Burrito – meksičko jelo cijelog svijeta
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Burrito je tradicionalno meksičko jelo. Sastoji se od tortilje (od pšeničnog brašna), punjene nadjevom. Nadjev često uključuje rižu, grah, zelenu salatu, kukuruz, te salsa i guacamole umak.
Razlika burrita i tacosa je u tome što se nadjev burrita ne vidi, skriven je u lepinji, a nadjev tacosa je u potpunosti vidljiv.
Recepti u nastavku su veganski, ali pogodni za sve gurmane!
Video – Kako napraviti tortilju?
Preporučujemo da tortilje sami napravite, jer su kupovne bogate konzervansima i šećerima.
Nadjev za 6 burrita:
Sastojci:
- 1 konzerva kukuruza šećerca,
- 1 rajčica (nasjeckana),
- 2 mrkve (naribane),
- 100g komadića soje,
- 4 lista zelene salate (narezane na komadiće),
- 1 luk (nasjeckan),
- biljno ulje po želji,
- sol, papar, tabasco umak,
- slatka paprika u prahu,
- 1 žlica ajvara (po želji),
- senf (po želji).
Postupak:
U zdjelicu položite komadiće soje te ih prelijte sa 150 ml kipuće vode (dovoljno vode da prijeđe preko površine soje). Ostavite da stoji 5 minuta.
Na tavi lagano zagrijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, kada postane prozirne boje, dodajte naribanu mrkvu i lagano miješajte na smanjenoj vatri oko 8-10 minuta (sami procijenite kada je mrkva dovoljno meka za vaš ukus).
U međuvremenu sojine komadiće začinite tabascom (budite oprezni u doziranju, ponekad je nekoliko kapi dovoljno), soli, prahom slatke paprike te ajvarom. Sve zajedno izmiješajte. Zagrijte malu količinu ulja na laganoj vatri, dodajte soju te pržite 2 minute uz okretanje tave.
U tavu s mrkvom dodajte procijeđenu konzervu kukuruza i začinite po želji. Miješajte na laganoj vatri te dodajte soju i 1 nasjeckanu rajčicu. Neka smjesa stoji na laganoj vatri još nekoliko minuta, uz miješanje.
Umak:
Sastojci:
- 1 konzerva crnog graha,
- 1 konzerva pulpe rajčice ili komadića rajčice,
- sol, papar, šećer, dodatni začini po želji
Postupak:
Procijeđeni i oprani grah položite u zdjelu te pasirajte vilicom. Smjesa ne treba biti homogena, poželjni su komadići graha. Na prethodno zagrijanu tavu stavite grah, te nakon 1 minute dodajte konzervu pulpe. Začinite po vašem ukusu i držite na vatri 2 minute.
Ako u svoj burrito želite dodati umak od avokada, tj. guacamole recept možete pronaći ovdje.
Slaganje burrita:
Na sredinu veće tortilje položite 2 žlice nadjeva, 2 žlice umaka, komadiće salate i nekoliko kapi senfa.
Kako pravilno zamotati tortilju pogledajte u videu:
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja