Trajnice koje vole sunce: Ovih 8 cvjetova privlačit će pozornost do jeseni

Trajnice koje vole sunce

Među mnoštvom dostupnih biljaka trajnice koje vole sunce ističu se kao postojani suputnici, donoseći živost u vrtove iz godine u godinu. Sa sposobnošću da uspijevaju u okruženjima okupanim suncem, ove postojane ljepotice nude kaleidoskop boja i tekstura koje uzdižu svaki krajolik.

Trajnice koje vole sunce

Evo koje su najbolje trajnice koje vole sunce.

Crnooka pupavica
FOTO: Shutterstock

Crnooka pupavica (Rudbeckia hirta)

Sa svojim upečatljivim zlatnožutim laticama i tamno smeđim središtem, crnooka pupavica suštinski je favorit među vrtlarima. Ova izdržljiva trajnica uspijeva na punom suncu i dobro dreniranom tlu, što je čini savršenim izborom za dodavanje boja cvjetnim gredicama od ljeta do jeseni.

Purpurna ehinaceja
FOTO: Shutterstock

Purpurna ehinaceja (Echinacea purpurea)

Poznata po svojim ljekovitim svojstvima i zadivljujućoj ljepoti, purpurna ehinaceja glavna je biljka u mnogim vrtovima.

Njezini istaknuti cvjetovi nalik na tratinčice s prepoznatljivim bakreno-narančastim središtem visoko stoje na čvrstim stabljikama, privlačeći oprašivače poput pčela i leptira. Posadite ih na sunčano mjesto s plodnim tlom za spektakularan prikaz boja.

Ruska kadulja
FOTO: Shutterstock

Ruska kadulja (Perovskia atriplicifolia)

Omiljena zbog svojeg prozračnog lišća i aromatičnih klasova boje lavande, ruska kadulja dodaje dašak elegancije svakom vrtu. Ova trajnica otporna na sušu uspijeva na punom suncu i dobro dreniranom tlu, što je čini izvrsnim izborom za vruće i suhe klime. Njezina duga sezona cvatnje od sredine ljeta do jeseni osigurava stalni interes vrtlarima.

Dnevni ljiljani
FOTO: Shuterstock

Dnevni ljiljani (Hemerocallis spp.)

Svestrani i jednostavni za uzgoj, dnevni ljiljani cijenjeni su zbog svoje široke palete boja, oblika i veličina.

Ove otporne trajnice uspijevaju na suncu do djelomične sjene i dobro se prilagođavaju različitim uvjetima tla.

Sa svojim bujnim cvjetanjem i malim zahtjevima za održavanjem, dnevni ljiljani su savršeni za dodavanje boje masovnim sadnjama.

Galiardija
FOTO: Shutterstock

Galiardija (Gaillardia spp.)

Galiardija je proslavljena zbog svojih veselih cvjetova nalik na tratinčice i dugog razdoblja cvatnje. Njezine živopisne nijanse crvene, narančaste i žute evociraju boje blistavog zalaska sunca, privlače oprašivače i donose radost promatračima. Posadite ih na sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom za raskoš ljetnih boja.

Žednjak
FOTO: Shutterstock

Žednjak (Sedum spp.)

Poznati po svojem sočnom lišću i otpornoj prirodi, žednjaci su nezamjenjivi dodaci suncem okupanim vrtovima. Ove trajnice otporne na sušu dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama, od nisko rastućih pokrivača tla do uspravnih primjeraka.

Njihovi grozdovi cvjetova u obliku zvijezda u nijansama ružičaste, crvene i bijele pružaju vizualni interes od kasnog ljeta do jeseni.

Stolisnik
FOTO: Shutterstock

Stolisnik (Achillea millefolium)

Sa svojim fino razdijeljenim lišćem i ravnim cvjetnim grozdovima, stolisnik dodaje teksturu i šarm sunčanim rubovima i livadama. Ova izdržljiva trajnica uspijeva na punom suncu i dobro dreniranom tlu, s lakoćom podnosi sušu i loše uvjete tla. Njegovo dugotrajno cvjetanje u nijansama bijele, žute, ružičaste i crvene boje privlači korisne kukce, a istovremeno pruža slikovitu pozadinu vrtu.

Lavanda
FOTO: Shutterstock

Lavanda (Lavandula spp.)

Cijenjena zbog svojeg mirisa i nježnog cvata, lavanda je bezvremenski favorit u biljnim vrtovima i ukrasnim krajolicima. Ova trajnica koja voli sunce uspijeva na suhom, dobro dreniranom tlu i uzgaja se na punom suncu, stvarajući obilje aromatičnog cvijeća tijekom ljetnih mjeseci.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   15

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu