Kim (Carum carvi)
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Kim je jedna od najstarijih europskih začinskih biljaka. Najčešće se koristi kao začin u varivima od kelja, cikle, svježeg i kiselog kupusa, sirevima, ali isto tako u velikim količinama koristi se i u kruhu i pecivima.
Može se koristiti i mlado lišće kima i to u salatama ili kao dodatak varivima i juhama. Kim kao i anis, komorač, korijander i kumin (jira) djeluje protiv nadutosti i ujedno blago stimulira izlučivanje probavnih sokova.
Kim se može koristiti i kao sredstvo protiv proljeva tako da se sjemenke preprže na suhoj tavi i samelju. Kod proljeva i crijevnih smetnji uzme se jedna četvrtina žličice.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: