Raspucanci od limuna: Ne moraju biti čokoladni! Napravite poznate keksiće s domaćim limunima i uživajte u okusu citrusa

Raspucanci od limuna

Raspucanci, osim što su ukusni i omiljeni keksići u blagdansko vrijeme, odlično izgledaju na stolu kao dodatna jestiva dekoracija. Iako su najpoznatiji oni s čokoladom, raspucanci od limuna jednako su ukusni i dat će citrusnu aromu danima pred nama. 

Naziv su dobili na temelju raspuknutog izgleda koji nastaje prilikom pečenja. No, njihov originalni naziv je “amaretti keksići“, a odnose se na talijanske keksiće od badema

Ako niste vješti u pripremi kolača i smatrate da nemate kulinarskih vještina, limun raspucanci su vrlo jednostavni za izradu, a trebat će vam samo nekoliko sastojaka.

Ono što je posebno kod raspucanaca jest što su to čvrsti keksići, a opet dovoljno sočni.
Raspucanci s limunom
FOTO: Getty Images

Raspucanci od limuna – recept

Ovi jednostavni raspucanci s limunom zahtijevaju samo 6 – 7 sastojaka, a bit će omiljeni božićni keksići. Poslužite ih uz čaj ili kavu s cejlonskim cimetom, zapalite svijeću i lampice te uživajte u predivnom ugođaju.  

Sastojci:

  • 200 g bademovog brašna
  • 200 g granuliranog šećera
  • 2 bjelanjka 
  • 1/4 čajne žličice soka limuna
  • korica 1 limuna
  • pola čajne žličice ekstrakta badema
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 150 °C. Obložite pleh za pečenje pek papirom ili koristite silikonsku podlogu.
  2. Pomiješajte bademovo brašno, šećer i sol kako biste dobili ujednačenu smjesu. 
  3. U drugoj zdjeli umutite bjelanjke i limunov sok
  4. Sjedinite ove dvije smjese dok ne dobijete mekano ljepljivo tijesto. 
  5. Oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu. 
  6. Oblikovane keksiće posložite na pleh za pečenje i pecite oko 30 minuta dok se vrhovi keksića ne raspucaju. Donji dio treba poprimiti zlatnu boju, ali ne previše. 
  7. Za veću hrskavost ostavite ih još pet minuta u pećnici. 
  8. Kada su pečeni, čuvajte ih na sobnoj temperaturi u staklenoj posudi i pojedite unutar pet dana.
Raspucanci od limuna i naranče
FOTO: Getty Images

Raspucanci od limuna i naranče 

Ako se ne možete odlučiti koje biste točno raspucance napravili, slobodno iskombinirajte sastojke. Raspucanci od limuna i naranče pružit će novi pogled na ove slatke keksiće. 

Kada koristite koricu naranče i limun, neka budu iz ekološkog uzgoja. Naime, kora konvencionalno uzgojenih limuna i naranča nije pogodna za jelo jer se premazuje sredstvima koja sprječavaju plijesan i kvarenje. 

Sastojci:

  • 125 g bademovog brašna
  • 125 g glatkog brašna
  • pola vrećice vanilin šećera
  • 100 g maslaca ili kokosovog ulja bez mirisa
  • 100 g granuliranog ili kristalnog šećera
  • pola dl soka limuna
  • 2 jaja
  • korica limuna
  • korica naranče
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Priprema 

  1. Izmiksajte maslac koji ste prethodno ostavili da omekša sa šećerom i sokom limuna
  2. Dodajte vanilin šećer, sol i jaja. 
  3. Potom dodajte limunovu i narančinu koricu u omjeru 1/2
  4. Dodajte brašna i napravite glatku smjesu koju prekrijte folijom i ostavite oko 30 minuta u hladnjaku
  5. Izvadite smjesu iz hladnjaka, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu. 
  6. Oblikovane keksiće posložite na pleh za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 14 minuta
Raspucanci od limuna i kokosa
FOTO: Getty Images

Raspucanci od limuna i kokosa 

Rafaelo kuglice su dio slatke ponude na blagdanskom stolu u nekim domovima. Ako volite kokos, uživat ćete u raspucancima od limuna i kokosa. 

Sastojci:

Priprema

  1. Izmiksajte šećer s omekšanim maslacem ili kokosovim uljem. Ako želite dodatno osjetiti kokos, koristite kokosovo ulje s mirisom. 
  2. Smjesi šećera i maslaca dodajte sok od limuna, sol i pola vrećice praška za pecivo te sjedinite. 
  3. Smjesu prekrijte folijom i ostavite barem 30 minuta u hladnjaku
  4. Kada se smjesa ohladila, oblikujte keksiće, uvaljajte ih u šećer u prahu te ih posložite na pleh za pečenje. 
  5. Keksiće pecite na 180 °C. Kada počnu dobivati boju, izvadite ih iz pećnice. 

Još ideja za recepte pronađite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu