Avokado je mala bomba zdravlja, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pri lošem zadahu, zdravlju i njezi kože. Više o dobrim stranama avokada saznajte ovdje.
Osim što je zdravo, ovo voće je izrazito ukusno ako je pripremljeno pravilno. Da biste uživali, potrebno je znati kada je avokado zreo, kako ga pravilno pohraniti u hladnjaku, kako ga rezati i jesti.
Pohrana avokada
Pohranite avokado na sobnoj temperaturi, imajući na umu da mu je ponekad potrebno 4 do 5 dana da sazre. Kako biste ubrzali proces dozrijevanja, stavite avokado u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom ili bananom. Kada je vanjska koža crna ili tamno ljubičasta, te popušta na lagani pritisak, avokado je spreman za jelo ili hladnjak.
Ako je vaš avokado zreo i nenarezan, ali ga još ne namjeravate koristiti, pohranite ga u hladnjaku na 2 do 3 dana.
Prije rezanja avokado operite kako nečistoće i bakterije ne bi prešle s kore na pulpu.
Kako se reže pogledajte u videu:
Pohrana narezanog nezrelog avokada
Ako ste prerezali svoj avokado na pola i uočili da je nezreo, pospite otvoreni dio avokada limunovim sokom ili sokom limete. Dvije polovice ponovno spojite te ih pohranite u hladnjak. Periodično provjeravajte je li avokado omekšao i postao spreman za jelo.
Pohrana narezanog zrelog avokada
Pospite narezani ili pasirani avokado limunovim ili limetinim sokom te položite u spremnik s poklopcem. Voće tako može biti pohranjeno 1 dan.
Recepti s avokadom
Svi navedeni recepti su veganski!
1. Guacamole
Sastojci:
1 avokado,
1 luk,
1 rajčica,
1 kriška limuna,
Sol, papar, začini po želji.
Narežite luk i rajčicu na kockice. Procijenite je li avokado zreo (ako je bit će crne ili tamno ljubičaste boje, mekši na dodir, te će peteljka s vrha voćke na lagani pokret biti otkinuta s ploda). Narežite avokado. Kako to pravilno učiniti, pogledajte u videu s početka članka.
½ avokada pasirajte vilicom, dodajte rajčicu, luk i iscijedite limunov sok. Začinite po želji i pomiješajte. U smjesu dodajte drugu polovicu avokada i pasirajte vilicom. Sve pomiješajte i uživajte u svom guacamoleu uz tortille ili čips!
Pohrana guacamolea
Zbog oksidacije guacamole brzo može promijeniti boju. Zbog toga ga je dobro prije pohrane u hladnjak pošpricati limunovim sokom, a potom poklopiti.
Ako gornji sloj umaka postane smeđi tijekom pohrane u hladnjaku, gornji sloj odstranite i uživajte u ostatku!
2. Kremasti čokoladni mousse
Sastojci:
1 avokado,
1 zrela banana,
½ šalice kakao praha,
½ šalice kokosovog šećera,
¼ šalice bademovog mlijeka ili vode,
Orašasti plodovi po želji, komadići čokolade za kuhanje, grožđice i sl.
U blender ili bilo koji drugi procesor hrane stavite sve sastojke (osim oraha). Procesuirajte dok smjesa ne postane glatka. Probajte smjesu te po želji dodatno zasladite ili dodajte tekućine. Smjesu izlijte u zdjelice te po želji ukrasite orasima, grožđicama ili čokoladom. Dobar tek!
3. Tost
Za pripremu tosta s namazom od avokada tostirajte kruh i slijedite korake u receptu na sljedećem linku ili pogledajte video: