Kako ukloniti dlačice s lica kod kuće? Evo metoda

Kako ukloniti dlačice s lica

Svatko ima određeni stupanj neželjenih dlačica na licu. Iako je potpuno u redu ostaviti ih, mnogi ih ljudi radije uklanjaju. Ako ste među njima, bit će vam drago znati da je dostupno nekoliko učinkovitih opcija kod kuće. Evo sedam jednostavnih metoda kako ukloniti dlačice s lica.

Kako ukloniti dlačice s lica kod kuće?

Iako su dlake na licu prirodne, mogu smetati. Istraživanja pokazuju da neželjene dlake na licu mogu uzrokovati neugodu i emocionalni stres. Ako vam smetaju, razmislite o ovim metodama uklanjanja.

Brijanje

Brijanje je brzo i popularno. Sve što trebate je dobar brijač za lice. Za najbolje rezultate:

  • operite i osušite lice
  • nanesite proizvod za brijanje
  • brijte se u smjeru rasta dlačica.

Imajte na umu da brijanje ne uklanja dlake iz korijena, tako da do ponovnog rasta dolazi unutar nekoliko dana, a urasle dlake mogu biti nuspojava.

Pinceta

Pinceta je isplativa i jednostavna, idealna za mala područja poput obrva. Uklanja dlake iz korijena, tako da rezultati traju 3 – 4 tjedna. Pobrinite se da je pinceta dezinficirana prije i nakon uporabe.

Depilacija šećernom pastom

Ako se pitate kako ukloniti dlačice s lica prirodnim putem, uzmite u obzir depilaciju šećernom pastom koja se nanosi suprotno od smjera rasta dlačica.

Za izradu paste pomiješajte vodu, limun, med i šećer, zagrijte dok ne postane ljepljivo, ohladite i nanesite. Uklonite nakon što se osuši za rezultate koji traju 3 – 4 tjedna.

kako ukloniti dlačice s lica prirodnim putem
FOTO: Shutterstock

Epilacija

Epilator čupa dlačice iz korijena, radeći na više dlačica odjednom. Iako je potencijalno bolan, dlačice nestaju do četiri tjedna. Pažljivo slijedite upute uređaja.

Kreme za depilaciju

Ove kreme razgrađuju proteine ​​kose i bezbolne su. Nanesite, pričekajte nekoliko minuta, zatim obrišite. Međutim, one mogu iritirati kožu, stoga prvo provedite patch test.

Kućni laser

Ako se pitate kako trajno ukloniti dlačice s lica, to možete učiniti koristeći IPL ili lasersku tehnologiju. Ovi uređaji privremeno onesposobljavaju folikule dlačica te tako sprječavaju ponovni rast na nekoliko tjedana. S vremenom mogu zaustaviti ponovni rast dlaka.

Depilacija voskom kod kuće

Depilacija se može izvesti hladnim trakama ili toplim voskom. Rasporedite topli vosak u smjeru rasta dlačica, pustite da se osuši, a zatim skinite. Rezultati traju 3 – 4 tjedna.

Manje se preporučuje depilacija lica kod kuće zbog opasnosti od iritacije, urastanja dlačica i opeklina.

Priprema vašeg lica za uklanjanje dlačica

Kako biste spriječili iritaciju, pripremite kožu prije uklanjanja dlačica:

  • operite nježnim sredstvom za čišćenje
  • napravite piling za uklanjanje mrtvih stanica kože
  • po želji naparite lice, kako biste omekšali dlake i otvorili pore
  • osušite čistim ručnikom prije početka postupka uklanjanja dlačica.

Rizici koje treba uzeti u obzir

Iako su općenito sigurne, kućne metode uklanjanja dlačica mogu izazvati iritaciju kože, poput crvenila, neravnina, svrbeža, hiperpigmentacije i peckanja, osobito na osjetljivoj koži. Urasle dlake također su česte, osobito kod brijanja i pincete. Kreme za depilaciju mogu izazvati alergijske reakcije, stoga uvijek napravite patch test.

Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke, a najbolji izbor ovisi o vašem tipu kože i preferencijama. Uvijek postupajte s oprezom i po potrebi se obratite stručnjaku. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kungu, L. (2024). Top 7 Effective Facial Hair Removal Hacks to Try at HomeHealthnews.
  2. Shapiro J, Lui H. (2005). Treatments for unwanted facial hair. Skin Therapy Lett., 10(10): 1–4. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu