Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Lišće cikle – nutritivna vrijednost i zdravstvene prednosti
- 2 komentara
- 3 min čitanja
Prilikom pripremanja jela od cikle uklanjamo lišće cikle. Nerijetko to lišće završava u otpadu ili u kompotu. Lišće cikle je potpuno jestivo i vrlo zdravo. Može se usporediti s lišćem zelenog lisnatog povrća špinata ili blitve.
U nastavku članka pročitajte o nutritivnom sastavu lišća cikle i pronađite recept za ukusno varivo od lišća cikle.
Lišće cikle – nutritivna vrijednost
Lišće cikle je manje gorkog okusa od blitve ili rukole, tako da ako volite blitvu ili špinat, ovo lišće može biti ”počasni” gost u vašoj salati ili smoothieju.
Zanimljiva činjenica je i to da su stari Rimljani jeli samo lišće cikle kao povrće, a da se plod cikle koristio samo u medicinske svrhe. Dakle, ne i kao namirnica u prehrani.
Dvije porcije usitnjenog, svježeg lišća cikle sadrži:
- 17 kalorija,
- gotovo 2 grama proteina,
- vitamin A (160% preporučene dnevne doze),
- vitamin K (253% od preporučene dnevne doze),
- vitamine C, E i B (osim vitamina B-12),
- minerale kalcij, željezo, bakar, magnezij, mangan, kalij i natrij.
Lišće cikle posjeduje mnogo aktivnih biljnih komponenti koje djeluju antioksidativno i štite stanice od oštećenja. Korejski znanstvenici u radu iz 2009. godine navode neke od njih:
- pigmenti betalaini,
- polifenoli,
- vitamini,
- flavonoidi,
- folna kiselina.
Lišće cikle kao lijek
Lišće cikle sadrži više željeza od špinata i zdravije je od samog ploda cikle. Također, lišće cikle je bogato vitaminom A koji je odgovoran za zdravlje očiju i kvalitetu vida te vitaminom K koji je važan za pravilno zgrušavanje krvi u tijelu.
Lišće cikle je također izvor vitamina B i C te mnogih minerala. Takva i slične namirnice pridonose zdravlju cijelog organizma ako se konzumiraju redovno uz uobičajeno raznovrsnu prehranu.
Lišće cikle također sadrži i karotenoide lutein i zeaksantin, koje pomažu u očuvanju dobrog vida. Lišće cikle također je bogato aminokiselinom triptofanom, aminokiselinom koja je “sirovina” za izgradnju neurotransmitera serotonina.
»Pročitajte i naš članak “Zeleno je zdravo: jedete li dovoljno zelenja?”
Lišće cikle – upotreba i pohranjivanje
Lišće cikle možete dodati u salate od svježeg povrća, smoothie, ili ga propržiti s češnjakom na maslinovom ulju kao ukusan prilog. Kad birate cikle s lišćem, probajte izabrati manje plodove jer su obično mekši i boljeg su okusa.
Kao i za sve lisnato zeleno povrće važi isto pravilo kod pohranjivanja lišća cikle. Operite listove, posušite ih na kuhinjskom papiru ili ručniku te ih čuvajte u zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudi u hladnjaku.
Ako je pravilno pohranjeno, lišće cikle može ostati svježe 3 – 5 dana.
Kuhano lišće cikle može biti pravi specijalitet, a može zamijeniti blitvu u svim receptima.
Namirnice koje se dobro slažu s lišćem cikle su:
- crvena paprika,
- parmezan,
- češnjak,
- crni papar.
Varivo od lišća cikle – recept
Za pripremu variva od lišća cikle potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja,
- 1/2 nasjeckanog luka,
- 4 režnja bijelog luka,
- malo chilija,
- 3 krumpira,
- 1 mrkva,
- 1 stabljika celera,
- sol,
- papar,
- 1,5 šalica temeljca,
- 1,5 šalica vode,
- 3 šalice lišća cikle,
- 1 lovorov list.
Postupak pripreme:
- Luk i češnjak nasjeckajte, potom ogulite krumpir i operite lišće cikle, narežite stabljiku celera, operite i narežite mrkvu.
- Zagrijte ulje, dodajte sve nasjeckane sastojke i chili te dinstajte sve nekoliko minuta. Tijekom dinstanja pazite da vam luk ne potamni.
- Potom nalijte temeljac i vodu te pustite da se sve kuha desetak minuta.
- Nakon toga dodajte jedan lovorov list i nastavite kuhati još desetak minuta.
- Prilikom kuhanja provjerite je li krumpir dovoljno kuhan.
- Kada je krumpir kuhan, uklonite lovorov list te po želji začinite ako vam se čini da je varivo nedovoljno začinjeno.
Ovo varivo možete servirati uz:
- prepečeni kruh,
- parmezan,
- nekoliko kapi maslinovog ulja.
Pročitajte i naš članak: Sirova cikla recepti – tri ukusna jela sa zimskom kraljicom zdravlja!
Osim već spomenutih recepata vjerojatno će vas zanimati kako pripremiti dobar gusti sok od cikle.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Dorman, K. (2018) What Are the Benefits of Eating Beet Greens? Livestrong.
- Mateljan, G. (2018) Beet greens. The world’s healthiest foods.
- Grupa autora (2009) Red beet (Beta vulgaris L.) leaf supplementation improves antioxidant status in C57BL/6J mice fed high fat high cholesterol diet. Nutr Res Pract. 3(2): 114–121.