Džem od smokava bez šećera: 4 recepta bez dodatnih kalorija

Džem od smokava bez šećera

Danas ne postoji klasičan recept koji se ne može napraviti u nutritivno bogatijoj verziji ili bez određenih sastojaka poput šećera. Novi proizvodi poput zaslađivača bez kalorijske ili smanjene kalorijske vrijednosti unijeli su pravu revoluciju u klasične recepture.

Osim dijabetičara, manje šećera žele jesti i ljudi koji brinu o fit ciljevima, a odrasli su na domaćoj kuhinji, oni koji žele voditi računa o zdravlju, ali ne i odricati se.

Dok nema ništa pogrešno u klasičnom džemu od smokava, ako je to nešto što često jedete, onda se isplati posvetiti se receptu koji ne sadrži dodatne kalorije.

džem od smokava bez dodanog šećera
FOTO: Shutterstock

Džem od smokava bez šećera

Za ovaj jednostavan recept trebaju vam tri sastojka. Kako ovaj džem ne sadrži dodani šećer koji ujedno ima i ulogu konzervansa, važno je staklenke džema pohraniti na hladno, tamno i suho mjesto, a rok trajanja je šest mjeseci.

Prilikom otvaranja džem potrošite unutar tjedan – dva, a držite ga u hladnjaku.

Sastojci:

Priprema

  1. Operite smokve i uklonite peteljke, a potom ih narežite na četvrtine.
  2. U lonac s debelim dnom stavite narezane smokve, dodajte vodu i limunov sok.
  3. Kuhajte ih do sat vremena na laganoj vatri, a kuhačom gnječite smokve i miješajte.
  4. U međuvremenu sterilizirajte staklenke.
  5. Kad je džem gotov, ulijte ga u vruće staklenke, zatvorite i okrenite naopačke kako bi se stvorio vakuum.
  6. Kad se staklenke ohlade, pohranite ih na tamno, suho i hladno mjesto.
Džem od smokava bez šećera - recept
FOTO: Shutterstock

Džem od smokava s jabukom

U ovom receptu jabuka djeluje kao prirodni zgušnjivač. Odaberite slatku vrstu jabuka.

Sastojci:

Priprema

  1. Smokve očistite i narežite, a jabuke ogulite i naribajte.
  2. Dodajte smokve i jabuke u lonac zajedno s limunovim sokom i pomiješajte.
  3. Kuhajte uz miješanje oko 40 minuta dok se voće ne zgusne. Po želji dodajte cimet.
  4. Kad je džem gotov, ulijte ga u vruće staklenke, zatvorite i okrenite naopačke kako bi se stvorio vakuum.
  5. Kad se staklenke ohlade, pohranite ih na tamno, suho i hladno mjesto.
Džem od pečenih smokava s vanilijom
FOTO: Shutterstock

Džem od pečenih smokava s vanilijom

Ako volite eksperimentirati s okusima, onda je ovaj recept idealan za vas. Priprema je malo duž u odnosu na prethodne recepte, svakako se isplati.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Smokve operite, prepolovite i stavite u posudu za pečenje.
  3. Dodajte na smokve preostale sastojke i pecite oko 40 minuta.
  4. Kada su pečene, prebacite smokve u lonac i prokuhajte oko 10 minuta.
  5. Po želji usitnite smokve štapnim mikserom te ulijte u sterilizirane staklenke.
Džem od smokava s eritritolom
FOTO: Shutterstock

Džem od smokava s eritritolom

Ako baš želite slađi džem od smokve, a bez da dodajete klasični šećer, poslužite se eritritolom.

No, imajte na umu, ako se vodite klasičnim receptom i količinom šećera, da ćete ga trebati dodati više jer je manje slađi od šećera. No, količinu prilagodite ukusu.

Sastojci:

Priprema

  1. Smokve operite i narežite.
  2. U loncu pomiješajte smokve, vodu i limunov sok te kuhajte oko 10 minuta dok smokve ne omekšaju.
  3. Dodajte eritritol i vaniliju, pomiješajte i kuhajte još oko 20 minuta miješajući i gnječeći smokve.
  4. Kad džem postane željene teksture, usitnite ga štapnim mikserom.
  5. Kad je džem gotov, ulijte ga u vruće staklenke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu