Koliko je seks u vodi zapravo siguran? Iako je primamljiv, postoji nekoliko potencijalnih opasnosti na koje trebate obratiti pažnju

seks u vodi

Tijekom ljetnih mjeseci može se činiti kako nema ništa praktičnije od seksa u vodi – ionako ste oboje već mokri i napola goli. No, koliko god seks u moru, bazenu ili kadi bio primamljiv, postavlja se neizbježno pitanje koliko je seks na takvim mjestima zapravo siguran.

Naime, postoji nekoliko potencijalnih problema o kojima biste definitivno trebali voditi računa.

seks u bazenu
FOTO: Shutterstock

Bakterije

Javne površine vode zapravo su odvratne. U rijekama, jezerima i moru nalaze se bakterije koje tijekom seksa ulaze u ženske spolne organe te mogu uzrokovati infekcije urinarnog trakta i razne vaginalne infekcije.

Isto vrijedi i za bazene, pogotovo ako nisu pravilno klorirani. Također, kada je pH vrijednost vode iznad normalnih okvira, dezinfekcijska sredstva više neće biti učinkovita.

Dodatan problem leži i u činjenici da razne bakterije i kemikalije koje se nalaze u vodi mogu uzrokovati mikropoderotine na vaginalnoj sluznici koje povećavaju rizik od infekcije.

Trenje

Pomalo paradoksalno, voda zapravo isušuje vaginu jer ispire prirodni lubrikant koji se stvara tijekom seksa.

Zbog toga će doći do trenja koje uzrokuje dodatne mikropoderotine i infekcije, neovisno o tome u kakvoj vrsti vode se nalazite.

Voda zapravo isušuje vaginu
FOTO: Shutterstock

Prezervativi više nisu pouzdani

Prakticiranje sigurnog seksa u vodi može postati izazovno. Prezervativi više nisu tako pouzdani budući da mogu lakše ispasti ili se poderati, dok kemikalije i druge supstance u vodi mogu smanjiti njihovu efikasnost. To, naravno, ne znači da ih ne trebate koristiti – prezervativi su i dalje najsigurniji način zaštite protiv spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Kako biste smanjili trenje, preporučuje se dodavanje lubrikanta na bazi silikona.

Pročitajte članak “Seks bez prezervativa: Ugodnije, ali opasnije iskustvo? Evo koja su dva glavna rizika nezaštićenog spolnog odnosa“.

Vruće kupke i jacuzzi

Iako su vruće kupke same po sebi ugodne, mogu predstaviti problem kod seksa. Za osobe s određenim stanjima, poput bolesti srca, vruće kupke mogu povećati rizik od nepravilnog rada srca, dok trudnice ne bi trebale ulaziti u njih zbog zdravlja djeteta.

Studija iz 2014. pokazala je da dugotrajno korištenje sauna, jacuzzija i vrućih kupki može oštetiti spermu i izazvati neplodnost kod muškaraca.

Seks pod tušem
FOTO: Shutterstock

Alternative

Ako želite uključiti vodu u svoj seksualni život, možete to učiniti tijekom predigre (npr. oralni seks pod tušem), a zatim se prebacite negdje na suho.

Drugi način je seks pod tušem, no treba napomenuti da i u ovom slučaju postoji rizik da prezervativ neće biti potpuno učinkovit (ali zato je rizik od infekcija i iritacija puno manji).

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Miller, K. (2021). 8 Things You Should Really Know About Having Sex in Water. Women’s Health.
  2. Villines, Z. (2020). Everything you need to know about having sex in water. Medical News Today.
  3. Barnes, Z. (2016). 6 Things You Need To Know Before Even Trying To Have Sex In A Pool/Hot Tub/Lake. Self.
  4. Du Plessis, S. S. i sur. (2014). Male Infertility. Springer: New York.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu