Možete koristiti baby ili stariji špinat
Rižoto sa špinatom: Imamo ideju za brzi ručak pojačan proteinima iz izvora koji ne biste očekivali ovdje, a tako dobro paše
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Već sam se raspisala o tome zašto koristiti carnaroli rižu – zanima li vas više o tome, a ujedno i recept za fini rižoto od buče i crnih truba, pročitajte članak “Rižoto od butternut tikve i crnih truba: Ova kremasta poslastica sa “šumskim mesom” sve je što vam treba ove jeseni“.
U nastavku vam pak donosim finu varijantu rižota sa špinatom kojem sam dodala i malo crne beluga leće, što zbog okusa, što zbog toga da već nutritivno kvalitetan špinat pojačam proteinima iz leće, a ujedno ovaj rižoto učinim vizualno privlačnijim.
Koristila sam mladi špinat pa sam ga u već skuhani rižoto dodala na samom kraju, pred serviranje. Koristite li stariji špinat, učinite to tijekom kuhanja.
Sastojci:
- 400 g riže carnaroli ili arborio
- 120 g ljutike ili luka srebrenca
- 100 g maslinovog ulja
- 200 g svježeg baby špinata
- 1.200 g povrtnog temeljca
- 100 g bijelog vina
- 25 g veganskog maslaca
- sol i papar po okusu
- 100 g beluga crne leće
- veganski parmezan po želji.
Priprema
- Beluga leću skuhajte sukladno uputama. Ne kuhajte je u rižotu jer bi pustila crnu boju.
- Ugrijte temeljac.
- Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckanu ljutiku ili luk, pa dodajte rižu. Dobro promiješajte da se sva riža “okupa” u ulju i lagano zacakli. Idealno 3 – 4 minute.
- Podlijte vinom, promiješajte i ostavite da skoro ispari.
- Zatim dodajte zaimaču (grabilica za juhu) ili mlaz povrtnog temeljca i nastavite miješati, a temeljac dodavajte samo po potrebi kada vidite da je riža skoro suha, tj. da je popila tekućinu.
- U međuvremenu operite špinat, osušite i ostavite sa strane.
- Kad rižotu preostane još otprilike 5 – 7 minuta, posolite ga i dodajte nasjeckani špinat ako ne koristite baby/mladi špinat.
- Dovršite kuhanje rižota miješanjem, dodajte svježeg papra i ugasite vatru.
- Zatim dodajte kuhanu beluga leću i mladi špinat, ako njega koristite, te dobro sve promiješajte i po vrhu dodajte komadiće veganskog maslaca.
- Pokrijte i ostavite par minuta pokriveno.
- Po želji servirajte uz veganski parmezan.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: