Majčin dan: Znate li posebnu priču zbog koje ga slavimo? Imamo i ideje za poklon

Majčin dan

Majčin dan je praznik kojim se slave majke i majčinstvo. U većini zemalja, kao i u Hrvatskoj, ovaj dan obilježava se svake godine, druge nedjelje u svibnju. Ovim danom izražavaju se ljubav i poštovanje prema majkama te se odaje počast ulozi majki u društvu.

Majci za njezin dan možete pokloniti nešto u skladu s njezinim interesima, mali znak pažnje kao što je buket cvijeća ili možete sami napraviti kreativan poklon. U nastavku vam donosimo više o ovom danu, razloge zašto ga proslaviti te ideje za poklon za Majčin dan.

Majčin dan – datum

S obzirom na to da se ovaj dan ne slavi u svim zemljama na isti datum, često se postavlja pitanje kada je Majčin dan. Naime, u SAD-u, kao i u većini drugih zemalja (pa i Hrvatskoj), Majčin dan slavi se druge nedjelje u svibnju. Prema tome, datum proslave Majčinog dana svake godine je drugačiji.

Ne slave sve zemlje Majčin dan druge nedjelje u svibnju, a neke zemlje imaju i fiksni datum za ovaj dan. Pa se tako npr. Majčin dan u Ujedinjenom Kraljevstvu slavi četvrte nedjelje korizme, dok se u Sloveniji slavi 25. ožujka.

Neke zemlje slave Majčin dan zajedno s Danom žena (8. ožujka). Međutim, važno je naglasiti da se ne radi o istom prazniku i nikako ih se ne bi smjelo poistovjećivati. Više o Danu žena i važnosti tog dana možete saznati u članku “Danas nije ni Majčin dan ni Valentinovo, već kruna trnovitog puta do ljudskih prava žena!“.

Zašto slavimo majčin dan
FOTO: Getty Images

Zašto slavimo majčin dan?

Proslava majki i majčinstva datira još od starih Grka i Rimljana, koji su održavali svojevrsne festivale u čast božica majki Rhee i Cybele.

Moderni oblik proslave Majčinog dana započeo je u SAD-u, a prvi put je proslavljen 1908. godine. Te godine je Anna Jarvis, mirovna aktivistkinja, organizirala memorijal u spomen svoje pokojne majke. Naime, njezina majka, Ann Reeves Jarvis, organizirala je klubove u kojima je podučavala majke kako da se brinu o djeci, a upravo ti klubovi su kasnije postali ujedinjujuća snaga u dijelu zemlje koji je još uvijek bio podijeljen zbog građanskog rata.

Anna Jarvis zalagala se za formiranje Majčinog dana kao nacionalnog praznika, tvrdeći da su američki praznici pristrani prema muškim postignućima. Naglašavala je važnost odavanja počasti žrtvama koje su majke podnijele za svoju djecu.

Do 1912. godine brojne američke države, gradovi i crkve usvojile su Majčin dan kao praznik, a Anna Jarvis je potom osnovala Međunarodnu udrugu za Majčin dan. Zahvaljujući njoj 1914. godine druga nedjelja u svibnju službeno postaje Majčin dan.

Majčin dan važno je slaviti na neki način svaki dan, a ovim danom se posebno naglašava:

 • ljubav i zahvalnost prema majci
 • trud koji majke ulažu
 • provođenje vremena s majkom i obitelji.
Majčin dan izrazito je važan kako bi se osvijestili uloga i trud majke koji često bivaju podcijenjeni u društvu u kojem dominiraju muškarci.
Pismo za Majčin dan
FOTO: Shutterstock

Komercijalizacija Majčinog dana

Anna Jarvis je izvorno zamislila Majčin dan kao dan slavlja između majki i obitelji. Njezina verzija dana uključivala je nošenje bijelog karanfila i posjet majci. No, nedugo nakon što je Majčin dan postao državni praznik, cvjećari i drugi trgovci kapitalizirali su na popularnosti ovog dana.

Nezadovoljna komercijalizacijom Majčinog dana i naglašavanjem profita umjesto sentimenta, Anna Jarvis tvrdila je da bi ljudi trebali cijeniti svoje majke pišući im rukom pisana pisma o ljubavi i zahvalnosti, umjesto kupovanja gotovih čestitki i poklona. Do kraja života borila se za uklanjanje Majčinog dana (kao ispraznog konzumerističkog praznika) iz kalendara kao državnog praznika.

Vrlo je važno prisjetiti se da ovaj dan slavimo kako bismo iskazali ljubav i poštovanje majkama. Umjesto pretvaranja ovog dana u još jedan isprazni konzumeristički praznik prije kojeg na brzinu kupujete impersonalni poklon da zadovoljite tradiciju, uzmite vrijeme da spoznate sav trud koji je majka uložila u vas i da joj iskažete zahvalnost. Prije svega, provedite vrijeme s njom, a mali, dobro promišljeni poklon pažnje uvijek je dobro došao.

Poklon za Majčin dan
FOTO: Shutterstock

Majčin dan – pokloni

Kako biste dobili odgovor na pitanje što pokloniti za Majčin dan, razmislite prije svega kakve interese vaša majka ima. Najbolji poklon za Majčin dan je onaj koji je u skladu s interesima i željama osobe kojoj dajete poklon – bilo da se radi o interesu za knjigama, društvenim igrama, kuhanjem itd. Poklon može biti i mali znak pažnje kao cvijeće ili kreativan poklon koji ste sami napravili. U nastavku se nalaze samo neke ideje za poklon za Majčin dan:

 • putovanje ili izlet – pustolovnu majku iznenadite kartom za putovanje ili je odvedite na jednodnevni izlet i zajedno provedite kvalitetno vrijeme družeći se
 • knjiga – nepogrešivi poklon za sve koji vole čitati; odaberite knjigu u žanru koji vaša majka najčešće čita
 • cvijeće – sadnice i cvijeće u teglici obradovat će sve svojim intenzivnim bojama i mirisima; majci možete pokloniti i rezani buket cvijeća, uz omiljenu bombonijeru
 • masaža – poklonite majci poklon bon za masažu i pružite joj mogućnost da se opusti na svoj dan.

Ako vaša majka voli kuhanje i/ili isprobavanje novih jela, ponudite da zajedno (ili umjesto nje) skuhate poseban ručak ili je odvedite u lijepi restoran.

Majci također možete kupiti torbicu, parfem ili nakit (ako ga nosi), a možete se odlučiti i za određenu kozmetiku, ovisno o tome što koristi. Pa tako novi ruž za usne ili maska za lice mogu biti dio poklona za Majčin dan.

Kreativne ideje za Majčin dan
FOTO: Shutterstock

“Uradi sam” poklon za Majčin dan

Ako tražite kreativne ideje za Majčin dan i poklone personalizirane za vašu majku, najbolje je da sami napravite poklon. Pokloni u koje uložite svoje vrijeme, trud i maštu obradovali bi svakoga, a posebno majku. Poklon za Majčin dan koji napravite sami može biti:

 • uokvirena zajednička slika
 • staklenka s papirićima na kojima piše zašto je volite
 • šalica s vašom slikom
 • oslikani lonac za cvijeće s njezinim omiljenim motivima.
ideje za poklon za Majčin dan
FOTO: Shutterstock

Ako živite daleko od majke, zajedno s braćom i/ili sestrama (ako ih imate) možete snimiti video posvećen majci.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Mother’s Day 2023. (2023). History.
 2. Mother’s Day 2023. (2023). The Old Farmer’s Almanac.

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu