Štruca od kruha – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Krušna štruca odličan je recept za iskorištavanja starog kruha koji biste inače bacili, a uz to je i jednostavan za pripremiti. Za sve recepte možete koristiti i kombinaciju par dana starih kruhova.
Najčešće se serviraju uz gulaš, pašticadu ili druga mesna jela s umakom, no vi ih možete servirati i s vegetarijanskim ili veganskim zamjenama tih jela ili uz neki umak.
Krušna štruca – recept
Ovaj jednostavni recept odnosi se na knedle od kruha kuhane u krpi ili u foliji. Možete koristiti i gazu ili foliju prilikom kuhanja štruce.
Sastojci
- 300 g starog kruha,
- 2 dl mlijeka,
- 2 jaja,
- 1 luk (kapula),
- 1 žlica isjeckanog peršina,
- 1 žlica isjeckanog vlasca,
- prstohvat soli, papra, muškatnog oraščića i vegete,
- ulje,
- krušne mrvice po potrebi.
Priprema
- Kruh narežite na kockice i popržite na malo ulja.
- Zalijte kruh toplim mlijekom i pustite da odstoji par minuta.
- Popržite luk na malo ulja. Ako jedete meso, možete popržiti i 10 dkg pancete.
- Natopljenom kruhu dodajte luk (i pancetu ako koristite), jaja, vlasac, peršin i začine.
- Sve dobro izmiješajte rukama.
- Čistu kuhinjsku krpu namočite pa ocijedite.
- Položite krpu na čistu plohu, a smjesu koju ste oblikovali rukama u oblik valjka položite na sredinu krpe.
- Omotajte štrucu krpom. Sa strana čvrsto zavrnite štrucu i zavežite koncem.
- U veći lonac dodajte vodu i sol, a kad zavrije oprezno ubacite štrucu tako da cijela stane u lonac (uronjena u vodu).
- Kuhajte štrucu 20 – 25 minuta.
- Oprezno izvadite štrucu, odmotajte i narežite na deblje šnite. Poslužite uz umak.
Štruca od kruha pečena – recept
Ako ne želite pržiti kruh prije miješanja u smjesu (kako biste smanjili količinu ulja u receptu), možete ga jednostavno ispeći. Dovoljno je kockice kruha staviti u pećnicu dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kruh zatim prelijte vrućim mlijekom, ostavite da stoji ½ sata i slijedite upute prethodnog recepta.
Također možete gotovu smjesu umjesto kuhanja peći u pećnici u četvrtastom kalupu prekrivenom folijom. Smjesu je potrebno dobro utisnuti u kalup i na vrhu zagladiti. Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite pola sata. Kada je gotova, pustite 5 minuta, pa izvadite iz kalupa i narežite na ploške.
Okruglice od kruha – recept
Lovačke knedle od kruha ili češka štruca još je jedno primamljivo jelo koje možete napraviti od starog kruha. Najčešće se koristi bijeli kruh, no možete koristiti koju god vrstu kruha želite. Važno je da češke knedle budu dobro kuhane, ali ne gnjecave.
Sastojci
- 500 g starog kruha,
- 1 crveni luk,
- 250 ml mlijeka,
- 100 g brašna,
- 2 jaja,
- nasjeckani peršin,
- prstohvat soli,
- malo ulja.
Priprema
- Izrežite kruh na kockice i popržite ga na ulju. Ako jedete meso, kruh možete popržiti sa 150 g šunke izrezane na kockice.
- Izrežite luk na male komade i popržite na ulju.
- U velikoj posudi umijesiti tijesto od brašna, mlijeka i jaja, pa posoliti. Tijestu dodati poprženi kruh i luk (i šunku ako ste koristili).
- Rukama dobro izmijesite tijesto, a veće komade kruha izgnječite na manje.
- Nasjeckajte peršin i dodajte ga u smjesu.
- Mokrim rukama formirajte knedle veličine jabuke.
- Posolite vodu u zdjeli i pustite da zavrije.
- Knedle kuhajte u zavreloj vodi 10-ak minuta. Nakon toga ih izvadite, ocijedite i poslužite uz neki umak.
Složenac od starog kruha
Ako vas zanima kako napraviti složenac od starog kruha, pogledajte video u nastavku.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja