Rani stadij raka dojke: Trebate li ukloniti limfne čvorove?

Rani stadij raka dojke

Uklanjanje limfnih čvorova oko dojke i pazuha kako bi se spriječilo širenje raka moglo bi biti nepotrebno za mnoge žene s ranim stadijem raka dojke, prema nedavnim istraživanjima.

Studije predstavljene na simpoziju o raku dojke u San Antoniju 2023. pokazuju da manje opsežno uklanjanje limfnih čvorova smanjuje vjerojatnost recidiva ili smrti od bolesti, a također smanjuje rizik od limfedema, bolnog nakupljanja tekućine.

Ovaj zaključak temelji se na analizi 29 kliničkih ispitivanja u kojima je sudjelovalo više od 20.000 žena.

Konačna studija objavljena u časopisu JAMA pratila je žene s ranim stadijem raka dojke koje su bile podvrgnute lumpektomiji nakon koje je uslijedilo zračenje ili druge terapije.

Polovici ovih žena uklonjeno je samo nekoliko limfnih čvorova (biopsija sentinel limfnih čvorova), dok je drugoj polovici uklonjeno mnogo (disekcija aksilarnih limfnih čvorova).

Nakon 10 godina obje skupine imale su slične stope recidiva bolesti i preživljenja.

Ovo podupire ranije nalaze objavljene u JAMA-i.

Uklanjanje limfnih čvorova oko dojke i pazuha kako bi se spriječilo širenje raka
FOTO: Shutterstock

Pristupi uklanjanju limfnih čvorova

Pristupi uklanjanju limfnih čvorova su se razvili. Rana istraživanja su pokazala da se rak dojke često prvo širi na sentinel čvorove ispod pazuha, što je dovelo do biopsije sentinel limfnih čvorova kako bi se provjerilo postoji li širenje raka.

Dr. Armando Giuliano, vodeći istraživač, navodi da – ako je sentinel čvor bez raka, rak se vjerojatno nije proširio.

Međutim, ako se rak pronađe u sentinel čvorovima, još uvijek se raspravlja o potrebi uklanjanja više aksilarnih čvorova. Ranije je bilo uobičajeno uklanjati ove čvorove kao mjeru opreza. Unatoč početnom skepticizmu, studija koja je uslijedila potvrdila je rane nalaze, ne pokazujući značajnu korist od opsežnog uklanjanja čvorova.

Disekcija aksilarnih limfnih čvorova, koja uključuje uklanjanje najmanje 10 čvorova, može uzrokovati limfedem, što dovodi do ozbiljnog oticanja ruke, ograničenog kretanja, utrnulosti i kronične boli. Zbog toga su neke žene oklijevale ostaviti limfne čvorove netaknutima ako je u sentinel čvorovima prisutan rak.

Međutim, dodatni tretmani poput zračenja, kemoterapije, hormonske terapije i ciljane terapije učinkovito ubijaju stanice raka u limfnim čvorovima.

Ovi se nalazi odnose na žene s ranim stadijem raka dojke koje su podvrgnute lumpektomiji i dodatnom liječenju. Potrebna su dodatna istraživanja za druge vrste pacijenata s rakom dojke. Dr. Giuliano savjetuje ženama da razgovaraju o nužnosti uklanjanja aksilarnih limfnih čvorova sa svojim liječnicima i da razmotre drugo mišljenje ako se preporučuje opsežno uklanjanje čvorova.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu