Što se događa s vašim tijelom kada redovito jedete šljive?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Šljive su jestivo voće blisko povezano s trešnjama i breskvama, a često se jedu kao desert jer se mogu koristiti za pripremu kolača ili džema. Šljive mogu ponuditi niz zdravstvenih dobrobiti.
1. Zatvor
Kada pomislite na voće, vjerojatno ćete pomisliti i na ublažavanje problema sa zatvorom. Doista, šljive su na popisu voća koje može pomoći u olakšavanju zatvora. Ako jedete šljive u tu svrhu, nemojte guliti njihovu jestivu koru jer sadrži mnogo vlakana.
2. Prehrambena vrijednost
Šljive su voće bogato hranjivim tvarima. Osim vlakana, sadrže i:
- minerale
- omega-6 masne kiseline
- gradivne jedinice proteina
- vitamine.
3. Protuupalni učinci
Plod šljive može pružiti protuupalne koristi. U nastavku su detalji o prisutnosti aktivnih protuupalnih tvari u različitim vrstama šljiva.
Vrsta šljive | Dio ploda | Aktivna protuupalna tvar |
---|---|---|
Parinari nonda | Pulpa | Resveratrol |
Terminalia ferdinandiana | Pulpa | Resveratrol |
Terminalia ferdinandiana | Kora | Izoflavoni |
4. Učinci protiv osteoporoze
Laboratorijska istraživanja pokazala su da neke vrste šljiva mogu sadržavati katehin kao aktivnu tvar s djelovanjem protiv osteoporoze, stanja koje karakteriziraju krhke kosti.

5. Učinci na kolesterol
Preliminarna istraživanja sugeriraju da dobrobiti šljiva mogu uključivati značajno snižavanje LDL-a ili lošeg kolesterola. Ovaj učinak posebno je izražen kod suhih šljiva i kod ispitanika s narušenim zdravljem.
6. Zaštita srca
Problemi s lipidima povećavaju rizik od srčanih bolesti, a sustavni i analitički pregled iz 2024. godine je pokazao da šljive djeluju na snižavanje lošeg kolesterola. Istraživanja na životinjama također su potvrdila zaštitne učinke pulpe vrste šljive Terminalia ferdinandiana, koja sadrži i kofein i klorogenu kiselinu kao aktivne tvari.
7. Antioksidativni i antikancerogeni učinci
Prema nekim laboratorijskim istraživanjima, dobrobiti šljiva mogu uključivati antioksidativne i antikancerogene učinke. Antioksidansi napadaju nestabilne molekule zvane slobodni radikali, ograničavajući oštećenje DNK-a.
Prema pregledu iz 2022. godine, ekstrakt šljive pokazao je sposobnost blokiranja preživljavanja i širenja stanica raka debelog crijeva. Ekstrakt šljive također je inhibirao rak vrata maternice, ali njegovi učinci nisu bili toliko izraženi kao kod raka dojke ili jetre.
Ovaj pregled, međutim, uključivao je mnoga laboratorijska istraživanja. Potrebno je više istraživanja na životinjama i kliničkih ispitivanja na ljudima kako bi se bolje razumjeli i potvrdili ovi rezultati.
Pročitajte i ove članke:
- Tart od šljiva: 3 recepta, a za jedan ne trebate ni pećnicu
- Bakin kolač sa šljivama za prste polizati!
- Pekmez od šljiva – recepti i čuvanje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Otkrivena prijelomna točka kada tijelo počinje rapidno starjeti!
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja
- Phan, R. (2025). What Happens to Your Body When You Eat Plums Regularly. Verywell Health.
- Heydarian, A. i sur. (2024). The effects of plum products consumption on lipid profile in adults: a systematic review and dose-response meta-analysis. Food Science & Nutrition, 12(5): 3080–3096.
- Li, J. i sur. (2023). Australian native plum: a review of the phytochemical and health effects. Food Reviews International, 40(1): 504–532.
- Bahrin, A. A. i sur. (2022). Cancer protective effects of plums: a systematic review. Biomedicine & Pharmacotherapy, 146: 112568.