Sobne biljke koje vole mrak: Vaš dom nema puno prirodnog svjetla? Ove biljke uspijevaju i u najmračnijim kutovima

Sobne biljke koje vole mrak

Sobne biljke postale su sastavni dio uređenja interijera, donoseći život, boju i dašak prirode u naše domove. Dok su mnoge sobne biljke poznate po svojoj ljubavi prema sunčevoj svjetlosti, postoji raznolika skupina koja uspijeva u uvjetima slabog osvjetljenja.

Ove sobne biljke koje vole mrak savršene su za prostore s ograničenim prirodnim svjetlom, omogućujući ljubiteljima biljaka da njeguju zelenilo u svakom kutku svojeg doma.

Sobne biljke koje vole mrak

U nastavku predstavljamo sobne biljke koje vole mrak.

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Ova biljka je otporan izbor koji ne zahtijeva mnogo održavanja za okruženja sa slabim osvjetljenjem. Može se pohvaliti dojmljivim uspravnim listovima s raznolikim uzorcima, što ga čini elegantnim dodatkom svakoj prostoriji. Svekrvin jezik je biljka koja nije samo tolerantna na slabo svjetlo, već može pomoći i u pročišćavanju zraka filtriranjem uobičajenih zagađivača u zatvorenom prostoru.

Pročitajte članak “Svekrvin jezik: Trajnica o kojoj je jednostavno brinuti, a čisti zrak i cijena joj nije velika“.

Zamija je poznata po svojoj sposobnosti da uspijeva u gotovo svim uvjetima osvjetljenja
FOTO: Shutterstock

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija je poznata po svojoj sposobnosti da uspijeva u gotovo svim uvjetima osvjetljenja, uključujući i ono slabo. Njezino sjajno, tamnozeleno lišće dodaje elegantan štih unutarnjim prostorima, a njezina otpornost čini ga izvrsnim izborom za početnike. Uz minimalne potrebe za vodom, zamija je odličan izbor za one koji možda zaborave redovito zalijevati svoje biljke.

Spatifilum (Spathiphyllum spp.)

Spatifilium je poznat po svojim gracioznim bijelim cvjetovima i bujnom, tamnozelenom lišću. Može podnijeti uvjete slabog osvjetljenja i čak pomaže u označavanju kada mu je potrebna voda tako što spušta svoje lišće, što ga čini korisnim i estetski ugodnim dodatkom vašem unutarnjem vrtu. Ova biljka također doprinosi poboljšanju kvalitete zraka smanjenjem toksina u zraku.

Pročitajte članak “Kućne biljke koje pročišćavaju zrak: Njihov učinak potvrdila je NASA! Evo koje su i kako utječu na zdravlje“.

Porodica Philodendron sastoji se od raznih vrsta koje se dobro snalaze u okruženjima sa slabim osvjetljenjem
FOTO: Shutterstock

Filodendron (Philodendron spp.)

Porodica Philodendron sastoji se od raznih vrsta koje se dobro snalaze u okruženjima sa slabim osvjetljenjem. Njihovo lišće u obliku srca dolazi u različitim nijansama i uzorcima, dodajući dašak tropskog štiha vašem domu. Ove biljke nisu samo prilagodljive, već su poznate i po svojim svojstvima pročišćavanja zraka.

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Zlatni puzavac svestrana je i nezahtjevna biljka koja može uspijevati u uvjetima slabog osvjetljenja. Svojom kaskadnom lozom i lišćem u obliku srca, zlatni puzavac dodaje dašak zelenila policama i visećim košarama.

Pročitajte članak “Zlatni puzavac: Biljka koja je privukla pažnju i početnika i iskusnih vrtlara! Evo kako je održavati i nositi se s problemom žutog lišća“.

zeleni ljiljan izvrstan je izbor za spavaće sobe ili urede s minimalnim prirodnim svjetlom
FOTO: Shutterstock

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Zeleni ljiljan je slavan zbog svojih lučnih, zelenih i bijelih prugastih listova. Nevjerojatno je prilagodljiv i može uspijevati u slabo osvijetljenim područjima. Poznat po svojim sposobnostima pročišćavanja zraka, zeleni ljiljan izvrstan je izbor za spavaće sobe ili urede s minimalnim prirodnim svjetlom.

Pročitajte članak “Zeleni ljiljan: Pročišćava zrak, a može živjeti desetljećima uz pravilnu njegu koja je tako jednostavna! Evo što trebate znati“.

Aspidistra (Aspidistra elatior)

Aspidistra je gotovo neuništiva i može izdržati uvjete slabog osvjetljenja, sušu i zanemarivanje. Njezini tamnozeleni, kožasti listovi pružaju dašak elegancije svakoj prostoriji, što je čini idealnim izborom za tamnije kutove ili sobe s ograničenim prozorima.

Aspidistra je gotovo neuništiva i može izdržati uvjete slabog osvjetljenja, sušu i zanemarivanje
FOTO: Shutterstock

Paprati (razne vrste)

Nekoliko sorti paprati, poput bostonske paprati i djevojačke paprati, dobro su prilagođene uvjetima slabog osvjetljenja. Ove pernate i nježne biljke unose dašak šumskog šarma u zatvorene prostore, dok uspijevaju u sjeni. Održavajte tlo stalno vlažnim, a paprat će vas nagraditi svojim bujnim, zelenim lišćem.

Bilo da ste početnik ili iskusan ljubitelj biljaka, ovih osam biljaka pruža raznoliku paletu mogućnosti za stvaranje bujnog i živahnog unutarnjeg vrta koji buja u sjeni.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu