Najfiniji kolač od maka: Bolji od makovnjače! Imamo brze recepte koji će vas oduševiti sočnošću

Najfiniji kolač od maka

Mak nas odmah podsjeća na tradicionalne kolače naših baka, posebice na makovnjaču. Znate li da mak sadrži nezasićene masne kiseline koje su odlične za zdravlje kardiovaskularnog sustava? Donosimo vam nekoliko recepata za najfiniji kolač od maka kako biste se malo odmakli od klasične makovnjače i isprobali nešto novo.

Kremasti kolač od maka i badema
FOTO: Shutterstock

Kremasti kolač od maka i badema

Prvi recept donosi neodoljivu kombinaciju maka i arome badema. 

Sastojci za biskvit:

  • 3/4 šalice brašna
  • pola šalice granuliranog šećera
  • 3 čajne žličice praška za pecivo 
  • pola čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica maka
  • pola šalice mlake mlaćenice
  • pola šalice neslanog otopljenog maslaca
  • pola šalice biljnog ulja
  • 2 cijela jaja
  • 2 bjelanjka
  • 2 – 3 čajne žličice ekstrakta od badema
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije

Sastojci za kremu:

  • 2 šalice maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
  • 4 šalice šećera u prahu ili eritrita
  • 1 čajna žličica meringue praha (zamjena za bjelanjak)
  • prstohvat soli
  • 2 čajne žličice ekstrakta od badema
  • 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • 1 čajna žličica maka
  • oko 3 jušne žlice mlijeka.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pripremite tri kalupa promjera 20 cm i namastite ih. 
  2. U velikoj zdjeli prosijajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol te umiješajte mak
  3. U posebnoj zdjeli umutite mlaćenicu, otopljeni maslac, ulje, jaja, snijeg od bjelanjka, ekstrakte badema i vanilije. 
  4. Sjedinite mokre i suhe sastojke te miješajte do glatke teksture. 
  5. Tijesto jednakomjerno rasporedite po kalupima. Potresite kalupe da se smjesa poravna i istisnu mjehurići zraka. Pecite na srednjoj rešetki oko 25 – 30 minuta. 
  6. Dok se biskvit peče, pripremite kremu tako da najprije minutu miksate maslac. 
  7. Posebno pomiješajte šećer u prahu, sol i meringue prah. Smanjite brzinu miksera i dodajte žlicu po žlicu smjese šećera pazeći da ne nastanu grudice. 
  8. Dodajte ekstrakt vanilije i badema, povećajte brzinu na srednji stupanj i miksajte smjesu oko pet minuta dok ne postane glatka. Mlijeko dodajte prema potrebi radi postizanja potrebne gustoće. 
  9. Potom smanjite brzinu na najnižu razinu, dodajte mak i miksajte još minutu kako biste istisnuli mjehuriće zraka. 
  10. Premažite biskvite kremom, pa ih posložite jedan na drugi i kremasti kolač od maka i badema je gotov!
Brzi kolač od maka i jogurta
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač od maka i jogurta 

Ako želite jednostavnu i laganu recepturu za najbolji kolač od maka, slijedite ove sastojke i korake. Gotovo sve sastojke vjerojatno imate kod kuće. 

Sastojci:

  • 100 g maka
  • 2 čašice jogurta
  • 2 šalice brašna (možete pomiješati pola običnog i pola ječmenog ili drugog integralnog brašna)
  • 1 šalica šećera ili eritrita
  • pola šalice običnog ili kokosovog ulja
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 1 šalica čokoladnih kapljica
  • 2 čajne žličice kokosovog ulja.

Priprema

  1. Sve sastojke pomiješajte i ulijte u kalup. 
  2. Kolač pecite na 180 °C oko 40 minuta
  3. Dok se kolač peče, pripremite glazuru. Pomiješajte čokoladne kapljice i kokosovo ulje te otopite na pari. 
  4. Kad je kolač pečen, prelijte ga čokoladnom glazurom.
Sočni kolač od maka s narančom
FOTO: Shutterstock

Sočni kolač od maka s narančom

Što kažete na sočni kolač od maka s narančom? Ovo je odličan recept za one koji žele uživati u kolačima s nutritivno bogatim sastojcima. Isprobajte i otkrijte svijet nutritivno kvalitetnijih kolača. 

Sastojci za biskvit:

Sastojci za karamel umak:

  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
  • 1/3 šalice iscijeđenog soka naranče
  • 2 čajne žličice kokosovog ulja
  • 2/3 šalice kokosovog šećera
  • za posip 3/4 šalice listića badema.

Priprema

  1. Mak prelijte kipućom vodom te ga ostavite nekoliko sati ili preko noći da odstoji, kako bi omekšao i postao manje gorak. 
  2. Nakon namakanja mak iscijedite kroz gazu i usitnite ga u mlincu za kavu. 
  3. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pripremite kalup promjera 22 cm, premažite ga maslacem, obložite papirom za pečenje.
  4. U velikoj zdjeli istucite žumanjke sa šećerom oko pet minuta, potom dodajte mak i sjedinite. 
  5. Umiješajte bademovo brašno, cimet i koricu naranče te ostavite sa strane. 
  6. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Potom lagano umiješajte tijesto.
  7. Tijesto ulijte u kalup za pečenje i pecite oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. 
  8. Dok se biskvit peče, pripremite umak od karamele. U lončiću pomiješajte kokosovo mlijeko, sok od naranče, šećer i ulje. Zagrijte smjesu i miješajte oko 10 – 15 minuta, dok ne počinje biti gusta.
  9. Kada je biskvit pečen, štapićem za ražnjiće izbušite rupe po vrhu te prelijte umak kako bi mogao ući u iste. 
  10. Za kraj kolač posipajte bademovim listićima

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu