Zbog novog zakona najviše će stradati mali poljoprivrednici, a prijete i visoke kazne za nepoštivanje! Evo o čemu je riječ

Novi zakon EU-a

Od 2025. godine uvoznici robe poput kave, kakaa, govedine, soje, gume i palminog ulja morat će, po novom zakonu Europske unije, dostavljati izvješće kojim dokazuju da uvezeni proizvodi nisu pridonijeli uništavanju šuma, uz prijetnju visokih kazni.

EU zakon o krčenju šuma
FOTO: Shutterstock

Najviše će stradati mali poljoprivrednici

Prema Barometru za kavu, koji sastavlja skupina nevladinih organizacija, nespremnost pržionica za taj zakon mogla bi ih potaknuti da kavu nabavljaju iz razvijenijih zemalja, poput Brazila, s obzirom na višu razinu sljedivosti.

To bi značilo da bi milijuni siromašnih, uglavnom malih poljoprivrednika ostali bez ključnog izvora prihoda, upozoravaju autori izvješća.

Zato pozivaju EU-u i tvrtke da spriječe takav ishod, budući da bi očajni uzgajivači mogli biti prisiljeni pojačati krčenje kako bi povećali proizvodnju i spojili kraj s krajem.

Kavu će potom prodavati u regije čiji ekološki propisi nisu tako strogi. EU zakonom o krčenju šuma, koje je uzrok oko 10 % globalnih emisija stakleničkih plinova, želi ublažiti taj problem, a postići će suprotni učinak, upozoravaju autori izvješća.

Niels Haak iz Conservation Internationala, udruge iz skupine sponzora izvješća, je rekao:

Ulaganje u poljoprivredne zajednice u osjetljivim krajolicima možda se čini rizičnim, ali je ključno za rješavanje temeljnih uzroka globalne deforestacije.
Procjenjuje se da kavu uzgaja 12,5 milijuna poljoprivrednika u 70-ak zemalja diljem svijeta
FOTO: Shutterstock

Zakon je neugodno iznenadio brojne zemlje proizvođače

Procjenjuje se da kavu uzgaja 12,5 milijuna poljoprivrednika u 70-ak zemalja diljem svijeta. Glavni su proizvođači Brazil, Vijetnam, Kolumbija, Indonezija i Honduras koji čine 85 % globalne proizvodnje.

Preostalih 15 % proizvodi 9,6 milijuna poljoprivrednika u zemljama poput Etiopije, Ugande, Tanzanije, Kenije, Perua, Gvatemale, Nikaragve, El Salvadora, Kostarike i Meksika.

Te zemlje imaju “neadekvatnu infrastrukturu i nisku razinu sljedivosti”, navodi se u izvješću. Također se ističe:

Bez proaktivne potpore kupaca najviše će stradati mali uzgajivači, koji nemaju ni organizaciju ni resurse nužne za dostavu podataka o usklađenosti (sa zakonom).

Zakon EU-a o krčenju šuma neugodno je iznenadio brojne zemlje proizvođače. Indonezija je optužila EU za “regulatorni imperijalizam”, a Malezija ustvrdila da Bruxelles tim zakonom “namjerno” povećava troškove i postavlja prepreke njezinom sektoru palminog ulja, ključnom izvoru izvoznih prihoda.

U proteklih 20 godina iskrčeno je oko 130.000 hektara šume da bi se podigle plantaže kave, kojima poljoprivrednici pokušavaju spojiti kraj s krajem. Većina njih i dalje živi na granici siromaštva ili ispod nje, pokazao je Barometar za kavu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu