Kolač od rogača i jabuka – recept za pripremu
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Rogač je namirnica koju mnogi poznaju ili su se barem jednom susreli s ovim neuglednim, ali veoma vrijednim mahunama. Osim što je bogat nutrijentima i uvijek je poželjan u zdravim obrocima, rogač pomaže ojačati imunitet i štiti krvožilni sustav. Recept za odličnu i zdravu poslasticu stoga pronađite u nastavku.
Rogač je veoma poznat našim bakama koje su ga češće uključivale u recepte, dok je danas on nešto zapostavljen. U prošlosti se smatrao tako vrijednom namirnicom da se koristio i za vaganje zlata. Uz to, rogač pomaže ojačati čitav organizam te sudjeluje u prevenciji mnogih bolesti kada se konzumira na redovitoj bazi.
Bogat je vitaminom B2 te kalcijem, bakrom i kalijem. Također u manjim koncentracijama sadrži tanine, željezo, mangan, magnezij, fosfor, ostale vitamine B skupine i vitamin E.
Kolač od rogača recept – različiti načini za zdravu poslasticu
Zbog iznimnog sastava, rogač sprječava bolesti krvožilnog sustava, dječju paralizu i osteoporozu, dok pomaže ojačati imunitet, kosti i zube te spriječiti probavne tegobe i alergije. Ovo su samo neki od razloga zašto je rogač poželjno redovito koristiti u kulinarstvu, no mnogi ga preferiraju upravo zbog odličnog okusa, posebice u slasticama.
Zdravi kolač od rogača i jabuka
- 1,5 šalica glatkog brašna
- 6 velikih jabuka
- 3/4 šalice mlijeka
- 3/4 šalice ulja
- 6 jaja
- 3/4 šalice šećera
- 150 g mljevenog rogača
- 2 žlice cimeta
- 1,5 prašak za pecivo
- 1,5 vanilin šećer
- Za početak očistite jabuke i krupno ih naribajte te pospite cimetom pa sve dobro promiješajte.
- Odvojite bjelanjke i umutite čvrsti snijeg te ostavite sa strane dok ne umutite ostatak.
- Žumanjke miksajte sa šećerom pa im dodajte brašno, jabuke, mlijeko, ulje, rogač, prašak za pecivo i vanilin šećer.
- Snijeg od bjelanjaka potrebno je umiješati žlicom ili špatulom bez miksera. Smjesu zatim izlijte u manji, a dublji pleh obložen papirom za pečenje.
- Kolač pecite na 200°C stupnjeva, otprilike 30-35 minuta. Gotov kolač od rogača i jabuka zatim možete preliti glazurom po izboru i poslužiti.
Kolač od rogača i jabuka bez brašna
Ova zdrava poslastica može se vrlo lako prilagoditi i onima koji zbog zdravlja ne mogu konzumirati brašno. Slijedi nešto drukčiji, ali ništa manje ukusan recept idealan za sve koji bi htjeli izbjeći brašno, a i dalje uživati u omiljenim slasticama.
- 500 g šećera
- 2 jabuke (krupno naribane)
- 4 jaja
- 150 g mljevenog rogača
- 6-7 žlica kiselog vrhnja
- 1/2 praška za pecivo
- Ribana korica pola limuna
- Glazura od čokolade: 100 g tamne čokolade i ulje (izborno)
- Jabuke prije pečenja prvo ogulite i naribajte na krupnijem ribežu, možete ih po želji posuti cimetom.
- Odvojite bjelanjke i umutite čvrsti snijeg te ostavite sa strane dok ne umutite ostatak.
- Žumanjke miksajte sa šećerom pa im dodajte brašno, jabuke, vrhnje, rogač, prašak za pecivo i koricu limuna.
- Snijeg od bjelanjaka potrebno je umiješati žlicom ili špatulom bez miksera. Smjesu zatim izlijte u manji, a dublji pleh obložen papirom za pečenje.
- Kolač pecite na 170°C stupnjeva, otprilike 20-25 minuta. Tijekom pečenja pripremite glazuru tako da otopite čokoladu za kuhanje ili tamnu čokoladu na pari s nešto ulja i vruću glazuru prelijte preko svježe pečenog kolača.
- Ovaj sočni kolač od rogača dobro ohladite prije rezanja i serviranja.
Kolač od rogača i jabuka bez jaja (kolač od rogača i jabuka i griza)
Za sve one koji umjesto brašna ne mogu konzumirati jaja, u nastavku donosimo recept za sočni kolač od rogača koji se također može u potpunosti prilagoditi smjernicama veganske prehrane. Kolač od rogača i jabuka i griza čak je najjednostavniji od svih današnjih recepata koje ćete ovdje pročitati.
- 1 šalica kokosovog/bademovog brašna (ili brašna po izboru)
- 1 šalica krupno naribanih jabuka
- 1 šalica griza
- 3/4 šalice šećera (kokosov šećer za zdraviju opciju)
- 7-8 žlica kokosovog ulja
- 2-4 žlice mljevenog rogača
- 1 šalica mlijeka (biljnog za vegansku opciju)
- 1 prašak za pecivo
- Prije početka pripreme ogulite i očistite jabuke te ih krupno naribajte u količini jedne šalice.
- Zatim dobro umutite kokosovo ulje (tekuće) i šećer dok se dobro ne povežu.
- Dodajte sve ostale praškaste sastojke, a zatim i tekuće. Kada ste sve dobro pomiješali, ulijte u već pripremljeni kalup obložen papirom za pečenje.
- Kolač pecite na 180°C, otprilike 25-35 minuta, ovisno koliko želite da kolač bude sočan. Nakon pečenja ga također možete preliti glazurom poput one u prethodnom receptu.
- Pričekajte da se kolač ohladi prije rezanja kako se ne bi raspao i razmrvio, a glazura popucala.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja