Kadulja za grlo: Napravite preukusan napitak sa “svetom biljkom” koja spašava kod grlobolje i promuklosti
- 2 komentara
- 1 min čitanja
Pred vama je ukusan napitak koji kombinira sastojke poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Idealan je i kao preventiva, ali i kod već nastale grlobolje.
Kadulja, poznata i pod imenom Salvia koje potječe od latinske riječi “salvus” što znači “ljekovita”, djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno.
Tu je i cimet koji sadrži minerale poput magnezija, željeza, kalija i natrija, kao i vitamine A, C i B skupine. Smatra se da ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Maksimalna dnevna preporučena doza je šest grama.
Kurkuma, s druge strane, ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume zaslužnom za njezina ljekovita svojstva.
Naranča pak obiluje vitaminom C, zatim A i B, aminokiselinama, beta karotenom i pektinom. Usto sadrži i kalij, folnu kiselinu, kalcij, cink, željezo, mangan, fosfor i natrij. Čak je i kora bogata vitaminom C, beta karotenom i bioflavonoidima, stoga i nju koristimo u ovom receptu.
Poznato je od davnina da je kadulja za grlo. Pamtim još iz djetinjstva da bi kod svake grlobolje ili kašljucanja baka odmah išla iza kuće po kadulju ili, kako je to ona zvala, “kuš”, i pripremala je na mlijeku sa šećerom ili medom.
To, a i poznati ayurvedski napitak zlatno mlijeko s kurkumom bili su mi nit vodilja za ovaj napitak koji kombinira najbolje od najboljeg kad je grlo u pitanju. Uz to je i jako, ali jako ukusan.
Sastojci dostatni za 500 ml napitka:
- 1 eko naranča (kora i sok)
- 2 jušne žlice javorovog sirupa (ili nerafiniranog šećera)
- 4 listića kadulje
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica cimeta ili štapić
- 500 ml bademovog mlijeka.
Priprema
- Ogulite koru od naranče gulilicom za krumpir.
- Od preostale oguljene naranče iscijedite sok, a možete je i cijelu izblendati u blenderu pa procijediti da ostane samo sok.
- U lončić ulijte bademovo mlijeko te dodajte narezanu koricu naranče, javorov sirup ili nerafinirani šećer, kurkumu, cimet i listiće kadulje.
- Sve zakuhajte i, kad proključa, smanjite jačinu vatre te ostavite da se lagano krčka pet minuta, poklopljeno.
- Ostavite da se hladi, poklopljeno, dok ne postane mlako, pa procijedite.
- Kad napitak više nije vruć, dodajte ocijeđeni sok naranče (kako biste maksimalno sačuvali sve bitne nutrijente iz soka naranče, ne dodajte ga u vrući napitak) i pijuckajte kroz cijeli dan.
Napomena
Napitak će biti još ukusniji pripremite li sami svoje bademovo mlijeko, a dobar recept imate u članku “Bademovo mlijeko – video recept“. Osim bademovog, dobrodošla su i druga biljna mlijeka po vašem izboru.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja