Umak od indijskih oraščića – kremasti dodatak koji će podići i slatko i slano jelo
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Umak od indijskih oraščića je iznimno ukusan i nutritivno bogat umak koji je jednostavan za napraviti. Može se koristiti u raznim jelima, a najčešće se upotrebljava kao veganska zamjena za vrhnje.
Iako u nazivu nosi ime oraščić, indijski oraščić je zapravo sjemenka cashew jabuke, ploda indijskog oraha. Radi se o nutritivno bogatoj namirnici, a više o tome možete saznati u članku “Indijski oraščić – nutritivna i ljekovita svojstva“.

Kako koristiti indijske oraščiće i umak od indijskih oraščića?
Indijski oraščići mogu se upotrijebiti u pripremi raznih jela, kao što su veganski parmezan ili pesto od indijskih oraščića. Od ove sjemenke mogu se napraviti i mlijeko ili maslac od indijskih oraščića, ali i posebno fini veganski umak od indijskih oraščića.
Umak od indijskog oraha možete koristiti na razne načine, a najčešće se koristi kao veganska zamjena za vrhnje. To znači da ga možete koristiti u krem juhama, na pizzi, na pečenom povrću itd. Slatki umak od indijskog oraha pak možete koristiti za pripremu sirovih kolača, zobenih pahuljica i raznih drugih slastica.
Ovaj umak u slanoj varijanti možete koristiti i za pripremu umaka za tjesteninu, kao što je tjestenina s umakom od gljiva ili penne alla vodka. U nastavku ćete također saznati recept za pripremu umaka od pečenih paprika i indijskih oraščića, koji se odlično slaže s tjesteninom.

Slani umak od indijskih oraščića – recept
Ovaj veganski umak od indijskog oraha iznimno je jednostavno napraviti, a potrebno je samo nekoliko sastojaka. Koristite sirove, a ne pečene indijske oraščiće, jer ćete u suprotnom dobiti umak izrazito orašastog okusa.
Sastojci:
- 1 šalica sirovih indijskih oraščića
- pola šalice vode
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice soka od limuna
- 1 režanj češnjaka
- pola čajne žličice soli.
Priprema
- Natopite indijske oraščiće u vodi na barem četiri sata, kako bi omekšali i kako umak ne bi imao granulastu teksturu. Ovaj korak možete preskočiti ako imate snažan blender, ali se natapanje svejedno preporučuje radi lakše probave i boljeg okusa umaka.
- Procijedite indijske oraščiće te ih stavite u blender zajedno s vodom, maslinovim uljem, sokom od limuna, češnjakom i soli.
- Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatki umak. Uživajte!
Ovako pripremljeni umak možete pomiješati s tjesteninom i povrćem kao što je grašak i dobit ćete iznimno fino jelo. Umak od indijskih oraščića može stajati u hladnjaku do tjedan dana.
Ako vam je potrebna rjeđa konzistencija umaka, možete dodati malo više vode. Ako želite da vam umak daje blagi okus po siru, možete dodati i jednu do dvije jušne žlice prehrambenog kvasca. U ovaj umak od indijskog oraščića možete dodati i razne druge začine, kao što su papar i talijanski začini, kako biste ga prilagodili jelu koje pripremate.

Vrhnje od indijskih oraščića
Ako želite da vaš umak od indijskog oraščića ima više okus po vrhnju, potrebno je zamijeniti par sastojaka iz ranije navedenog recepta. Umjesto dvije jušne žlice limunovog soka, umaku dodajte jednu jušnu žlicu limunovog soka i jednu jušnu žlicu bijelog vinskog octa. Umaku dodajte i pola čajne žličice dijon senfa i 1/4 čajne žličice luka u prahu.

Slatki umak od indijskih oraščića
Umak od indijskih oraščića možete napraviti i u slatkoj varijanti, a takvog ga možete koristiti za pripremu zobenih pahuljica, u palačinkama i kolačima te drugim slasticama.
Sastojci:
- 1 šalica sirovih indijskih oraščića
- 3 jušne žlice javorovog sirupa
- oko pola šalice biljnog mlijeka ili vode (ovisno o željenoj konzistenciji)
- 2 jušne žlice soka od limuna
- prstohvat soli
- opcionalno pola čajne žličice vanilin šećera.
Priprema
- Natopite indijske oraščiće u vodi na barem četiri sata, kako bi omekšali i kako umak ne bi imao granulastu teksturu. Ovaj korak možete preskočiti ako imate snažan blender, ali se natapanje svejedno preporučuje radi lakše probave i boljeg okusa umaka.
- Procijedite indijske oraščiće te ih stavite u blender zajedno s javorovim sirupom, vodom, sokom od limuna i soli.
- Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatki umak. Uživajte!
Umjesto javorovog sirupa za slatkoću možete upotrijebiti 3 – 4 datulje bez koštice.

Umak od pečenih paprika i indijskih oraščića – recept
Indijske oraščiće možete koristiti kao kremastu komponentu za pripremu drugih umaka, kao što je crveni umak od pečenih paprika. Ovaj umak također možete koristiti za razna jela, a tjestenina s umakom od pečenih paprika i indijskih oraščića je posebno fina.
Sastojci:
- 3 crvene paprike
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 220 g tjestenine po izboru
- 1 šalica sirovih indijskih oraščića
- 2 režnja češnjaka
- pola šalice svježeg bosiljka
- pola šalice tople vode
- sol i papar po ukusu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Očistite paprike i razrežite ih na četvrtine. Pomiješajte ih s maslinovim uljem te stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite paprike oko 20 minuta.
- U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- U blender dodajte pečene paprike, indijske oraščiće, češnjak, bosiljak, vodu, sol i papar. Idealno bi bilo da natopite indijske oraščiće u vodi na barem četiri sata, kako bi omekšali, ali ovaj korak možete preskočiti ako imate snažan blender.
- Sastojke u blenderu blendajte dok ne dobijete kremasti umak.
- Umak pomiješajte s tjesteninom, servirajte s malo svježeg bosiljka i uživajte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Jela od krumpira i jaja koja podsjećaju na bakinu kuhinju
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja
- recepti
- slani umak od indijskih oraščića
- slatki umak od indijskih oraščića
- umak od pečenih paprika i indijskih oraščića
- veganski umak od indijskih oraščića
- vrhnje od indijskih oraščića
- Vora, N. (2022). Classic Cashew Cream (+4 Flavor Variations). Rainbow Plant Life.
- Walder, C. (2021). Roasted Red Pepper Cashew Cream Pasta (Vegan/Dairy-Free). Walder Wellness.
- Veronika. (2016). Sweet Cashew Cream. The Healthful Ideas.
- How to Make Cashew Cream. Love and Lemons.