9 stvari iz smočnice koje biste trebali odmah baciti
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Vaša kuhinjska smočnica možda skriva više nego što mislite. Iako volimo misliti da su svi proizvodi svježi, mnogima je prošao rok trajanja ili su izgubili kvalitetu.
U nastavku pogledajte popis namirnica koje biste trebali baciti kako biste održali svoju kuhinju sigurnom i svježom.
1. Ulja za kuhanje
Ulje poput maslinovog ili suncokretovog ne traje vječno. Neotvorena ulja obično ostaju svježa oko četiri mjeseca, ali izlaganje svjetlu, zraku ili toplini može ih brzo pokvariti.
Povjerite svojim osjetilima – loše ulje ćete odmah prepoznati.
2. Sušeni začini i bilje
Sušeni začini tehnički ne propadaju, ali gube aromu s vremenom. Mljeveni začini traju 2 – 3 godine, dok cijeli začini mogu trajati i do četiri godine. Provjerite svoje zalihe i bacite sve začine starije od preporučenog roka.
3. Brašno
Brašno je svježe oko osam mjeseci na sobnoj temperaturi, dok integralno, bezglutensko i brašno od orašastih plodova imaju kraći rok zbog većeg udjela masti.
Ako brašno miriše kiselo ili čudno, bolje ga je baciti.

4. Riža i tjestenina
Iako riža i tjestenina mogu dugo stajati, provjerite pakiranja. Bacite sve neotvorene ili deformirane proizvode koji su promijenili boju ili miris.
5. Prašak za pecivo, soda bikarbona i kvasac
Neotvoreni prašak za pecivo traje oko šest mjeseci, a soda bikarbona do 18 mjeseci. Ako su otvoreni, najbolje ih je potrošiti unutar pola godine. Kvasac u prahu traje oko četiri mjeseca u hladnjaku, a duže ako je zamrznut. Provjerite rok trajanja i teksturu prije upotrebe.
6. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi imaju kratak rok trajanja zbog masti. Ako nisu zamrznuti, a prošlo je više od šest mjeseci, postoji rizik da su užegli. Pouzdajte se u miris i okus prije bacanja.
7. Javorov sirup
Za razliku od meda, javorov sirup se može pokvariti. Neotvoren u hladnjaku traje oko godinu dana, dok otvoren može razviti plijesan ako nije u hladnjaku. Provjerite i bacite ako primijetite promjene.

8. Pokloni i gourmet proizvodi
Namirnice koje stoje neotvorene više od dvije godine vjerojatno se neće koristiti, a kvaliteta im je upitna. Vrijeme je da ih se riješite.
9. Posip za dekoraciju kolača
Posip može trajati dulje od roka, ali hrana s bojama, aromama i dodacima može s vremenom izgubiti kvalitetu. Ako je stariji ili promijenio boju ili miris, odbacite ga.
Pročitajte i ove članke:
- Sedam namirnica koje se kvare brže nego što mislite
- 5 namirnica koje trebamo držati u hladnjaku, a da to i ne znamo
- Nemaju rok trajanja: Ovih 10 namirnica možete čuvati dulje vrijeme bez gubitka kvalitete ili nutritivne vrijednosti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Choung, S. (2025). 9 Things in Your Pantry to Throw Out ASAP, According to a Food Expert. Good Housekeeping.
- Lui, N. (2025). 10 Things in Your Kitchen You Should Throw Away Now. EatingWell.
- Yoon, J. (2025). 9 Things in Your Pantry You Should Throw Away ASAP. EatingWell.