Kako zasićene masti podižu šećer u krvi? (dio 1.)
- 2 komentara
- 3 min čitanja
Razlog zbog kojih oni koji konzumiraju hranu biljnog porijekla imaju manje nakupljene masti u svojim stanicama mišića te manju otpornost na inzulin može biti i to što Zasićene masti najviše ometaju sustave za kontrolu razine šećera.
Pišem velikim slovom da naglasim da nisu sve masti baš loše. Pa čak ni sve Zasićene – a neke čak i trebamo. U daljnjem tekstu objašnjavam zašto.
Što točno znači zasićene i nezasićene masti?
To je razlika između domaćeg maslaca (ako to još itko zna napraviti, onda neka čuva to znanje jer je dragocjeno) i margarina.
Ne-zasićene masne kiseline imaju više “slobodnih ruku – nezasićenih” na koje se može vezati svašta, ali ponajprije kisik. I nalaze se u neobrađenim namirnicama. Svojim slobodnim rukama se služe kako bi zdravo djelovale u tijelu.
Vezanjem kisika na te “ruke” nastaje proces pod nazivom oksidacija, a tada su takve masti užegnule masti i nisu baš za jelo. U narodu se ovaj proces naziva kvarenjem masti.
Da bi taj naš maslac, koji se radi od mlijeka, mogao beskonačno stajati na polici bez kvarenja industrija ima famozno rješenje – sprječavanje vezanja kisika na te slobodne ruke pomoću procesa tajnovitog naziva – tzv. hidrogeniranja masti. Tako od namirnica biljnog podrijetla umjesto mlijeka nastaje jeftinija verzija maslaca – margarin.
Što je to zapravo i čemu će nam ove informacije?
Evo zašto.
U tom procesu hidrogeniranja, margarin će biti “zadavljen” plinom vodikom koji će se vezati na te slobodne ruke umjesto kisika ili nečeg pametnog. Mast u margarinu je sada zbog toga zasićena vodikom i ne pada joj na pamet puštati ga ili se dalje vezati na kisik.
Proces kvarenja zbog toga je uspješno obustavljen…. ALI na uštrb zdravlja.
I tako sada naš dragi, ukusni domaći maslac mijenja svoj sastav, okus i postaje bogat Zasićenim masnim kiselinama, a rok trajanja postaje beskonačan. Takav maslac prebogat Zasićenim mastima postaje bahat i naziva se margarin grozni.
Od kojeg mi se diže i ono malo kose na glavi pa Vam toplo preporučujem da police s margarinom izbjegavate u širokom metarskom luku. Da Vam ne bi s police skočio u košaricu… Barem ako Vam je stalo do zdravlja.
Zašto?
Pa postoji tajna povezanost između ZASIĆENIH masti, porasta šećera u krvi i otpornosti na inzulin.
To je tzv. ektopično nakupljanje masnoća, nakupljanje masnoća na mjestima u kojima ih ne bi trebalo biti u našim mišićima i jetri što sprječava ulazak glukoze u stanice.
Otpornost na inzulin – nepozvani gost i vrlo nepoželjna pojava u prehrani
To je zapravo kvar u bravi na vratima za glukozu.
Naime, u prošlom u članku o glukozi naveo sam da joj treba propusnica da uđe u stanice tijela. I da se ta propusnica zove Inzulin – izdaje se u uredima smještenim na prekrasnim Langerhansonovim otocima u gušterači.
Međutim, čak i uz ovu propusnicu, ponekad se vrata ne otvaraju – i inzulina ima dovoljno, ali ne otvara baš sva vrata. Razlog tome je tzv. otpornost na inzulin.
Ulaz glukoze u stanicu nije samo kroz jedna vrata. On se odvija kroz barem 4 vrata. A to znači i 4 brave… E, sad… Zamislite da je netko u drugu ili treću bravu gurnuo iglu i tako spriječio okretanje ključa te time pokvario bravu. E, upravo to se zove otpornost na inzulin. Stanje kad imate sve potrebno za otvaranje vrata, a ipak se ne otvaraju.
Rezultat: gužva pred stanicom i visok porast koncentracije šećera u krvi.
Otkud ta igla u bravama? Od zasićenih masti.
Što to čini zasićene masnoće lošima? I jesu li one baš potpuno loše i naopake?
Naime, razgradnjom Zasićenih masti stvaraju se neki dobri spojevi, ali i otrovni spojevi.
Oni bezobrazno i besramno ometaju unos glukoze i stvaranje energije.
Za zainteresirane čitatelje, a osobito drage čitateljice objašnjavam i kako, sve za njihovu dobru liniju i život bez celulita, kako bi bile što ljepše i poželjnije.
Naša spremišta masti tzv. masne stanice pre-ispunjene Zasićenim mastima muku muče s razgradnim produktima tih groznih zasićenih masti.
Da dugu priču skratim, razgradni produkti masti zovu se ceramidi. To je zapravo familija voskova alergičnih na propuh pa se zavlače u brave vrata za glukozu i sprečavaju otvaranje tih vrata.
Detaljno o ovom procesu čitajte u sljedećoj epizodi sage o Dijabetesu i lipotoksičnosti: Kako zasićene masti podižu šećer u krvi (dio 2.).
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Yki-Jarvinen (2002). Ectopic fat accumulation: an important cause of insulin resistance in humans. Journal of the Royal Society of Medicine.
- Ricciardi, G. et al. (2004). Dietary fat, insulin sensitivity and the metabolic syndrome. Clinical Nutrition.
- Funaki, M. (2009). Saturated fatty acids and insulin resistance. The Journal of Medical Investigation.