Sastojci za kolač
- 6 jušnih žlica kakaa u prahu,
- 3 jušnih žlica kokosovog brašna,
- 160 g zaslađivača u granulama (eritrit ili kokosov šećer),
- 1 ½ čajna žlica praška za pecivo,
- ⅛ čajne žlice soli,
- 220 g maslaca ili kokosovog ulja,
- 50 g nezaslađene tamne čokolade,
- 4 jaja,
- 250 g nezaslađenog umaka od jabuka,
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije.
Sastojci za preljev
- 125 g malina,
- 2 čajne žlice zaslađivača po želji.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170°C i namastite kalup.
- U velikoj zdjeli pomiješajte kakao u prahu, kokosovo brašno, zaslađivač, prašak za pecivo i sol. Dobro pomiješajte i ostavite po strani.
- U maloj zdjeli na laganoj vatri otopite maslac ili kokosovo ulje i tamnu čokoladu uz povremeno miješanje. Kada se otope i pomiješaju ostavite po strani par minuta da se ohlade.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte jaja, umak od jabuka i ekstrakt vanilije.
- Smjesu s jajima dodajte suhoj smjesi iz drugog koraka i dobro pomiješajte sve.
- Smjesi dodajte otopljenu čokoladu i opet sve dobro promiješajte.
- Stavite smjesu u namašćeni kalup ravnomjerno i pecite 25 do 30 minuta.
- Kada se u potpunosti ohladi stavite u frižider na par sati.
- Dok se kolač hladi napravite umak. U procesoru hrane izmiksajte maline i zaslađivač po želji dok ne postanu kao umak.
- Umak držite u frižideru i prelijte preko kolača prije serviranja.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja