Zašto je Kama Sutra puno više od priručnika za seks?

Kama Sutra je puno više od priručnika za seks

Na Zapadu se Kama Sutra često pogrešno tumači kao puki vodič za akrobatske seksualne položaje ili priručnik za tantrički seks. Međutim, mnogo je sveobuhvatniji, služi kao primarni i najstariji postojeći tekst koji se bavi trećim ciljem ljudskog života u hinduističkoj filozofiji.

Purusharthi

Vede, drevni indijski spisi, govore o tri primarna cilja ljudskog života, poznatih kao purusharthi:

  • dharma (zakon ili moralni poredak)
  • artha (prosperitet)
  • kama (zadovoljstvo).

Kasnije je ovoj trijadi dodan četvrti cilj, moksha (duhovno oslobođenje), formirajući kvartet. Kada su ti ciljevi u sukobu, dharma bi trebala imati prednost nad arthom i kamom, što je načelo koje je također naglašeno u Kama Sutri. Artha je vitalna jer podupire i dharmu i kamu; bez prosperiteta, pridržavanje moralnog reda ili uživanje u životnim zadovoljstvima postaje izazov.

Ključni tekstovi o ovim ciljevima uključuju Arthashastru (o arthi) iz četvrtog stoljeća prije nove ere i Zakone Manua (o dharmi) iz prvog stoljeća nove ere. Ovi tekstovi nadopunjuju Kama Sutru (o kami) iz trećeg stoljeća nove ere.

Kama – definicija

Kama obuhvaća više od samog “zadovoljstva”, uključujući želju, emocionalnu privlačnost, senzualnost, estetsko uvažavanje i umijeće dobrog življenja.

Kama Sutra definira kamu kao uživanje u odgovarajućim predmetima pomoću osjetila, uz pomoć uma i duše.

Jedinstvena interakcija između osjetila i njihovih objekata, koja rezultira zadovoljstvom, utjelovljuje kamu, koja nalazi svoj vrhunac u vođenju ljubavi, koje se smatra božanskim i daje život.

Kama Sutra definira kamu kao uživanje u odgovarajućim predmetima pomoću osjetila
FOTO: Shutterstock

Kama kao Bog

U ranim vedskim tekstovima želja je povezana s duhom. Prema Atharvavedi (1.200. – 900. pr. n. e.), Kama je deificirana, štovana uz velike bogove poput Indre, Agnija i Varune. Kama se prikazuje s papigom, lukom od šećerne trske i strijelama s vrhovima cvijeta, što simbolizira različite oblike želje.

U mitologiji Kama pokušava poremetiti Shivinu meditaciju kako bi spasio svijet od demona, ali ga Shivino treće oko spaljuje. Kasnije Shiva oživljava Kamu kao mentalnu sliku, čineći pravu ljubav stvar uma. Festivalom Holi slavi se Kamin povratak.

Kama u Kama Sutri

Kama Sutra, priznajući svoje vedske korijene, pripisuje Shvetaketu prvom ljudskom autoru kamashastre (teksta o kami). Kama, kao i svaka umjetnost, zahtijeva kultiviranje i znanje. Upuštanje u vođenje ljubavi bez razumijevanja uspoređuje se s nepismenim svećenikom koji izvodi obrede.

Kratkoća života zahtijeva iskorištavanje svakog trenutka zadovoljstva, kao što je sažeto u izrekama poput “Bolje je pojesti goluba nego pauna na nebu.” Sanskrtski izraz za masturbaciju, simhakranta, prevodi se kao “uhvatiti lava”, naglašavajući prihvatljivost želje i užitka kada su namjere čiste.

Povijesno gledano, srednjovjekovni hinduistički hramovi, poput hrama Kandariya Mahadeva u Khajurahu, imaju erotske motive, odražavajući liberalniju prošlost prije razboritih utjecaja islamske i britanske vladavine. Vjerovalo se da te rezbarije štite hramove od munje i preživjele su zbog svoje udaljene lokacije.

Kama Sutra tvrdi da osoba koja je dobro upućena u dharmu, arthu i kamu postiže maksimalno blaženstvo u ovom i sljedećem životu. Iako se moksha, četvrti cilj, rijetko spominje u Kama Sutri, ukratko se spominje u kontekstu prekida neželjene veze.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Burton, N. (2024). An Outline of the Kama Sutra. Psychology Today.
  2. Burton, N. (2024). Why the Kama Sutra Is About a Lot More Than Sex. Psychology Today.
  3. Thomson, J. (2022). Kama Sutra isn’t just about sex. It’s a guidebook for pleasure. Big Think.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu