Sve više mladih žena dobiva ovu dijagnozu

sve više mladih žena dobiva dijagnozu raka dojke

Nedavna studija Američkog društva za borbu protiv raka otkriva zabrinjavajući porast slučajeva raka dojke među ženama mlađim od 50 godina.

Objavljena u časopisu CA: A Cancer Journal for Clinicians, studija ispituje trendove dijagnoze i smrtnosti od raka dojke u SAD-u tijekom posljednjeg desetljeća. Iako je ukupna stopa smrtnosti od raka dojke smanjena za 44 % od svojeg vrhunca 1989. godine, godišnja stopa dijagnoze povećana je za približno 1 % između 2012. – 2021. godine.

Zanimljivo je da je stopa incidencije za žene mlađe od 50 godina bila još viša, 1,4 %, u usporedbi sa 0,7 % za one starije od 50 godina.

Studija pokazuje da su žene azijsko-američkog i pacifičkog podrijetla doživjele najznačajniji porast dijagnoza, s stopama koje su porasle za više od 2 % u svim dobnim skupinama.

Stručnjaci naglašavaju važnost svijesti o rizicima od raka dojke kod mlađih žena, kao i potrebu za inicijativama za rješavanje rasnih razlika u skrbi o raku dojke.

Koji faktori pridonose tome?

Dr. Tiffany Onger, medicinska onkologinja u Cleveland Clinic, za Health je izjavila da ovaj izvještaj ističe ono što u onkologiji vide u praksi – rane pojave raka su u porastu. Napomenula je sličan trend kod raka debelog crijeva, što je dovelo do revidiranih smjernica za probir.

Očekuje se da će do dobi od 50 godina jedna od 50 žena u SAD-u razviti invazivni rak dojke. Studija je otkrila da se porast slučajeva raka dojke među ženama mlađim od 50 godina događa dvostruko brže nego kod starijih žena, s najznačajnijim povećanjem – 2,2 % – zabilježenim kod žena u 20-ima.

Nekoliko faktora pridonosi ovom uzlaznom trendu među mlađim ženama. Angela Giaquinto, istraživačica u Američkom društvu za borbu protiv raka i glavna autorica studije, pripisuje porast promjenama u rizicima poput povećane pretilosti i smanjene plodnosti, osobito među mlađim generacijama.

Sjedilački način života također je faktor, budući da je 7 % slučajeva raka dojke povezano s fizičkom neaktivnošću. Dodatno, konzumacija alkohola, koja čini 16 % slučajeva, raste, posebno među ženama u 30-ima i 40-ima.

do dobi od 50 godina jedna od 50 žena u SAD-u razvit će invazivni rak dojke
FOTO: Shutterstock

Istraživanje ističe stalne rasne i etničke razlike u dijagnozi i smrtnosti od raka dojke. Između 2017. – 2021. godine Afroamerikanke, Hispanoamerikanke, Azijatkinje i žene s pacifičkih otoka bile su sklonije dijagnozi u dobi 20 – 59 godina u usporedbi s bijelim ženama.

Među onima mlađim od 50 godina s rakom dojke, crnkinje imaju više stope smrtnosti od bilo koje druge demografske skupine, sa stopom smrtnosti 38 % višom od bijelih žena, unatoč 5 % nižoj stopi incidencije.

Razlika je posebno izražena među onima u dobi 20 – 29 godina. Osim toga, kod žena s pacifičkih otoka nije zabilježeno smanjenje smrtnosti već desetljećima i imaju 6 % veću vjerojatnost da će umrijeti od raka dojke nego bijele žene, dok je 10 % manje vjerojatno da će dobiti dijagnozu.

Kako bi smanjili ove razlike, autori zagovaraju poboljšanu reprezentaciju u kliničkim ispitivanjima i bolji pristup kvalitetnom probiru i liječenju.

Što mlađe žene mogu učiniti za rano otkrivanje raka dojke?

U Hrvatskoj se preporučuju godišnje mamografije za žene u dobi 50 – 69 godine koje su u prosječnom riziku od raka dojke.

Studija naglašava potrebu za obrazovanjem o raku dojke za žene koje još nisu dosegle dob za probir. Žene s obiteljskom poviješću raka dojke trebale bi razgovarati o mogućim ranijim opcijama probira sa svojim liječnicima.

Dr. Onger je naglasila važnost temeljite obiteljske medicinske povijesti, koja može sugerirati veći rizik i opravdati ranije mamografe ili dodatne metode probira.

Razumijevanje kako rak dojke izgleda ključno je, bez obzira na dob. Dr. Onger savjetuje žene da budu upoznate s normalnim izgledom i osjećajem svojih dojki te napominje da svake trajne promjene koje traju duže od dva tjedna treba procijeniti zdravstveni radnik.

Najčešći simptom raka dojke je bezbolna kvržica u dojkama ili limfnim čvorovima ispod pazuha, ali žene bi također trebale biti oprezne na druge znakove kao što su bol u dojkama, težina, oticanje, zadebljanje, udubljenja, crvenilo, promjene na bradavicama i ispuštanje iscjetka.

Svijest o ovim znakovima može potaknuti žene da se ranije konzultiraju sa svojim zdravstvenim radnicima, što može poboljšati njihove ishode.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Giaquinto, A. N. i sur. (2024). Breast cancer statistics 2024. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 21863.
  2. O’Neill, M. (2024). More Younger Women Are Being Diagnosed With Breast Cancer, Study ShowsHealth.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu