Trudnoća nakon 40. godine opasna je i za majku i dijete!

Trudnoća nakon 40. godine

Trudnoća nakon 40. godine nosi veći zdravstveni rizik za majku i dijete. Osobe starije od 40 godina imaju povećanu vjerojatnost da će iskusiti gestacijski dijabetes, preeklampsiju (visoki krvni tlak) i spontani pobačaj.

Bebe starijih roditelja suočavaju se s rizicima poput visoke porođajne težine, genetskih abnormalnosti i prijevremenog rođenja.

Trudnoća nakon 40. godine – je li visokorizična?

Da, trudnoća nakon 40. godine se klasificira kao visokorizična. Međutim, pravilna prenatalna skrb može pomoći u smanjenju tih rizika.

Izazovi pri začeću u 40-ima

Plodnost opada s godinama jer se rađamo s ograničenim brojem jajnih stanica, a u dobi od 40 godina samo 44 % žena može zatrudnjeti prirodnim putem. Ipak, tretmani za plodnost poput lijekova, IVF-a ili korištenja donorskih jajnih stanica mogu pružiti alternative onima koji se suočavaju s neplodnošću vezanom uz dob.

Stope uspješnosti IVF-a opadaju s godinama, ali korištenje donorskih jajnih stanica značajno povećava šanse za uspjeh.

Zašto plodnost opada s godinama?

Rađamo se sa svim jajnim stanicama koje ćemo ikad imati, a kako starimo, i broj i kvaliteta tih jajnih stanica opadaju. Nakon 35. godine taj pad se ubrzava, a u dobi od 45 godina prirodno začeće postaje rijetkost.

Starije jajne stanice sklonije su oštećenju DNK i mutacijama, što povećava rizik od genetskih poremećaja.
Trudnoća nakon 40. godine nosi veći zdravstveni rizik za majku i dijete
FOTO: Shutterstock

Trudnoća nakon 40. godine – mogući rizici

Osobe starije od 40 godina češće trebaju carski rez zbog komplikacija, a IVF postupci dodatno povećavaju vjerojatnost višestruke trudnoće, što može zakomplicirati porod.

Starije jajne stanice podložnije su kromosomskim abnormalnostima, poput Downovog sindroma, a rizik se povećava s godinama. Također, stanja poput gestacijskog dijabetesa i preeklampsije postaju učestalija.

Stope spontanih pobačaja su veće u 40-ima, a prijevremeno rođenje je češće. Bebe rođene prerano mogu se suočiti s zdravstvenim izazovima, uključujući respiratorne i razvojne probleme.

Prednosti trudnoće u 40-ima

Unatoč rizicima, postoje prednosti rađanja djeteta u 40-ima, kao što su veća financijska i karijerna stabilnost, što može dovesti do boljih ishoda za roditelja i dijete. Stariji roditelji također mogu imati bolju kognitivnu funkciju i duži očekivani životni vijek.

Iako je trudnoća u 40-ima visokorizična, pravilna priprema i prenatalna skrb mogu povećati šanse za zdravu trudnoću. Opcije poput zamrzavanja jajnih stanica u 20-im ili 30-im godinama, usvajanja zdravog načina života i redovitih prenatalnih posjeta mogu pomoći u smanjenju potencijalnih komplikacija. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Wisner, W. (2024). Risks and Benefits of Being Pregnant at 40Health.
  2. Benisek, A. (2023). Pregnant at 40: What to ExpectWebMD.
  3. Villines, Z. (2020). What to know about pregnancy after 40Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu