Što učiniti kada se u vezi osjećate kao cimer, a ne partner?

emocionalna distanca u vezi

Vi i vaš partner se rijetko svađate, ali u vašem odnosu nedostaje nešto ključno – strast, emocionalna intimnost i bliskost. Odsutnost duboke povezanosti djeluje srceparajuće. Bez vidljivih sukoba ili očitih problema, mogli biste se zapitati: “Kako smo završili ovdje?”.

Odgovor leži u obrascu međusobnog povlačenja. Oba su partnera izbjegavala teške razgovore i umjesto toga su postali samostalni, zanemarujući traženje utjehe i brigu jedno od drugome. S vremenom je ovakvo ponašanje dovelo do toga da oba partnera ne zadovoljavaju međusobne potrebe privrženosti, što je rezultiralo neispunjenim željama za bliskošću.

Kako te potrebe ostaju nezadovoljene, svaki partner to rješava daljnjim povlačenjem. Način razmišljanja postaje: “Kad ne dobijem ono što trebam, brinem se za sebe.“.

To stvara emocionalnu distancu, zbog čega je neugodno pokazivati ​​naklonost ili ovisiti jedno o drugome.

Biti zarobljen u ovom obrascu izaziva kod oba partnera osjećaj usamljenosti. Bez namjernih nastojanja da se promijene, udaljenost raste kako se svaki partner povlači dublje u sebe, ostavljajući vezu lišenu ljubavi i radosti.

partneri moraju prestati izbjegavati teške razgovore i početi izražavati svoje osjećaje i potrebe
FOTO: Shutterstock

Što učiniti u tom slučaju?

Kako bi ponovno pokrenuli vezu, partneri se moraju pozabaviti svojim strahovima da neće biti voljeni, prihvaćeni ili da neće reagirati na njih. Oni koji se povlače često su u djetinjstvu naučili izbjegavati izražavanje svojih potreba zbog straha od odbijanja ili poništavanja. Kao odrasli postaju pretjerano neovisni i oklijevaju podijeliti svoje osjećaje ili tražiti vezu.

Razbijanje ovog obrasca zahtijeva okretanje jedno prema drugome. Partneri se moraju oslanjati jedno na drugo za kontakt, brigu i utjehu, umjesto da sve rješavaju sami. Ljudske potrebe za društvenom podrškom i ljubavlju mogu zadovoljiti samo drugi.

Da bi se osjećali bliže, partneri moraju prestati izbjegavati teške razgovore i početi izražavati svoje osjećaje i potrebe. Kada prepoznaju tendencije povlačenja, trebali bi istražiti temeljne emocije – često strahove od neadekvatnosti ili nedostojnosti. Ovi osjećaji signaliziraju potrebu za važnom emocionalnom podrškom partnera.

Izražavanje ovih potreba moglo bi zvučati kao: “Primijetio sam da se u zadnje vrijeme povlačim. Želim razbiti ovaj obrazac i podijeliti kako se osjećam. Osjećao sam se nedovoljno jer vidim da se i ti povlačiš. Nedostaješ mi i volio bih provesti vrijeme zajedno večeras. Možemo li to učiniti?“.

Parovi uhvaćeni u međusobnom povlačenju trebali bi zapamtiti da postoji nada. Vjerojatno su oba partnera nježna i cijene harmoniju, što može biti snaga kada je u ravnoteži s preuzimanjem rizika i dijeljenjem emocija. Učeći se okrenuti jedno prema drugome, mogu ponovno izgraditi emocionalnu podršku i brigu u svojoj vezi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu