Poznati pjevač ima dijabetes tipa 1,5 – što to znači?

Lance Bass

Pjevač Lance Bass nedavno je otkrio iznenađujuću novost u vezi sa svojom dijagnozom dijabetesa – ima drugačiji tip bolesti nego što je prvobitno mislio. Na Instagramu je Bass podijelio da zapravo ima dijabetes tipa 1,5, poznat i kao latentni autoimuni dijabetes kod odraslih, a ne dijabetes tipa 2 koji mu je prvobitno dijagnosticiran.

Bass je objasnio da se, unatoč svojim naporima da kontrolira razinu glukoze putem prehrane, lijekova i tjelovježbe, borio za postizanje kontrole. Tek je nedavno saznao da mu je postavljena pogrešna dijagnoza i da zapravo ima dijabetes tipa 1,5.

Dijabetes tipa 1,5

Dijabetes tipa 1,5 je oblik dijabetesa koji se razvija u odrasloj dobi i polako napreduje tijekom vremena. Sličan je dijabetesu tipa 1, gdje gušterača prestaje proizvoditi inzulin zbog autoimunog procesa, ali se razvija postupnije i možda neće trebati inzulin odmah.

Dr. M. Regina Castro s klinike Mayo napominje da se ova vrsta dijabetesa obično javlja kod odraslih starijih od 30 godina i često se u početku može izliječiti bez inzulina, no s vremenom postaje neophodna inzulinska terapija.
dijabetes tipa 1,5 može zahtijevati inzulinsku terapiju
FOTO: Shutterstock

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza dijabetesa tipa 1,5 može biti izazovna jer se često pogrešno smatra dijabetesom tipa 2. Uobičajeni simptomi uključuju čestu žeđ, mokrenje, zamagljen vid, gubitak težine unatoč povećanom apetitu, česte infekcije, umor, suhu kožu i trnce u ekstremitetima.

Za razliku od dijabetesa tipa 2, osobe s dijabetesom tipa 1,5 često imaju normalnu težinu i ne reagiraju dobro na lijekove za dijabetes tipa 2.

Za one koji su mršavi, aktivni i kojima je tek dijagnosticiran dijabetes, a stariji su od 30 godina, dr. Castro preporučuje testiranje na autoimuni dijabetes, što uključuje krvni test za provjeru antitijela koja napadaju stanice koje proizvode inzulin.

Liječenje dijabetesa tipa 1,5 uključuje inzulin, osobito kako stanje napreduje. Za razliku od dijabetesa tipa 2, koji se ponekad može kontrolirati promjenom načina života, dijabetes tipa 1,5 nastavlja se pogoršavati unatoč tim naporima.

Trenutačno ne postoji način da se spriječi dijabetes tipa 1,5 zbog njegove autoimune prirode, ali održavanje zdrave tjelesne težine, prehrana i tjelovježba mogu usporiti njegovo napredovanje. Ako se vaši simptomi dijabetesa tipa 2 ne poprave s uobičajenim liječenjem, vrijedi razgovarati o mogućoj dijagnozi dijabetesa tipa 1,5 sa svojim liječnikom. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Guliver image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu