Znanost kaže da vikendom ne biste trebali duže spavati!

nadoknađivanje sna vikendom

Dr. sc. E. Paul Zehr je senzomotorni neuroznanstvenik, pisac i borilački umjetnik okinavljanske, japanske i kineske tradicije koji je od sredine 2000-ih pisao svoju knjigu Becoming Batman i zadubljivao se u učinke noćnog načina života na ljudsko tijelo, prenosi Psychology Today.

Tada je bio zaintrigiran konceptom “higijene spavanja“. Nedavna studija o vremenu spavanja i utjecaju “društvenog jet laga” pobudila je njegov interes.

Društveni jet lag

Ono što mu je privuklo pozornost je kako mijenjanje obrazaca spavanja utječe na tijelo i um. To ga je potaknulo da promijeni vlastite navike, posebice uobičajenu praksu nadoknađivanja sna tijekom vikenda.

Unatoč tome što se osjećao loše nakon što je to učinio, ustrajao je sve dok nije shvatio da to nalikuje dezorijentiranosti jet laga.

Posljedično, prebacio se na dosljedno vrijeme buđenja svaki dan, prvenstveno kako bi se uskladio sa svojim treningom borilačkih vještina. Začudo, osjećao se značajno bolje.

Ovo poboljšanje pripisano je “društvenom jet lagu“, fenomenu u kojem promjena rasporeda spavanja vikendom utječe na sljedeće dane. Iako je ovaj koncept poznat, nedavna istraživanja, iako provedena na miševima, objašnjavaju njegove mehanizme. S obzirom na evolucijsko očuvanje mehanizama regulacije spavanja, ova se otkrića vjerojatno odnose na ljude.

promjena rasporeda spavanja vikendom utječe na sljedeće dane
FOTO: Shutterstock

Studija na miševima

Studija koju su proveli Michael Dial i kolege sa Sveučilišta u Nevadi usredotočila se na to kako tjelesna aktivnost utječe na zdravstvene probleme poput regulacije glukoze u krvi, kontrole tjelesne težine i dijabetesa, posebno u kontekstu društvenog jet laga.

Miševi su podijeljeni u skupine na temelju razine vježbanja i obrazaca spavanja, a neki su doživjeli simulirano spavanje vikendom.

Rezultati su pokazali da miševi s neredovitim obrascima spavanja imaju kompromitiranu fizičku kondiciju, toleranciju na glukozu i regulaciju tjelesne težine.

Iako je tjelesna aktivnost djelomično ublažila te učinke, nije ih u potpunosti poništila.

Studija je zaključila da je dosljedno vrijeme buđenja ključno za održavanje zdravlja i performansi, budući da poremećaji otupljuju tjelesne prilagodbe vježbanju.

Svjetlosni znakovi (odnosno jutarnja svjetlost i večernji mrak) i tjelesna aktivnost igraju ključnu ulogu u uspostavljanju cirkadijalnog ritma i svakodnevnog funkcioniranja.

Međutim, vanjski čimbenici poput prijelaza na ljetno računanje vremena mogu poremetiti obrasce spavanja, što dovodi do društvenog jet laga. Iako je nemoguće u potpunosti izbjeći jet lag, bilo zbog putovanja ili društvenih čimbenika, održavanje dosljedne rutine može ublažiti njegove učinke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu