Zašto se dobro cijepiti protiv gripe i COVID-a istovremeno?

Zašto se dobro cijepiti protiv gripe i COVID-a istovremeno

Smjernice CDC-a za sezonu gripe 2024. – 2025. preporučuju da svi u dobi od šest mjeseci i stariji prime godišnje cjepivo protiv gripe, uz nekoliko iznimaka.

Ključna ažuriranja ove godine uključuju prelazak na trovalentno cjepivo protiv gripe, koje će štititi od tri soja – dva soja influence A (H1N1 i H3N2) i soja influence B. Ova promjena dolazi jer loza B/Yamagata nije otkrivena na globalnoj razini od 2020. Dodatno, visoke doze trovalentnih cjepiva savjetuju se primateljima presađenih organa u dobi 18 – 64 godine na imunosupresivima.

Stručnjaci predlažu da krajem rujna ili u listopadu dobijete i cjepivo protiv gripe i ažurirano cjepivo protiv COVID-19 za optimalnu zaštitu tijekom zime.
Cjepivo se preporučuje svima starijima od šest mjeseci
FOTO: Shutterstock

Cjepivo se preporučuje svima starijima od šest mjeseci

Prema dr. Williamu Schaffneru sa Sveučilišta Vanderbilt, ovo vrijeme osigurava bolju pokrivenost tijekom mjeseci najvećeg broja bolesti. Schaffner naglašava važnost cijepljenja i protiv gripe i protiv COVID-19 jer oba štite od različitih virusa, a oba se cjepiva preporučuju svima starijima od šest mjeseci, prenosi Healthline.

Iako je teško predvidjeti koliko će ozbiljna biti sezona gripe, cjepivo je formulirano tako da odgovara najčešćim sojevima. Službenici za javno zdravstvo nastavljaju naglašavati važnost cijepljenja za sprječavanje ozbiljnih bolesti, posebno za ranjive skupine poput starijih osoba, osoba s kroničnim zdravstvenim problemima i osoba oslabljenog imuniteta.

Cijepljenje također pomaže u smanjenju širenja virusa i štiti one koji možda ne reagiraju dobro na cjepivo. Zaključak je da je cijepljenje i dalje najučinkovitiji način zaštite od teških komplikacija gripe i COVID-19

Uz zdravstvene dobrobiti cjepiva protiv gripe i COVID-19, široko rasprostranjeno cijepljenje pomaže u smanjenju pritiska na zdravstvene sustave tijekom zimskih mjeseci kada su respiratorni virusi na vrhuncu.

Bolnice se često suočavaju s porastom broja prijema pacijenata tijekom sezone gripe, a COVID-19 i dalje predstavlja rizik od istodobnih izbijanja. Cijepljenjem pojedinci ne samo da štite sebe nego i smanjuju vjerojatnost prenatrpanosti hitnih službi i jedinica intenzivne njege.

Stručnjaci za javno zdravstvo zagovaraju kampanje cijepljenja kako bi se spriječilo nepotrebno opterećenje medicinskih resursa, osiguravajući skrb za one s teškim slučajevima ili drugim kritičnim zdravstvenim stanjima.

Zaštita od dugog COVID-a
FOTO: Shutterstock

Zaštita od dugog COVID-a

Drugi važan aspekt cijepljenja protiv gripe i COVID-19 je njegova uloga u sprječavanju dugoročnih komplikacija. Iako se mnogi pojedinci oporave od ovih virusa bez značajnih problema, neki imaju dugotrajne simptome ili sekundarne komplikacije poput upale pluća ili miokarditisa. To može dovesti do kroničnih zdravstvenih problema, osobito za one s osnovnim bolestima ili oslabljenim imunološkim sustavom.

Cijepljenje značajno smanjuje rizik od takvih komplikacija, što doprinosi dugoročnom zdravlju i dobrobiti. Službenici za javno zdravstvo nastavljaju poticati cijepljenje kao ključnu mjeru za očuvanje cjelokupnog javnog zdravlja tijekom sezone gripe i COVID-19.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cjepivo protiv gripe cijena u apoteci 2024, gripa 2024\25, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu