Purini u hrani: Tablica na koju moraju paziti osobe s gihtom

purini u hrani

Prva asocijacija na purine je giht. Aromatske organske komponente purini rasprostranjeni su gotovo u svim namirnicama, no postoje namirnice koje su njima bogatije, što je važno onima koji boluju od gihta. 

Iako je riječ o prirodnim spojevima, prilikom svoje razgradnje, odnosno metabolizma purini stvaraju mokraćnu kiselinu koja se onda izlučuje kroz bubrege. Problem u vezi purina, kao i u svemu kada su u pitanju prehrana i hrana, nastaje u njihovoj pretjeranoj konzumaciji. 

Kada osoba previše jede namirnice bogate purinima, može doći do porasta mokraćne kiseline u krvi, a kada se počinju stvarati kristali mokraćne kiseline u zglobovima, onda govorimo o gihtu. 

Važno je naglasiti da je stvaranje mokraćne kiseline prirodan proces, no zbog pretjerivanja u hrani bogatoj purinima, ali i zbog pretilosti te pretjerane konzumacije alkohola poremetit će se ravnoteža u tijelu, odnosno stvarat će se previše mokraćne kiseline. 

Povišena razina mokraćne kiseline u tijelu još se naziva hiperuricemija, a takvo stanje, pored navedenog, vezano je i za dijabetes tipa dva, krvožilne bolesti, hipertenziju, ali i kronične bubrežne bolesti, kao i metabolički sindrom

Prva asocijacija na purine je giht
FOTO: Shutterstock

Purini u hrani 

Kao što je rečeno, gotovo sva hrana sadrži purine, no razlika je u samoj koncentraciji. Općenito, purinima su bogate namirnice koje su i izvor proteina, poput mesa i mesnih proizvoda, ribe i morskih plodova, mahunarki, ali i piva koje sadrži kvasac. 

Posebice su bogate purinima namirnice poput goveđe jetre, iznutrica, inćuna, suhomesnatih proizvoda, bujona i kvasca. Osobe koje pate od gihta takvu hranu trebaju izbjegavati i u svoju prehranu uvrstiti hranu siromašnu purinima, kao što su voće i povrće, cjelovite žitarice te niskomasni mliječni proizvodi. 

Purini u hrani – tablica

U nastavku se nalazi tablica s namirnicama te koncentracijama purina rangiranim od hrane bogate purinima do one manje bogate purinima. Bijelo meso sadrži manje purina u odnosu na crveno, losos i tuna sadrže također manje purina u odnosu na sardine i inćune. 

Iznutrice su posebno nepoželjne kod oboljelih od gihta. Mahunarke i niskomasni mliječni proizvodi dozvoljeni su u umjerenoj konzumaciji kod osoba koje pate od gihta

NamirnicaUdio purina u mg na 100 g Koncentracija
Goveđa jetra300 – 350 Visoka
Pileća jetra300Visoka
Sardine300 – 350Visoka
Inćuni250 – 300 Visoka
Haringa250 – 300Visoka
Divljač (srna, zec)200 – 300Visoka
Dagnje200 – 250 Visoka
Pileći batak130 – 150Srednja
Svinjski kotlet120 – 150Srednja
Govedina150Srednja
Janjetina150Srednja
Konzervirana tuna120 – 150Srednja
Losos100 – 150Srednja
Škampi100 – 150Srednja
Jetra od janjetine130 – 150 Srednja
Pileća prsa80 – 100Srednja
Masniji dijelovi svinjetine80 – 100Srednja
Leća50 – 70Srednja
Grašak50 – 70Srednja
Grah50 – 60Srednja
Lignje70 – 90Srednja
Hobotnica60 – 80Srednja
Povrće20 – 40Niska
Krumpir10 – 20Niska
Cjelovite žitarice10 – 20Niska
Jaja0 – 10Niska
Voće0 – 10Niska
Mlijeko, jogurt, sir0 – 10Niska
Tjestenina0 – 10Niska
Riža0 – 10Niska

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu