Stručnjaci i javne osobe podržali Dan mimoza: Žensko intimno zdravlje krhko je poput cvijeta mimoze i zato se kontrole ne smiju odgađati

Stručnjaci i javne osobe podržali Dan mimoza

Protekle je subote na Cvjetnom trgu u Zagrebu održan 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Za organizaciju su se pobrinuli Hrvatska liga protiv raka i Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobe s invaliditetom, a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Cilj je Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice osvijestiti žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole.
FOTO: Mirko Janković
FOTO: Mirko Janković
FOTO: Mirko Janković

Svojim dolaskom podršku su, uz brojne građane, pružile i mnoge stručne osobe, kao i osobe iz javnog života:

 • dr. sc. Ivan Ćelić (zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora i član Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku)
 • prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak (ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar)
 • dr. Renata Sabljar-Dračevac (predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora)
 • dr. sc. Danijela Dolenc (zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba)
 • Davorka Moslavac Forjan (gradska zastupnica i izaslanica predsjednika Gradske skupštine)
 • prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., specijalist epidemiolog (voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti pri hrvatskom zavodu za javno zdravstvo)
 • prim. dr. sc. Marija Bubaš (državna tajnica u Ministarstvu zdravstva)
 • doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med. (predsjednik Društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice Hrvatskog liječničkog zbora)
 • dr. Neda Vrban Ferenčić (tajnica Hrvatske lige protiv raka)
 • Anita Galić (voditeljica think tanka za zdravstvo Health Hub)
 • prof. dr. sc. Damir Eljuga dr. med. (predsjednik Hrvatske lige protiv raka)
 • i mnogi drugi.
FOTO: Mirko Janković
FOTO: Mirko Janković

Prvi je put Dan mimoza održan u digitalnom obliku

Svi prisutni su akciju simbolično podržali kupnjom mimoza, a ovogodišnji Dan mimoza prvi je put održan i u digitalnom obliku, uz partnerstvo s domaćom aplikacijom Meddox koja je omogućila svojim korisnicima digitalno preuzimanje mimoza.

Svoju podršku akciji je dosad dalo 1.250 korisnika, a za svakog korisnika koji je preuzeo digitalnu mimozu Meddox donira iznos Hrvatskoj ligi protiv raka. Hrvatska aplikacija tako je omogućila svima da sudjeluju u akciji i pruže svoju podršku kako bi se povećala svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Svoje je povjerenje Meddoxu dalo već gotovo 12.000 korisnika koji koriste aplikaciju kako bi digitalno pohranili svoje medicinske dokumente, bolje razumjeli medicinske izraze kroz zdravstvene rječnike, ali i povećali vođenje brige o vlastitom zdravlju.

Pročitajte članak “Mimoze: Žute loptice koje kriju posebnu simboliku i osvajaju mirisom! Znamo kako će duže ostati svježe, a i sve o uzgoju“.

FOTO: Mirko Janković
FOTO: Mirko Janković

Važni redoviti ginekološki pregledi

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina od raka vrata maternice oboljelo 3.174 žena. Upravo je to razlog organiziranja javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju Papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.

U 2020. godini od raka vrata maternice oboljelo je 276 žena (stopa 12,6/100.000), a umrlo 126 žena, od čega je 37 % bilo mlađe od 60 godina. U 2021. godini su od ove bolesti umrle 122 žene. Rak vrata maternice je po pojavnosti kod žena u dobi 30 – 39 godina bio treće sijelo raka u žena. 

Pročitajte članak “Simptomi raka vrata maternice: Jedna od najčešćih vrsta raka kod žena razvija se 10 – 15 godina, a simptomi su nespecifični! Evo koji su prvi znakovi“.

FOTO: Mirko Janković
FOTO: Mirko Janković

Besplatno cijepljenje za mlade do 25. godine

U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima 8. razreda osnovne škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a koje se organizirano provodi u nadležnim školskim ambulantama.

U suradnji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, preko aplikacije Terminko.hr, mladi do 25. godine mogu rezervirati svoj termin za cijepljenje ako su ga propustili u Centru za zdravlje mladih (Heinzelova 62a). Mogu se cijepiti srednjoškolci i studenti, ali i svi drugi mladi do 25. godine života. Nadoknadno cijepljenje može se obaviti i u nadležnim školskim ambulantama za srednje škole i fakultete.

FOTO: Mirko Janković

Pokretač Dana mimoza i predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga, je istaknuo:

Želja nam je da ovom javnozdravstvenom kampanjom potaknemo žene na redovite odlaske na ginekološke preglede, a djevojke i dječake na cijepljenje protiv glavnog uzročnika ovog raka, a to je humani papiloma virus (HPV).

Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eradikacija raka vrata maternice!

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Medijsko priopćenje Hrvatske lige protiv raka.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Mirko Janković

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu