Ljetni jorgovan: “Leptirov grm” čest je u vrtovima jer se jednostavno održava! Evo što trebate znati, gdje se može kupiti i po kojoj cijeni

Ljetni jorgovan

Ljetni jorgovan ili Buddleja davidii je brzorastuća grmolika biljka koja se, zahvaljujući lijepim i mirisnim cvjetovima, često sadi u vrtovima. Porijeklom iz Kine i Japana, cvjetovi ove biljke najčešće su ljubičaste boje. Ovisno o sorti, ljetni jorgovan može procvjetati i u drugim bojama, kao što su ružičasta, bijela i plava.

Ljetni jorgovan još se naziva i leptirov grm (eng. butterfly bush) iz razloga što svojim intenzivnim mirisom i nektarom privlači leptire. Naziva se i narančasto oko (eng. orange eye) jer je, neovisno o boji cvijeta, unutrašnji dio cvijeta ljetnog jorgovana narančaste boje.

Ljetni jorgovan je jednostavan za održavanje, a više o sadnji, brizi, orezivanju i razmnožavanju ljetnog jorgovana saznajte u nastavku.

Ljetni jorgovan - sadnja
FOTO: Shutterstock

Ljetni jorgovan – sadnja i briga

Ljetni jorgovan možete posaditi u vrtu iz sjemena ili iz sadnice, a najbolje vrijeme za sadnju je proljeće ili jesen (od svibnja do rujna). Ovu biljku potrebno je posaditi na mjesto gdje će dobivati puno sunca. Potrebno joj je barem šest sati direktne sunčeve svjetlosti.

Ljetni jorgovan je vrlo jednostavan za održavanje, a podnosi temperature i do -15 °C. Pogoduju mu:

  • plodno tlo
  • vlažna zemlja
  • zemlja s dobrom odvodnjom.

Vrijeme cvatnje ljetnog jorgovana je od lipnja do rujna. Može narasti više od tri metra u visinu te oko 1,5 metar u širinu. Ne zahtijeva gnojenje, osim tankog sloja komposta oko korijena u proljeće.

Ljetni jorgovan - sadnice
FOTO: Getty Images

Ljetni jorgovan – sadnice

Ljetni jorgovani najčešće se sade iz sadnice. Jednom kada kupite ljetni jorgovan u tegli, potrebno ga je posaditi u vrt gdje će imati više mjesta. U zemlji je potrebno napraviti duplo veću rupu od tegle u kojoj ste kupili biljku. Ako ste kupili nekoliko sadnica ljetnog jorgovana, potrebno ih je posaditi na udaljenosti 150 – 300 cm, ovisno o vrsti.

Ljetni jorgovan – orezivanje

Kako bi se potaknula bujnija cvatnja, brzi rast i zadržao lijepi oblik grma, potrebno je orezati ljetni jorgovan. Vrijeme orezivanja je proljeće, od ožujka do svibnja. Grane se krate na polovicu svoje dužine te se orezuju iznad pupova.

U nastavku možete pogledati video o orezivanju ljetnog jorgovana.

Ljetni jorgovan – razmnožavanje

Kao što je već spomenuto, ljetni jorgovan može se posaditi iz sjemena ili sadnice. Ako već imate grm i želite ga razmnožiti, ljetni jorgovan može se razmnožavati na dva načina:

  • sjemenom – zbog izrazito laganog rasprostranjivanja sjemenom, ljetni jorgovan se u nekim zemljama, kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo i Novi Zeland, smatra invazivnom vrstom; sjeme se može prikupiti iz osušenih cvjetova te posaditi na željeno mjesto u proljeće; imajte na umu da zbog invazivne naravi većina kultiviranih vrsta ljetnog jorgovana cvate bez sjemenki
  • uzimanjem reznica – razmnožavanje ljetnog jorgovana reznicama izvodi se na način da se odreže grančica dužine 10 – 20 cm; s grančice je potrebno skinuti donje listove te je zabosti u zemlju; grančicu je potrebno redovito zalijevati.
Ljetni jorgovan - razmnožavanje
FOTO: Shutterstock

Ljetni jorgovan – bolesti

Ljetni jorgovan nije pretjerano podložan nametnicima, ali ponekad ga mogu napasti paukove grinje i gusjenice. Ovakve probleme s ljetnim jorgovanom najbolje je tretirati mlazom vode. Možete koristiti i insekticidni sapun u spreju, ali izbjegavajte proizvode s grubim kemikalijama iz razloga što mogu naškoditi leptirima i pčelama koji dolaze na ljetne jorgovane. 

Na ljetnom jorgovanu mogu se pojaviti i gljivične infekcije, a u tom je slučaju najbolje orezati grane zahvaćene bolešću.

Ljetni jorgovan - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Ljetni jorgovan – gdje kupiti?

Sadnice i sjemenke ljetnog jorgovana možete kupiti u vrtnim centrima kao što su Kuća biljaka, Vrtni centar Drijen ili Iva vrtni centar. 

Ljetni jorgovan – cijena

Cijena sadnice ljetnog jorgovana ovisi o vrsti i veličini biljke, a kreće se od 6 do 16 eura. Sjemenke ljetnog jorgovana mogu se kupiti za jedan euro.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. McKenney, M. i McKenney, D. (2022). How to Grow and Care for a Butterfly Bush (Summer Lilac). Dengarden.
  2. Beaulieu, D. (2022). How to Grow and Care for Butterfly Bush. The Spruce.
  3. How to grow buddleia (butterfly bush). (2019). Gardeners World.
  4. Gibson, D. How to Grow Butterfly Bush (Buddleja davidii). Gardening Chanel.
  5. Ljetni jorgovan. Plantea.

Ocijenite članak

2.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu