Slatki kruh s jagodama: Sezonski i bez glutena! Adrijana, vlasnica bloga Bezglutenska radost, s nama dijeli jednostavan proljetni recept

Slatki kruh s jagodama

Međunarodni je dan celijakije, autoimune bolesti koja je uzrokovana intolerancijom glutena, što rezultira upalnim promjenama sluznice crijeva i nedovoljnom apsorpcijom hranjivih tvari. Jedini lijek za oboljele od celijakije jest bezglutenska dijeta koje se moraju pridržavati cijeli život.

Točnije, oboljeli mogu konzumirati prirodno bezglutenske namirnice i specijalne bezglutenske dijetetske namirnice namijenjene upravo ovoj populaciji. Na tržištu je sve više proizvoda s oznakom “bez glutena”, a među njima je i brašno. Ipak, bezglutensko brašno ne ponaša se kao glutensko pa se početnici u bezglutenskoj prehrani nerijetko žale na neuspjela jela.

Srećom, postoje osobe koje su sve to prošle, došle do važnih saznanja i sada to dijele s ostalima. Među njima je i Adrijana Bručić, osoba oboljela od celijakije i vlasnica bloga Bezglutenska radost.

Kako sama kaže – bolest je nije spriječila da uživa u hrani koja ne sadrži gluten. Baš naprotiv, otkrila je veliku strast prema kuhanju.

Na njezinom ćete blogu naći razne recepte, a mi vam, kako bismo dostojno obilježili današnji dan, dijelimo njezin recept za slatki kruh s jagodama.

Slatki kruh s jagodama po Adrijaninom receptu
FOTO: Adrijana Bručić

Slatki kruh s jagodama po Adrijaninom receptu

Ovaj je recept tako jednostavan da jednostavniji ne može biti, a odlična je prilika da iskoristite domaće jagode.

Sastojci:

  • 300 g brašna MIX B
  • 300 g jagoda
  • 90 g šećera
  • 260 g jogurta (čvrsti ili tekući)
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 50 g rastopljenog maslaca.

Priprema

  1. Izmiksajte jaja sa šećerom.
  2. Dodajte maslac i jogurt u smjesu.
  3. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo te sve izmiješajte da se sastojci povežu.
  4. Izrežite jagode, mogu biti malo veći komadići, pa ih ubacite u smjesu koja je gusta i sve još jednom izmiješajte.
  5. Premažite kalup s malo maslaca te rasprostranite smjesu po kalupu (veličina kalupa 32×13 cm).
  6. Pecite na 170 °C, 35 – 40 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice.
  7. Kad se kruh ohladi, izvadite ga iz kalupa te po želji dodatno posipajte šećerom u prahu.
Slatki kruh s jagodama bez glutena
FOTO: Adrijana Bručić

Ovo je samo jedan u nizu recepata za slastice na Adrijaninom blogu. Ima tu i slanih delicija. Pozivamo vas da pogledate sve što je pripremila, nećete požaliti. Ova snažna žena na kraju dodaje da je blogom htjela svima donijeti radost jer se još uvijek jako dobro sjeća svoje žalosti kad je krenula s novom prehranom te da sada uživa u svemu što izađe iz njezine kuhinje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Bručić, A. (2020). Slatki kruh s jagodama. Bezglutenska radost.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Adrijana Bručić

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu