Može li nakit uzrokovati ekcem? Mnogi prijavljuju ovo

Nikal, koji se obično koristi u nakitu, često uzrokuje pojavu ekcema

Poremećaji kože najčešća su stanja koja vide zdravstveni radnici. CDC izvješćuje da kontaktni dermatitis, vrsta ekcema, čini 90 – 95 % slučajeva kožnih bolesti u SAD-u, a dovodi do svrbeža, perutanja i upale kože. Okidači ekcema razlikuju se među pojedincima, a nikal je čest uzrok.

Nikal je jedan od vodećih okidača za kontaktni dermatitis, prema časopisu Contact Dermatitis, koji često rezultira osipom od alergije na nikal. Evo kako smanjiti rizik od izbijanja ekcema od nakita i koje su smjernice za prevenciju.

Razumijevanje ekcema

Ekcem, uobičajeno nezarazno stanje kože, karakterizira suha i upaljena koža koja svrbi zbog oslabljene kožne barijere. Pogađa više od 31 milijun Amerikanaca i može se pogoršati izlaganjem iritansima ili alergenima.

Postoji sedam glavnih tipova ekcema, uključujući atopijski dermatitis (najčešći), kontaktni dermatitis i druge, poput dishidrotičnog ekcema i neurodermatitisa.

Liječenje se često usredotočuje na izbjegavanje okidača i korištenje protuupalnih terapija.

Iako je točan uzrok ekcema nejasan, vjerojatno uključuje genetske čimbenike, faktore okoliša i imunološki sustav. Uobičajeni okidači uključuju alergene (kao što je nikal), iritante, suhu kožu i stres.

Nikal je jedan od vodećih okidača za kontaktni dermatitis
FOTO: Shutterstock

Nikal i nakit

Nikal, koji se obično koristi u nakitu, često uzrokuje pojavu ekcema kod ljudi s alergijom na isti, pogađajući oko 20 % populacije u Sjevernoj Americi. Simptomi alergije na nikal uključuju crvenilo, svrbež, otekline i osip na području gdje nakit koji sadrži nikal dodiruje kožu.

Drugi metali, poput kobalta i kroma, te materijali koji se koriste u bižuteriji također mogu izazvati ekcem kod osjetljivih osoba.

Minimiziranje ekcema povezanih s nakitom

Dermatolozi preporučuju hipoalergenski nakit izrađen od materijala poput platine, čistog srebra, kirurškog nehrđajućeg čelika ili visokokaratnog zlata, kako bi se smanjila pojava ekcema. Redovito čišćenje nakita i njegovo uklanjanje prije pranja ruku može dodatno smanjiti iritaciju.

Ako nakit nastavi izazivati ​​kožne reakcije unatoč pravilnoj njezi, savjetuje se da porazgovarate s dermatologom kako biste identificirali okidače i dobili učinkovite tretmane za ekcem. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu