Maneštra od povrća – recepti i savjeti

povrtna maneštra

Maneštra je poznato istarsko jelo koje sadrži razno povrće i može se pripremati na bezbroj načina po svačijem ukusu. Staro pravilo za povrtnu maneštru je da uvijek sadrži zrna kukuruza, no danas se ovog pravila rijetki pridržavaju. U nastavku saznajte kako se priprema maneštra od povrća na nekoliko različitih načina.

Povrtna maneštra je veoma jednostavno jelo za pripremiti, a zbog bogatog sastava osigurava velik broj vitamina i minerala. Maneštra je idealan obrok tijekom svih godišnjih doba te ju možemo pripremati i ljeti i zimi.

Ovo je idealno varivo za sve generacije, a povrtna maneštra danas je toliko “prilagođena” svačijem ukusu da se njen originalni recept više i ne koristi toliko. Mnogi svoja variva pripremaju s omiljenim sastojcima njihovoj obitelji, no uvijek se preporučuje korištenje svježih namirnica.

Recepti za maneštre – povrtna maneštra

U nastavku vam donosimo nekoliko različitih recepata za pripremu maneštre s bazom raznog povrća kako biste uvijek imali ideju kako napraviti ukusno i zdravo varivo. Uz povrće, svakoj maneštri možete dodati griz noklice ili knedlice kako biste malo “pojačali” varivo.

Maneštra od mahuna

  • 1 manji luk, 2 mrkve
  • 300 g mahuna po izboru
  • 200 g pelata/rajčice na kockice
  • 1 krumpir, ½ glavice karfiola
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • Začini: sol, papar, crvena paprika, koncentrat rajčice

manestra

  1. Luk popržite na ulju dok ne postane staklen, a zatim mu dodajte mrkvu narezanu na ploškice, mahune i krumpir na kockice.
  2. Sve dinstajte otprilike 5 minuta pa dodajte karfiol te prelijte povrće vodom i ostavite da kuha 15 minuta.
  3. Zatim dodajte začine, nasjeckan peršinov list, pelate i koncentrat rajčice pa sve kuhajte još 5 minuta. Za to vrijeme pripremite noklice ako ih koristite.
  4. Na kraju dodajte noklice/knedlice, vadeći ih žlicom i lagano spuštajući u vodu. Kuhajte sve još 3-5 minuta i zatim poslužite.

Maneštra od graha

  • 1/2 kg mladog graha
  • 1 klip mladog kukuruza
  • 1 luk, 3 mrkve, 1-2 paprike
  • 1 korijen peršina, malo korijena celera
  • 1/2 šalice nasjeckanih peleta/rajčice
  • 2 povrtne kocke za juhu ili temeljac
  • Svježi list peršina, sol, papar
  1. Prije kuhanja, grah namočite 10-12h te ga odvojeno skuhajte 15 minuta prije dodavanja maneštri.
  2. Dok se grah kuha, narežite luk i ostalo povrće na kockice ili ploškice, a kukuruz nožem skinite s klipa.
  3. Zatim krenite s dinstanjem luka dok ne postane staklen, a onda dodajte papriku još 1-2 minute. Nakon toga dodajte mrkvu, krumpir, kukuruz, celer i korijen peršina te grah i pelate.
  4. Sve dinstajte 5-10 minuta, a onda prelijte vodom i dodajte povrtne kocke (ili temeljac). Kuhajte na laganoj ili srednjoj temperaturi još 30-ak minuta. Poslužite kao odličan i lagan obrok tijekom čitave godine (posebice toplijih mjeseci).

Maneštra od ječma

  • 1/2 šalice ječma
  • 2-3 mrkve
  • 5 krumpira
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • Začini: sol, papar, crvena paprika, 2-3 lista lovora

maneštra od graha

  1. Prije kuhanja, potrebno je natopiti ječam otprilike 2 sata. Nakon toga ga procijedite i još jednom dobro isperite pa procijedite.
  2. Odvojeno dinstajte sitno nasjeckani češnjak i mrkvu narezanu na ploškice otprilike 5 minuta, a onda im dodajte krumpir i lovorov list. Sve dodatno popržite 5 minuta.
  3. Zatim povrću dodajte ječam i prelijte vodom, dodajte koncentrat rajčice i začine te kuhajte 30-40 minuta.
  4. Na kraju dodajte nasjeckani list svježeg peršina po želji, dok je za nešto gušću maneštru poželjno prosijati čajnu žlicu brašna kroz cjedilo jer bi prava zaprška mogla biti odviše masna u varivu.
  5. Ukoliko prosijavate brašno, kuhajte varivo još 5 minuta te ga poslužite toplog.

Maneštra od smrznutog povrća

Ukoliko niste u mogućnosti koristiti isključivo svježe povrće, preporučuje se korištenje smrznutog povrća koje i dalje zadržava dostatan broj nutrijenata. Osim toga, danas je moguće pronaći velik broj povrća ili povrtnih kombinacija koje su prethodno toplinski obrađene, što uvelike skraćuje vrijeme provedeno u kuhinji.

Zdrava prehrana i povrtna maneštra danas više nisu toliko nedostižni jer je za većinu zdravih variva potrebno maksimalno 60 minuta. Povrće iz konzerve trebalo bi vam biti zadnja opcija, a u tome slučaju se pobrinite da su konzerve i s unutarnje strane zaštićene.

Maneštra od povrća i mesa

Ukoliko vi ili netko od vaših ukućana konzumira meso, maneštrama uvijek možete dodati suho meso za aromu ili kakve kobasice. Recept za pripremu maneštre od povrća i mesa pronađite ovdje.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: maneštra, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu