Podrška oboljelima od raka – kako to učiniti na pravi način?

Podrška oboljelima od raka

Dijagnoza raka oboljelim osobama unosi brojne promjene u život – od promjena u svakodnevnim aktivnostima, obiteljskih dinamika, poslovnih mogućnosti, do promjena u mentalnom zdravlju. Izrazito je važno pružiti podršku onkološkim bolesnicima kako bi im donekle olakšali taj period života i pospješili izglede za ozdravljenjem.

Podrška oboljelima od raka kakvu obitelj, prijatelji, susjedi i poznanici oboljele osobe mogu pružiti naziva se socijalna podrška, a možete je pružiti u vidu emocionalne ili praktične pomoći.

U ostatku teksta vam donosimo načine na koje možete pružiti socijalnu podršku oboljelima od raka, ali i na koji način komunicirati s takvim osobama.

Psihološka pomoć oboljelima od raka
FOTO: Shutterstock

Psihološka pomoć oboljelima od raka

Promjene u fizičkim i kognitivnim sposobnostima, nesigurnost oko budućnosti i ovisnost o drugima samo su neki od faktora koji mogu narušiti mentalno zdravlje osoba oboljelih od raka.

Istraživanja pokazuju da je mentalno zdravlje kod oboljelih lošije, te se povećava incidencija problema kao što su anksioznost i depresija (Singer i sur., 2010). Mentalno zdravlje oboljelih od raka iznimno je važno iz više razloga, a između ostaloga utječe na kvalitetu života i ishode terapije (Grassi i sur., 2017).

Vrijednost psihološke pomoći oboljelima od raka stoga je iznimno velika. Psihologinja Maja Erceg Tušek iz udruge SVE za NJU, centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka, opisala je dvije razine psihološke podrške koje mogu biti pružene onkološkim bolesnicima:

Psihološka podrška integralni je dio liječenja i rehabilitacije. Prva razina podrške je ona emocionalna koju oboljelima pružaju obitelj, prijatelji, druge bliske osobe ili drugi bolesnici s kojima se povežu. Često je vrlo korisno potražiti i prihvatiti praktičnu uzajamnu podršku drugih bolesnika organiziranih u udruge ili grupe podrške.

Međutim, ističe, često je potrebna i druga razina pomoći – pomoć stručnjaka s iskustvom u savjetovanju onkoloških bolesnika i znanjem o bolestima, terapijama i nuspojavama liječenja, kako bi doista razumjeli situaciju bolesnika i njegove kapacitete. Većinom su to psiholozi koji se bave zdravstvenom i kliničkom psihologijom, ali kvalitetni savjetnici mogu biti i educirani iskusni socijalni radnici, medicinske sestre i drugi stručnjaci.

U slučajevima potrebe intenzivnijeg praćenja ili zbog težeg psihičkog stanja bolesnika, za pomoć su potrebne psihoterapija i/ili farmakoterapija, što je u domeni psihoterapeuta i psihijatara. U stvarnosti, svi ovi oblici podrške isprepliću se ovisno o načinu kako se bolesnik nosi sa psihičkim teškoćama, dodaje Erceg Tušek.

Prema različitim istraživanjima oko 60 % onkoloških bolesnika treba barem inicijalnu psihološku podršku, a oko 30 % treba kontinuiranu podršku i praćenje radi izraženijih psiholoških teškoća u obliku anksiozno-depresivnih reakcija, teškoća prilagodbe, simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja, kognitivnih teškoća, psihoseksualnih i drugih teškoća. Stručna psihološka pomoć nije potrebna svim oboljelim osobama, ali jest znatnom broju njih.

Od Erceg Tušek doznajemo da je na portalu psihoonkologija.hr aktivan link na upitnik “Toplomjeri emocija” kojim onkološki, ali i drugi kronični bolesnici mogu provjeriti svoju razinu opće psihičke uznemirenosti. Upitnik u ime bolesnika može ispuniti i član obitelji. Ukoliko je na bilo kojem toplomjeru rezultat veći od 3, preporučuje se da oboljeli razmotre treba li im stručna psihološka pomoć.

Stručnu pomoć mogu potražiti u nekom od savjetovališta navedenih u Nacionalnom adresaru besplatnih savjetovališta za onkološke bolesnike u RH.
Podrška oboljelima od raka - kako pružiti socijalnu podršku
FOTO: Shutterstock

Podrška oboljelima od raka – kako pružiti socijalnu podršku?

Nažalost, u većini slučajeva onkološki pacijenti ne primaju adekvatnu psihološku pomoć te su prepušteni sebi u tom aspektu.

Područje u kojem vi možete doprinijeti podršci oboljelima od raka i pružiti im psihosocijalnu podršku je upravo socijalna podrška. Socijalna podrška odnosi se na podršku koja je pojedincu pružena kroz socijalne veze koje ima s drugim osobama, grupama ili zajednicama.

Studije o socijalnoj podršci pokazuju da (percipirana) socijalna podrška ima utjecaj na mentalno zdravlje osobe koja ima karcinom. Istraživanje objavljeno 2013. godine u časopisu Psycho-Oncology pokazalo je da postoji povezanost između percipirane socijalne podrške i mentalnog zdravlja osoba koje boluju od raka – što je percepcija socijalne podrške veća, to je depresija niža, a kvaliteta života veća.

Primatelj socijalne podrške mora imati osjećaj da se netko brine za njih i da im je stalo do njih. Postoji nekoliko oblika socijalne podrške, a ona u kojoj najviše možete doprinijeti je putem emocionalne podrške. Emocionalna podrška bolesnoj osobi uključuje:

  • slušanje
  • empatiju
  • pozitivne afekte i izražavanje da je osoba voljena
  • podizanje pouzdanja.

Socijalnu podršku možete pružiti i kroz praktičnu pomoć (instrumentalna podrška), o kojoj možete saznati u nastavku teksta.

Što reći osobi koja ima rak
FOTO: Shutterstock

Što reći osobi koja ima rak?

Način na koji komunicirate s onkološkim pacijentom također je iznimno važan i predstavlja još jedan vid emocionalne podrške. Psihologinja Maja Erceg Tušek iz udruge SVE za NJU naglašava da prilikom komunikacije s oboljelima treba primijeniti individualni pristup i provjeriti s osobom što joj odgovara ili ne odgovara:

Nekada će željeti podijeliti detalje o bolesti, nekada žele razgovarati o potpuno drugim stvarima. Poštujte granice koje vam osoba komunicira i provjerite s njom ako niste sigurni je li joj nešto neugodno. Budite tu i saslušajte bez da se žurite davati savjete, iako ih dajete iz najbolje namjere. Podržavajte ih u tome da provjere stvari u koje nisu sigurni sa stručnim osobama i u centrima gdje se liječe.

Nekim onkološkim bolesnicima također može biti važno da ne mijenjate odnos prema njima – ne tretirajte osobu kao bolesnika, ali poštujte nove granice koje osoba zbog terapije ili bolesti ima. Ako su otvoreni prema tome, razgovarajte s njima i o drugim temama nevezanima za bolest – hobijima, interesima, prijateljstvima, itd.

Praktična pomoć oboljelima od raka
FOTO: Shutterstock

Praktična pomoć oboljelima od raka

Uz psihološku pomoć koju možete pružiti oboljelima od raka, vrlo je važno ponuditi i pružiti praktičnu pomoć, što također povećava osjećaj socijalne podrške kod oboljelih.

Terapija, a i sama bolest značajno utječu na energiju i snagu osobe, stoga im svakodnevne radnje i obaveze u ovom periodu mogu postati izrazito teške.

Prije bilo kakve pomoći i posjeta, pitajte osobu za dopuštenje.

Praktičnu pomoć onkološkim pacijentima možete ponuditi na nekoliko načina.

  • Pomoć u kući – uključuje pomaganje oko uobičajenih kućanskih poslova kao što je čišćenje. Pomoć u kući može uključivati i jednostavnije radnje kao što je iznošenje smeća, ako imate susjeda koji boluje od raka. Osim toga, oboljelima možete ponuditi pomoć oko brige za djecu i/ili kućne ljubimce.
  • Kuhanje obroka smanjeni apetit i mučnina jedni su od najčešćih simptoma bolesti i nuspojava terapije. U takvim okolnostima kuhanje hrane za oboljele od raka može predstavljati dodatan napor. Ponudite im povremeno kuhanje obroka ili im odnesite već skuhane obroke, kako bi imali lakši pristup hrani.
  • Odlazak u trgovinu ili ljekarnu – izlazak iz kuće i nošenje namirnica također mogu predstavljati napor za osobe oslabljene od terapije i bolesti, stoga ponudite da odete u trgovinu ili ljekarnu za njih.
  • Vožnja na i s terapije – odlazak na terapiju, pogotovo ako se nalazi na udaljenom mjestu najčešće je tjeskobno i umarajuće iskustvo, stoga je važno olakšati im taj put. Vožnja oboljelih s terapije natrag je također izuzetno bitna jer terapija umara psihički i fizički, pa je iz tog razloga za oboljele važno da mogu brzo doći kući.
  • Zajedničke šetnje – kako bi osoba bila sigurnija dok je vani ako se osjeća slabo, a ujedno osjećala psihološku podršku, ponudite da idete na kratke šetnje zajedno. Prilikom šetnje nemojte zaboraviti nove fizičke granice koje osoba ima te se prilagodite njihovom tempu.

Ako niste u mogućnosti pružiti osobi oboljeloj od raka pomoć ili vam se čini da im je potrebna dodatna podrška, možda i stručna pomoć, možete ih povezati s udrugama koje im mogu pružiti praktičnu pomoć ili stručnu psihološku pomoć. Neke od udruga koje nude takvu pomoć su:

  • Udruga Nismo Same – nudi prijevoz na ili s terapija onkološkim pacijentima na području Zagreba
  • Udruga SVE za NJU – nudi smještaj u Zagrebu tijekom terapije ili dijagnostičke obrade, nutricionističko savjetovanje, psihoedukaciju i stručnu psihološku pomoć
  • Udruga Jedra – nudi pomoć pri nabavljanju lijekova i psihološku potporu.
Oboljeli od karcinoma
FOTO: Shutterstock

Novčana pomoć

Dijagnoza raka i terapija koja ide uz tu bolest izrazito su iscrpljujuće i često znače promjene u poslovnim sferama za bolesnika. Sama nemogućnost rada često dovodi i do financijskih poteškoća. Istodobno oboljeli od karcinoma imaju povećane troškove, najčešće u obliku lijekova, suplemenata i zdrave hrane.

Kako bi se oboljeli mogli fokusirati na ozdravljenje, izrazito je važno što je više moguće umanjiti im stres oko financija. Ako niste u mogućnosti sami im financijski pomoći, informirajte se oko doplatka koji mogu ostvariti putem Centra za socijalnu skrb (CZSS).

Naime, onkološki bolesnici tijekom liječenja imaju pravo na Doplatak za pomoć i njegu putem CZSS-a. Istražite ispunjava li osoba koja boluje od raka uvjete za novčanu naknadu od CZSS te joj ponudite pomoć u prikupljanju potrebne dokumentacije.

Više o pravima onkoloških pacijenata možete saznati na internetskoj stranici https://www.klub-nada-rijeka.hr/dodatak-za-pomoc-i-njegu/. Onkološki bolesnici u nekim slučajevima mogu ostvariti i pravo na jednokratnu naknadu od CZSS-a, a više o tome saznajte na internetskoj stranici https://geapula.hr/prava-onkoloskih-bolesnika/.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu