Što radite nakon seksa? Razdoblje neposredno nakon spolnog odnosa važno je za održavanje romantične veze! Evo o čemu je riječ

pojedinci koji su uložili više vremena u postseksualnu ljubav prijavili su veće zadovoljstvo svojim seksualnim životom

Što radite nakon seksa? Ono za što se mnogi odlučuju nakon seksualne aktivnosti uvelike varira, s preferencijama u rasponu od maženja i spavanja do provjeravanja telefona ili konzumacije pića ili hrane. Iznenađujuće, istraživanje pokazuje da ponašanje nakon seksa doista može imati utjecaja, osobito u kontekstu romantičnih veza.

Iskazivanje privrženosti nakon seksa

Studije objavljene u Archives of Sexual Behavior sugeriraju pozitivnu korelaciju između razine privrženosti izražene nakon seksa i ukupnog zadovoljstva vezom.

“Privrženost nakon seksa” obuhvaća i fizičke i verbalne izraze nježnosti, poput maženja i verbaliziranja iste, npr. “Volim te!”.

U početnoj studiji, koja je uključivala ispitivanje 335 odraslih osoba u vezama, sudionici su ispitivani o vremenu posvećenom osjećaju nakon seksa, predigri, seksualnoj aktivnosti i neseksualnom izražavanju ljubavi.

Nalazi su otkrili da su pojedinci, bez obzira na spol, koji su uložili više vremena u postseksualnu ljubav, prijavili veće zadovoljstvo svojim seksualnim životom. Za žene je to dodatno povezano s većim zadovoljstvom u vezi.

razdoblje neposredno nakon seksualne aktivnosti ključno je za jačanje emocionalne veze između partnera
FOTO: Shutterstock

Druga studija, koja je koristila longitudinalni dizajn, poduprla je ove nalaze. Dnevna izvješća o seksualnom i intimnom ponašanju tijekom tri tjedna pokazala su da je povećano izražavanje ljubavi nakon seksa povezano s većim zadovoljstvom u seksualnom odnosu i vezi. Ovaj je učinak bio dosljedan i kod muškaraca i kod žena, za razliku od prve studije u kojoj je uočena razlika u spolu.

Jačanje emocionalne veze između partnera

Ključno je da su ti učinci postojali čak i kada se uzme u obzir opća razina naklonosti unutar veze, što sugerira da privrženost nakon seksa jedinstveno doprinosi zadovoljstvu. Iako bi neki mogli zagovarati obrnuto, tvrdeći da sretna veza vodi do više privrženosti nakon seksa, alternativni modeli koje su testirali istraživači slabo podupiru ovu ideju.

Ukratko, ove studije ističu razdoblje neposredno nakon seksualne aktivnosti kao ključno za jačanje emocionalne veze između partnera. Parovi koji žele poboljšati svoju seksualnu i emocionalnu povezanost mogu otkriti da davanje prioriteta izražavanju ljubavi nakon seksa može značajno pridonijeti njihovom sveukupnom zadovoljstvu i sreći.

Pročitajte i ovaj članak:

Članak objavljen:
  1. Lehmiller, J. J. (2024). What You Do After Sex Matters. Psychology Today.
  2. Muise, A. i sur. (2014). Post sex affectionate exchanges promote sexual and relationship satisfaction. Archives of Sexual Behavior, 43(7): 1391–1402.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu