Liječenje neplodnosti povezano s većim rizikom od opasnog medicinskog stanja! Primjetan je kod trudnica čak i 30 dana nakon poroda

Utvrđeno je da trudnice koje su primile tretmane za plodnost imaju 66 % veću vjerojatnost da će biti hospitalizirane zbog moždanog udara unutar prvih 12 mjeseci nakon poroda

Nedavna studija koju su proveli istraživači s Rutgers Robert Wood Johnson Medical School u New Jerseyju otkrila je da su osobe koje su podvrgnute tretmanima za neplodnost suočene s većim rizikom od moždanog udara i hospitalizacije zbog istog unutar jedne godine nakon poroda u usporedbi s onima koje su zatrudnjele prirodno, prenosi Medical News Today.

Ova retrospektivna studija uključila je više od 31 milijun trudnica u dobi 15 – 54 godine.
osobe koje su podvrgnute tretmanima za neplodnost suočene su s većim rizikom od moždanog udara i hospitalizacije zbog istog
FOTO: Shutterstock

Rizik je bio primjetan unutar 30 dana nakon poroda

Utvrđeno je da trudnice koje su primile tretmane za plodnost imaju 66 % veću vjerojatnost da će biti hospitalizirane zbog moždanog udara unutar prvih 12 mjeseci nakon poroda, što pogađa osam na 100.000 trudnica. Osim toga, rizik od potencijalno po život opasnog hemoragičnog moždanog udara (krvarenje u mozgu) bio je dvostruko veći za one koje su bile podvrgnute tretmanima za neplodnost, dok je rizik od ishemijskog moždanog udara (moždani krvni ugrušak) bio 55 % veći.

Povećan rizik od moždanog udara bio je primjetan čak i unutar prvih 30 dana nakon poroda, naglašavajući važnost ranog i kontinuiranog praćenja ove skupine.

Ova su otkrića osobito značajna s obzirom na to da se gotovo 6 % svih smrtnih slučajeva povezanih s trudnoćom u SAD-u pripisuje moždanom udaru. Međutim, vrijedno je napomenuti da je stvarna stopa hospitalizacija zbog moždanog udara nakon trudnoće i dalje relativno niska, s 37 hospitalizacija na 100.000 za osobe koje su primile tretmane za neplodnost i 29 hospitalizacija na 100.000 za one koje su zatrudnjele prirodnim putem.

Istraživači studije predložili su tri potencijalne teorije za objašnjenje povezanosti između liječenja neplodnosti i povećanog rizika od moždanog udara, iako te teorije nisu ispitane u samoj studiji. Studija je isključila osobe s postojećim kardiovaskularnim bolestima (KVB) i hospitalizacijama prije ili tijekom trudnoće, ali inače u skupu podataka nisu napravljene druge iznimke povezane s KVB-om.

tretman za neplodnost
FOTO: Shutterstock

Komentari stručnjaka

Medicinski stručnjaci upozoravaju da se ne donose prebrzi zaključci koji se temelje samo na nalazima ove studije. Dr. Alex Robles iz Centra za plodnost Sveučilišta Columbia u New Yorku naglašava mogućnost da su pacijenti koji su bili podvrgnuti tretmanima za neplodnost možda imali već postojeća visokorizična stanja poput hipertenzije, dijabetesa ili pretilosti, što su svi čimbenici rizika za moždani udar. Osim toga, plodna skupina mogla je inherentno biti izložena većem riziku zbog starije dobi majke.

Dr. Sahar Wertheimer, reproduktivna endokrinologinja u HRC Fertility u južnoj Kaliforniji, dodaje da, iako studija utvrđuje povezanost između liječenja neplodnosti i moždanog udara, ne pravi razliku između različitih vrsta liječenja neplodnosti, što onemogućuje točno određivanje relativnih rizika od svake.

Štoviše, apsolutni rizici navedeni u studiji još uvijek su relativno niski, a roditelji koji se nadaju trudnoći ne bi trebali biti pretjerano obeshrabreni.

Wertheimer naglašava da odluku o provođenju tretmana neplodnosti treba pažljivo odvagnuti u odnosu na potencijalne rizike, uz razmatranje dobrobiti koje ti tretmani mogu donijeti parovima koji se bore s neplodnošću. Međutim, važno je da se trudnice, posebno one s obiteljskom poviješću kardiovaskularnih bolesti ili drugih čimbenika rizika, podvrgnu temeljitoj procjeni i praćenju tijekom trudnoće, potencijalno uključujući stručnjake za fetalnu medicinu majke, kako bi se procijenila njihova prikladnost i razina rizika za tretmane neplodnosti.

Ukratko, studija sugerira vezu između liječenja neplodnosti i povećanog rizika od moždanog udara nakon poroda, ali stručnjaci naglašavaju potrebu za individualiziranim procjenama i razmatranjem potencijalnih i već postojećih stanja i drugih čimbenika pri donošenju odluka o tretmanima neplodnosti tijekom trudnoće.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Curley, C. (2023). Fertility treatments linked to higher risk of stroke: What to know. Medical News Today.
  2. Sachdev, D i sur. (2023). Risk of Stroke Hospitalization After Infertility Treatment. JAMA Network Open, 6(8): e2331470. 

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu