Naučite kako ne biti stalno umoran uz 5 savjeta za power nap

power-nap-na-poslu

Power nap je osmišljen kako bi se ostvarili benefiti koje dobivamo od spavanja u kraćem vremenskom periodu. Koristi se kao zamjena za normalan san, posebno kada spavač ima deficit spavanja. Pozitivni učinci power napa su veća koncentracija, budnost i produktivnost što je i dokazano istraživanjem na linku. Power nap je jednostavno ostvariti ako znate kako. Slijedi 5 savjeta za power nap.

power-nap-u-knjiznici

Kako ostvariti power nap?

1. Pronađite dobro mjesto za spavanje. Kako biste ostvarili što više pogodnosti svojim power napom, morat ćete pronaći mjesto na kojemu nećete biti ometani od drugih.

  • Spavanje na poslu: ako na vašem radnom mjestu ne postoji pogodno mjesto na kojemu biste nakratko zadrijemali, uvijek možete otići u svoj automobil.
  • Spavanje na putu: Ako vozite, pronađite benzinsku crpku ili ugibalište na kojem možete parkirati automobil. Uvijek ugasite automobil i podignite ručnu kočnicu! Ako je noć, zaključajte vozilo.
  • Spavanje u školi: Ako imate vremena i omogućeno vam je, uzmite u obzir knjižnicu kao dobro mjesto za odmor. Vrlo je vjerojatno da je to najtiše mjesto u vašoj školi ili fakultetu.

spavanje-u-automobilu

2. Izaberite mračnu prostoriju. Blokirajući svjetlo, brže ćete utonuti u san. Ako ne možete pronaći mračnu prostoriju, stavite masku za spavanje ili sunčane naočale kako biste si omogućili željeni mrak.

3. Pobrinite se da prostorija nije previše toplo ili hladno. Želite da period vašeg odmora bude udoban, zato potražite hladniju, ali ugodnu prostoriju. Većina ljudi najbolje spava na oko 18° C.

Ako odmarate u prehladnoj sobi, imajte pokrivač ili udobnu jaknu kojom ćete se zaogrnuti. Ako je soba pretopla, razmislite o ventilatoru ili klima uređaju. Naravno, ako je to moguće.

4. Upalite umirujuću glazbu. Dobar odabir muzike može uzrokovati pozitivno opuštanje. Ako je muzika za vas distraktirajuća, možete pokušati s tzv. white noise. Zvuk white noisea možete pronaći ovdje.  Ako ste u automobilu, možete ostaviti radio između stanica za isti efekt kao i kod white noisea.

Video: muzika za power nap

5. Odlučite koliko dugo želite spavati. Strogo govoreći, power nap bi trebao trajati između 10 i 30 minuta. Međutim, kraći ili duži san također može biti dobar. Bez obzira, morate odlučiti koliko dugo ćete spavati i toga se strogo pridržavati. Kada se alarm oglasi, morate odmah ustati!

Koliko dugo traje dobar power nap?

Nano-nap: 10 do 20 sekundi. Istraživanja još nisu pokazala ima li ovakav tip “spavanja” koristi. Probajte odmoriti na nečijem ramenu u vlaku i doznajte funkcionira li nano-nap za vas.

Mikro-nap: 2 do 5 minuta. Pokazuje visoku učinkovitost u rješavanju umora.

Mini-nap: 5 do 20 minuta. Povećava budnost, izdržljivost, mogućnost motoričkog učenja i motoričke performanse.

Originalan power nap: 20 minuta. Uključuje pozitivne učinke mikro i mini napa, uz dodatno poboljšanje motoričkih sposobnosti. Raščišćava mozak od nevažnih informacija, što omogućuje bolje dugotrajno pamćenje (sjećanje činjenica, događaja i imena).

Lijeni power nap: 50 do 90 minuta. Uključuje REM fazu spavanja, a dobar je za poboljšanje perceptivnog procesuiranja informacija te obnavljanja kosti i mišića.

Članak objavljen:

Savjeti za bolju organizaciju i učenje:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu