Što je socijalna bol i kako se nositi s njome?

socijalna bol

Socijalna bol definira se kao iskustvo boli koja je rezultat stvarne ili potencijalne ugroze nečijem osjećaju socijalne povezanosti. Najčešće se javlja uslijed prekida odnosa s ljudima ili uslijed smrti bližnjega. Može itekako utjecati na emocionalno stanje čovjeka, stoga je važno znati kako se nositi s njom.

U nastavku saznajte više o tome što je socijalna bol.

Što je socijalna bol?

Kao što smo već spomenuli, socijalna bol odnosi se na bol koja se javlja uslijed interpersonalnog odbijanja ili gubitka koji se može manifestirati u obliku prekida odnosa s osobom, izopćavanja iz socijalne grupe, bullying-a ili smrti bližnjega. Pritom se javljaju osjećaji usamljenosti i izoliranosti od drugih ljudi.

Povezanost socijalne i fizičke boli

Pregledni članak objavljen 2012. godine u časopisu Nature Reviews Neuroscience temeljem brojnih neuroznanstvenih istraživanja zaključuje da postoji poveznica između socijalne i fizičke boli. Naime, istraživanja su pokazala da socijalna i fizička bol dijele isti živčani sklop u mozgu. To znači da se prilikom iskustva socijalne i fizičke boli aktiviraju isti centri u mozgu.

Povezanost socijalne i fizičke boli ne samo da naglašava ozbiljnost pojave socijalne boli, već objašnjava i zašto iskustva povezana sa socijalnom boli imaju toliki učinak na naše emocionalno stanje. Kao i kod fizičke boli, uloga socijalne boli jest upozoravanje na ugrozu povezanu s našom društvenošću te signaliziranje da ne radimo radnje koje povećavaju socijalnu izoliranost.

Povezanost socijalne i fizičke boli donosi i implikaciju da bi se ove dvije boli mogle i liječiti na slične načine. Studija objavljena 2010. godine u časopisu Psychological science pokazala je da lijekovi (specifično, analgetici) koji se koriste kod fizičke boli mogu pomoći i u smanjenju simptoma snažne socijalne boli.

Kako se nositi sa socijalnom boli?

Svatko od nas susreo se ili će se susresti u jednom trenutku s osjećajem socijalne boli. Donosimo vam nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste umanjili taj osjećaj.

socijalna podrška
Foto: Photo Secrets

Socijalna podrška

Socijalna podrška uključuje provođenje vremena s obitelji i prijateljima. Potpora bližnjih u teškim situacijama povećava osjećaj socijalne povezanosti te umanjuje usamljenost. Studija iz 2012. godine objavljena u časopisu Social cognitive and affective neuroscience pokazala je da provođenje vremena s prijateljima smanjuje osjetljivost na socijalnu bol uzrokovanu isključenjem iz socijalne grupe.

Ako znate nekoga tko prolazi kroz socijalno izolirajuću situaciju, obratite im se i ponudite im podršku. S druge strane, ako ste vi ti koji prolaze kroz situaciju koja izaziva socijalnu bol, nastojte provoditi više vremena s bližnjima. Važno je informirati okolinu kroz što prolazite kako bi vam mogli pružiti odgovarajuću podršku.

Podsjetnici na bližnje

Studije su pokazale da podsjetnici na bližnje mogu umanjiti fizičku bol što potvrđuje i studija iz 2009. godine objavljena u časopisu Psychological science. Uočeno je da se simptomi fizičke boli umanjuju kada sudionici gledaju u sliku partnera. Ako niste u mogućnosti provoditi vrijeme s bližnjima, slike, video zapisi, poruke i pisma bližnjih mogu služiti kao dobar podsjetnik na povezanost.

Odvraćanje misli

Jedna od strategija regulacije emocija jest preusmjeravanje pažnje. Pretjerana fokusiranost na situaciju koja izaziva socijalnu bol može pogoršati osjećaj boli. Umjesto toga, zaokupirajte misli drugim radnjama koje inače volite raditi – čitanje, gledanje filmova, prakticiranje joge, vježbanje, itd.

Iako se preusmjeravanje pažnje ne smatra najboljom tehnikom regulacije emocija, ponekad je sasvim prihvatljiva.

Profesionalna pomoć

Ako osjećaj socijalne boli ne prolazi više od 2 tjedna te kontinuirano kroz taj period osjećate usamljenost i izoliranost, preporučuje se odlazak psihologu ili psihoterapeutu koji vam mogu pomoći oko razvijanja strategija za kontroliranje negativnih emocija. Sama povezanost sa psihologom također može umanjiti osjećaj usamljenosti i socijalne boli.

Članak objavljen:

Izvori

  1. DeWall, C. N., MacDonald, G., Webster, G. D., Masten, C. L., Baumeister, R. F., Powell, C., Combs, D., Schurtz, D.R., Stillman, T.F., Tice, D.M. & Eisenberger, N. I. (2010). Acetaminophen reduces social pain: Behavioral and neural evidence. Psychological science, 21(7), 931-937.

  2. Eisenberger, N. I. (2012). The pain of social disconnection: examining the shared neural underpinnings of physical and social pain. Nature Reviews Neuroscience, 13(6), 421-434.

  3. Masten, C. L., Telzer, E. H., Fuligni, A. J., Lieberman, M. D., & Eisenberger, N. I. (2012). Time spent with friends in adolescence relates to less neural sensitivity to later peer rejection. Social cognitive and affective neuroscience, 7(1), 106-114.

  4. Master, S. L., Eisenberger, N. I., Taylor, S. E., Naliboff, B. D., Shirinyan, D., & Lieberman, M. D. (2009). A picture’s worth: Partner photographs reduce experimentally induced pain. Psychological science, 20(11), 1316-1318.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu