Zašto je važno ostati u kontaktu s bakama i djedovima? Mogu pomoći kad je teško, a vi im možete produžiti život

pozitivan utjecaj koji blizak odnos između bake, djeda i unuka može imati na sreću i dobrobit cijele obitelji

Zašto je važno ostati u kontaktu s bakama i djedovima? Ovo je možda pitanje koje si ne postavljate često zbog brojnih drugih obaveza s kojima se svakodnevno borite, ali morate shvatiti koliko značite svojoj baki i djedu.

Već je odavno poznato da je odnos roditelja i djeteta važan za društveni i emocionalan razvoj djece. Međutim, ono čemu se ne posvećuje dovoljno pažnje je pozitivan utjecaj koji blizak odnos između bake, djeda i unuka može imati na sreću i dobrobit cijele obitelji.

Jednostavno rečeno, imati baku i djeda u blizini može imati pozitivan utjecaj na sve članove obitelji. U nastavku saznajte zašto je važno ostati u kontaktu s bakama i djedovima te koja je uloga bake i djeda u odgoju djece.

Baka i djed bolje od bilo koga znaju kako izgleda bezuvjetna ljubav
FOTO: Shutterstock

Zašto je važno ostati u kontaktu s bakama i djedovima?

Baka i djed bolje od bilo koga znaju kako izgleda bezuvjetna ljubav. Kada je riječ o njihovim unucima, sve što moraju učiniti je voljeti ih.

Upravo je to razlog zašto baka i djed imaju najteži, ali i najbolji posao na svijetu. Što god djeca radila, bake i djedovi ih vole bez obzira na to. S obzirom na njihov dugi životni vijek i iskustvo, čak i neprihvatljivo ponašanje svoje unučadi neće uzeti za zlo jer su kroz godine na vlastitoj koži osjetili i gore stvari. Znaju da se dijete razvija i da mu je potrebno vremena da stvori sliku o svijetu.

Kada odrastete, budite im zahvalni na tome i ostanite u kontaktu s njima upravo zbog toga što su vas bezuvjetno voljeli.

Pričajte s njima o tome što vas muči

Vaše bake i djedovi imaju puno životnog iskustva. Imali su uspjehe i neuspjehe tijekom svojeg života. Iako se život ponekad može činiti pretjeranim izazovom, vjerojatno ne postoji ništa što ste doživjeli, a da vaši baka i djed nisu doživjeli na bilo koji način.

Dakle, razgovarajte s njima o vašim problemima. Oni vam mogu pomoći kroz prekide veza, novo roditeljstvo, prevladavanje napetosti s velikom životnom tranzicijom i sl. Oni također mogu pomoći svojoj odrasloj djeci u odgoju vlastite djece, uključujući mlađu djecu ili tinejdžere, te mogu ponuditi savjete za brigu o djeci koje su naučili dok su sami bili roditelji.

bake i djedovi imaju puno životnog iskustva
FOTO: Shutterstock

Otkrijte povijest svoje obitelji

Velike su šanse da ste tijekom godina stotinu puta čuli neke priče o svojoj obitelji. Međutim, vjerojatno postoje skriveni dragulji u vašoj obiteljskoj povijesti za koje ste ili bili premladi da biste ih znali ili ta živopisna sjećanja jednostavno niste podijelili.

Nema boljeg saznanja o najranijim sjećanjima vaših roditelja nego preko njihovih roditelja. Primjerice, možete otkriti koji je bio nadimak vaše majke u djetinjstvu, koji su bili hobiji vašeg oca ili vam mogu prepričati neku smiješnu zgodu vaših roditelja koji su tada bili djeca. Osim što ćete se nasmijati i saznati zanimljive informacije o svojim roditeljima kojih se vjerojatno ni oni sami ne sjećaju, ovo je odlična prilika da se povežete sa svojom bakom i djedom te izgradite odnos.

Bake i djedovi mogu uvelike smanjiti stres u kućanstvu

Studija iz 2014. na fakultetu u Bostonu otkrila je da je emocionalno blizak odnos između bake i djeda i unuka povezan s manje simptoma depresije kod obje generacije. Za djecu imati bake i djedove u blizini znači imati savršene prijatelje za igru i zabavu. Bake i djedovi jedni su od najboljih partnera kada je riječ o korištenju kreativnosti i mašte za otkrivanje čuda života. Zauzvrat, većina baka i djedova istinski voli svoju ulogu.

Bake i djedovi mogu uvelike smanjiti stres u kućanstvu
FOTO: Shutterstock

Provođenje vremena zajedno može pomoći bakama i djedovima da žive dulje

Svatko želi da baka i djed žive zauvijek, a pokazalo se da unuci zapravo mogu pomoći svojim starijima da dožive starost samim time što su u blizini. Ako ste isplanirali večernji spoj sa svojom suprugom ili suprugom i odveli ste djecu na čuvanje baki i djedu, nemojte misliti da ih iskorištavate.

Studije su pokazale da oni koji čuvaju svoje unuke imaju 37 % nižu stopu smrtnosti u usporedbi s ljudima iste dobi koji nemaju dosljedne obveze brige o djeci u svakodnevnom životu. To se može pripisati činjenici da stariji ljudi koji brinu o mlađoj djeci imaju odličan osjećaj svrhe, ostaju aktivni i provode dane usavršavajući kognitivne funkcije i vještine.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Stokes, J. E. i Moorman, S. M. (2016). Solidarity in the Grandparent-Adult Grandchild Relationship and Trajectories of Depressive Symptoms. Gerontologist, 56(3): 408–20.
  2. Bates, P. B. i Mayer, U. K. (1998). The Berlin Aging Study Aging from 70 to 100. Cambridge University Press: Cambridge.
  3. Why talking to our Grandparents is so important. My World.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu