Sulfati u šamponima: Uzrokuju li gubitak kose?

Sulfati u šamponima

Šamponi su ključni za održavanje čistog vlasišta i zdrave kose. Mnogi šamponi sadrže sulfate kao primarne sastojke za čišćenje, ali ponekad sulfati u šamponima mogu izazvati iritaciju i oštećenje vlasišta.

Evo koji su sastojci sulfatnih šampona, kakav je njihov utjecaj na kosu i kako odabrati pravi šampon za svoje potrebe.

Što su sulfati?

Sulfati su uobičajeni u šamponima i djeluju kao deterdženti koji čiste vlasište i uklanjaju prljavštinu i masnoću s kose. Natrijev lauril sulfat (SLS) i natrijev lauret sulfat (SLES) tipični su sulfati koji se koriste. SLS je poznat po snažnoj moći čišćenja, što ga čini pogodnim za masnu kosu, dok je SLES blaži i preferira se za suhu kosu.

Sulfati u šamponima – kako djeluju?

Natrijev lauril sulfat i natrijev lauret sulfat anionski su tenzidi koji učinkovito uklanjaju nakupljanje proizvoda.

Iako su učinkoviti sastojci za čišćenje, mogu biti oštri za neke tipove kose, posebno one s osjetljivom kožom.

Provjerite popis sastojaka šampona kako biste vidjeli sadrži li sulfate kao što su SLS, SLES, trietanolamin lauril sulfat ili amonijev lauril sulfat. Prvi naveden sastojak najzastupljeniji je u proizvodu.

Uzrokuju li sulfati u šamponima gubitak kose?

Sulfati su snažni surfaktanti koji mogu učiniti kosu grubom i suhom tako što uklanjaju vlagu. To bi moglo pridonijeti lomljenju kose, što bi se moglo poistovjetiti s gubitkom kose, iako nema uvjerljivih dokaza koji izravno povezuju sulfate s gubitkom kose.

Ostali uzroci gubitka kose

Sulfati nisu izravno odgovorni za gubitak kose. Uobičajeni uzroci uključuju:

  • genetika – androgena alopecija, nasljedno stanje, uzrokuje stanjivanje gornje i bočne strane vlasišta i kod muškaraca i kod žena
  • autoimuna bolest alopecia areata dovodi do postupnog gubitka kose i povezana je sa stanjima poput astme i dijabetesa tipa 1
  • nedostaci u prehrani nedostatak željeza, osobito čest kod žena, može dovesti do gubitka kose.
Šamponi bez sulfata
FOTO: Shutterstock

Šamponi bez sulfata

Za nježniju opciju razmislite o šamponima bez sulfata koji često koriste blaže tenzide poput kokamidopropil betaina i natrijeva lauraminopropionata. Manje je vjerojatno da će ukloniti prirodna ulja i obično se nalaze u dječjim šamponima.

Co-washing, pranje pri kojem koristite regenerator za čišćenje kose, također može biti korisno za suhu ili osjetljivu kosu i obično sadrži cetilni alkohol.

Odabir pravog šampona

Pri odabiru šampona uzmite u obzir tip kose i osjetljivost vlasišta. Šamponi koji sadrže sulfate učinkoviti su za masnu kosu, dok su opcije bez sulfata bolje za suhu ili kovrčavu kosu te one s osjetljivim vlasištem.

Ako ste zabrinuti zbog gubitka kose, to bi mogla biti posljedica temeljnih zdravstvenih problema, pa bi savjetovanje s dermatologom ili pružateljem zdravstvenih usluga moglo pružiti daljnji uvid i mogućnosti liječenja. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pilate, M. (2024). Are Sulfates in Shampoo Causing Your Hair Loss? Healthnews.
  2. Cervoni, B. (2023). Shampoo Ingredients That Can Cause Hair Loss. Verywell Health.
  3. Timmons, J. (2021). Your Shampoo Probably Isn’t Causing Your Hair Loss. Healthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu