“Quiet quitting” više se ne odnosi samo na posao! Evo četiri znaka da se događa u vašoj vezi ili braku

Tihi otkaz (eng. quiet quitting) uključuje ulaganje minimalnog napora za održavanje posla ili veze

Pisali smo o quiet quittingu na poslu, no postoje naznake “tihog otkaza” i u vezi ili braku. Prije nekoliko desetljeća Neil Diamond i Barbra Streisand precizno su opisali ovaj fenomen u svojem duetu “You Don’t Bring Me Flowers Anymore”. Ova pjesma bilježi dinamiku u kojoj se partneri prestaju truditi.

Tihi otkaz (eng. quiet quitting) uključuje ulaganje minimalnog napora za održavanje posla ili veze.

Znati da se vaš partner polako i tiho povlači iz odnosa može biti obeshrabrujuće.

Evo četiri znaka da se to događa u vašoj vezi.

Minimalni napor

“Tihi otkaz” podrazumijeva ulaganje najmanje moguće energije i ispunjavanje samo bitnih obaveza, npr. planirate nešto i ne brinete hoćete li ostaviti partnera samog. Oni koji “daju tihi otkaz” mogu se osjećati beznadno u pogledu oživljavanja veze.

Emocionalna odvojenost

Kada ste zaljubljeni, vaše srce i um jako su fokusirani na vašeg partnera. No, ako odustajete, kada razmišljate o svojem partneru, vaše srce ne reagira, a veza se čini kao obaveza.

osoba koja daje tihi otkaz može početi zamišljati kako bi izgledalo da je sama ili maštati o novom životu koji ne uključuje partnera
FOTO: Shutterstock

Promatranje veze kao posla

Vaše gledište o braku i povezanosti s partnerom pomiče se s “sretno do kraja života” na nešto više poput poslovnog odnosa – s ugovorom koji je teško raskinuti. Međutim, osoba koja “daje tihi otkaz” može početi zamišljati kakav bi bio osjećaj raskinuti taj ugovor, kako bi izgledalo da je sama, ili maštati o novom životu koji ne uključuje partnera.

Apatija ili ravnodušnost

Neslaganja se smanjuju jer sukob zahtijeva energiju za koju se smatra da nije vrijedna ulaganja u odnos. Oba partnera počinju zanemarivati međusobne potrebe ili interese, što ukazuje na slabljenje emocionalnog ulaganja.

Poslovne strategije u romantičnoj vezi

“Tihi otkaz” u vezama sličan je onom na radnom mjestu. Petros Galanis i suradnici identificirali su odvojenost, nedostatak inicijative i motivacije kao ključne pokazatelje. Rješavanje ovih problema zahtijeva razumijevanje i rješavanje temeljnih uzroka, kao što je izgaranje ili nedostatak priznanja, slično strategijama koje se koriste u korporativnom svijetu.

Ako se otkrije da se u vezi događa “tihi otkaz”, ključno je odmah riješiti probleme. Partneri bi trebali izraziti poštovanje, priznati važnost jedno drugoga i preispitati očekivanja. Lekcije iz borbe protiv “tihog otkaza” u korporativnoj sferi mogu se primijeniti za jačanje veza odnosa i poticanje zajedničkog angažmana.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Degges-White, S. (2024). Quiet Quitting Happens in Marriages and Relationships. Psychology Today.
  2. Galanis, P. i sur. (2023). The quiet quitting scale: Development and initial validation. AIMS Public Health, 10(4): 828–848. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu