7 razloga zašto se kunići ne bi trebali poklanjati bez razmišljanja

Poklanjanje kunića za Uskrs bez prethodnog informiranja, uglavnom kako bi se razveselilo djecu, i dalje je čest slučaj

Poklanjanje kunića za Uskrs bez prethodnog informiranja, uglavnom kako bi se razveselilo djecu, i dalje je čest slučaj. Tome svjedoči i činjenica da se zadnjih nekoliko dana više nego inače na internetu pretražuju pojmovi “zečevi kao kućni ljubimci“, “zečevi kućni ljubimci” i “ovnoliki mini kunić prodaja“. Prije svega, treba razlikovati zečeve kao divlje životinje i kuniće koji su pripitomljeni i drže se kao kućni ljubimci.

Prije nego što kupite kunića kojeg ćete pokloniti ili ga pak donesete kući, dobro se informirajte koje su sve njegove potrebe i razmislite možete li mu to sve pružiti.

U nastavku vam donosimo sedam razloga zbog kojih kunići ne bi trebali biti nesmotren uskrsni poklon. Dobro razmislite o svakom razlogu.

1. Kunići mogu doživjeti 10 godina

Tako se dugo trebate brinuti za njih. To podrazumijeva i povelik financijski izdatak. Potrebno je opremiti prostor u kojem će živjeti, osiguravati im kvalitetne obroke više puta dnevno, voditi ih veterinaru kad su bolesni (troškovi liječenja mogu začas prijeći i par stotina eura) itd., a sve to cjenovno nije zanemarivo.

Kunići su društvene životinje i trebaju pripadnika svoje vrste
FOTO: Shutterstock

2. Kunići su društvene životinje i trebaju pripadnika svoje vrste

Zato se ne smiju držati pojedinačno. Ako jedan ugine, onome koji je ostao treba pronaći novog partnera. Čovjek im ne može zamijeniti društvo pripadnika njihove vrste.

Tako se kunić, kada odete na posao, neće osjećati usamljeno i neće mu biti dosadno, već će njegov društveni život biti ispunjen.

S druge strane, par kunića znači još više novčanih izdavanja.

3. Jednom kuniću životni prostor treba biti velik najmanje 2 m2, a dvama kunićima najmanje 4 m2

Veličinu životnog prostora ne smije se olako shvatiti. Kao i čovjek, tako i kunići vole imati dovoljno prostora da se mogu kretati, skakati od sreće (“zecoples”) i odvojiti od drugog/ih kunića, ako imaju tu potrebu. Na kraju krajeva, nitko ne želi na jednom mjestu jesti, spavati i obavljati nuždu.

Kunići nisu uvijek čisti, pa ćete često morati zaprljati ruke
FOTO: Shutterstock

4. Kunići nisu uvijek čisti, pa ćete često morati “zaprljati” ruke

Iako ih se može naučiti da obavljaju nuždu u za to predviđeni prostor, dok jedni nauče, drugi rade po svom. I zato ne zaslužuju lošiji tretman, odnosno da ih se zatvori u kavez i ne pušta. Kunići se moraju svakodnevno puštati da se istrče po stanu ili kući. Treba naglasiti da pritom glodanjem mogu oštetiti namještaj, tepihe, lajsne itd.

Kad su ljetne temperature u pitanju, ako ne održavate redovito čistoću, mogao bi se osjetiti oštriji miris.

Usto, kunići vole biti na čistom i njihova nastamba mora biti najmanje jednom tjedno, a poželjno je i češće, detaljno očišćena.

Kuniće je potrebno hraniti više puta na dan, bez iznimke
FOTO: Shutterstock

5. Kuniće je potrebno hraniti više puta na dan, bez iznimke

Prvenstveno, kunićima treba stalno na raspolaganju biti velika količina sijena. Ono regulira njihovu probavu, njime troše zubiće i unose neophodne mikronutrijente. Potrebno im je i nekoliko porcija zelenila (najmanje 80 g/1 kg težine) i povrća (voća rjeđe) na dan. I tu treba pripaziti na optimalan unos pojedinih vrsta.

Računajte da su zimi cijene povrća prilično visoke, a oni kroz cijelu godinu, svaki dan trebaju zelenilo, kao i svježe sijeno.

6. Kunići se ne vole uvijek gladiti i maziti

Dok se neki na to naviknu, ima onih koji to ne podnose. Vlasnik treba to poštivati. Neki kunići čak vole ugristi ili ogrebati. Svaki kunić kao kućni ljubimac zaslužuje živjeti kvalitetno, bez obzira voli li se maziti ili ne.

Kunići se ne vole uvijek gladiti i maziti
FOTO: Shutterstock

7. Kunići nisu uvijek mirni

Nerijetko ćete ih čuti. Kada se boje ili im je dosadno, udaraju sa zadnjim šapama. Također, ako su zatvoreni i dosadno im je, grizu rešetke, razbacuju posude od hrane i skaču glasno po nastambi. I kad su sretni, pa izvode svoj “zecoples”, glasni su i znaju napraviti nered.

Obratite pozornost i na ovo

Ono na što još trebate obratiti pozornost prije nego kupite kunića jest potencijalna alergija. Poželjno je da cijela obitelj obavi testiranje na kuniće, sijeno i prašinu. Naravno, cijela obitelj mora biti suglasna s odlukom oko nabavke kunića i brige za njega.

Također, trebate razmisliti kamo ćete s kunićem ili više njih kada putujete na godišnji. Hoće li ići s vama, tko će brinuti o njemu ako ne ide s vama ili ste spremni platiti čuvanje koje je novi financijski izdatak?

Na kraju, mora biti jasno da odgovornost za kućne ljubimce uvijek leži na odraslim osobama. Svaka životinja, pa tako i kunić, je velika odgovornost i obaveza.
Kunići se ne smiju nabavljati kao igračke za djecu
FOTO: Shutterstock

Kunići se ne smiju nabavljati kao igračke za djecu, jer to nisu, oni su živa bića sa svojim potrebama. Mala djeca ne bi trebala imati pristup nastambi bez nadzora. Naučite djecu da trebaju biti pažljivi prema životinjama, tako i prema kunićima, i da poštuju potrebe ovih malih bića.

S druge strane, djetetu njegovi ljubimci mogu dosaditi. Tada je razumljivo da tu uskaču roditelji i da svaka životinja, tako i kunić, zaslužuje kvalitetnu brigu i najbolju verziju svojeg života u svakom trenutku.

I nema potrebe za kupovanjem, udomite! Kontaktirajte udruge ili se raspitajte u grupama na Facebooku, jako puno kunića traži svoj zauvijek dom.

Više informacija o kunićima i pravilnoj brizi potražite na specijaliziranoj internetskoj stranici Kunići.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu