Izdajanje i čuvanje mlijeka: Koliko puta i kako izdajati, koliko mlijeko može stajati, kako zagrijati?

Izdajanje i čuvanje mlijeka

Dojenje je prirodan i najzdraviji način prehrane novorođenčeta. Osim što potiče bliskost između majke i djeteta, majčino mlijeko sadrži sve potrebne nutrijente i zaštitne tvari koje jačaju imunitet. No, u nekim situacijama dojenje nije moguće ili praktično – tada u obzir dolazi izdajanje i čuvanje mlijeka.

Bilo da se vraćate na posao, imate previše mlijeka ili jednostavno želite omogućiti partneru da sudjeluje u hranjenju bebe, izdajanjem možete osigurati da vaše dijete uvijek dobije najbolje – čak i kada dojka nije dostupna.

Zašto je važno izdajati mlijeko?

Izdajanje ima brojne prednosti, kako za majku, tako i za dijete:

  • omogućava hranjenje djeteta čak i kad majka nije prisutna
  • sprječava neugodan osjećaj prepunjenih dojki i moguće upale
  • pomaže kod poteškoća s hvatanjem dojke
  • partner ili član obitelji može sudjelovati u hranjenju
  • pomaže u održavanju ili povećanju količine mlijeka.

Ručno izdajanje mlijeka ili pumpica – što odabrati?

Izdajanje mlijeka i čuvanje može se provoditi ručno ili pomoću pumpice:

  • ručno izdajanje mlijeka je korisno u prvim danima, jer zahtijeva samo čiste ruke i sterilnu posudicu; lagano pritiskanje dojke u obliku slova “C” potiče mlijeko na otjecanje; prednost je što nema dodatne opreme i možete ciljano potaknuti pražnjenje dojke ako se neki kanal začepljuje
  • pumpice (ručne ili električne) omogućuju brže i lakše izdajanje, osobito ako to radite redovito; važno je da su svi dijelovi pumpe čisti i sterilizirani, a snagu usisavanja treba postupno povećavati kako bi se izbjegla bol ili oštećenja bradavica.
Koliko puta dnevno se treba izdajati
FOTO: Shutterstock

Koliko puta dnevno se treba izdajati? To ovisi o dobi bebe i potrebama majke. Ako beba jede često, majka može izdajati svaka 2 – 3 sata.

Ako se mlijeko pohranjuje za kasnije, dovoljno je 1 – 2 puta dnevno, ovisno o količini mlijeka i planiranim obrocima.

Izdajanje i čuvanje mlijeka – pravila higijene i sigurnosti

Kako bi mlijeko bilo sigurno za bebu, pridržavajte se nekoliko osnovnih smjernica:

  • uvijek operite ruke prije izdajanja
  • koristite sterilizirane bočice ili posebne vrećice za mlijeko
  • označite svaku posudicu datumom i količinom
  • nikad ne miješajte svježe i već zamrznuto mlijeko
  • ostatke iz bočice nakon hranjenja bacite – nemojte ih ponovo zagrijavati.

Koliko majčino mlijeko može stajati?

Jedno od najčešćih pitanja koje mame postavljaju je “Koliko majčino mlijeko može stajati?“. Evo preporuka stručnjaka:

  • na sobnoj temperaturi (do 25 °C) – do četiri sata
  • u prijenosnom hladnjaku s ledom – do 24 sata
  • u hladnjaku (do 4 °C) – 2 – 3 dana
  • u zamrzivaču (–18 °C) – do šest mjeseci
  • u dubokom zamrzivaču (–20 °C) – 6 – 12 mjeseci.

Važno – jednom odmrznuto mlijeko treba potrošiti unutar 24 sata i nikad ga ne smijete ponovno zamrzavati.

Koliko majčino mlijeko može stajati
FOTO: Shutterstock

Kako zagrijati izdojeno mlijeko?

Mlijeko se može poslužiti i hladno, ali većina beba ipak preferira toplije. Evo kako zagrijati izdojeno mlijeko:

  • stavite bočicu u posudu s toplom vodom ili pod mlaz mlake vode
  • nježno promiješajte ili protresite da se slojevi sjedine
  • nikad ne koristite mikrovalnu pećnicu jer može stvoriti opasne “vruće točke”.

Savjeti za lakše izdajanje

Slijedite ove savjete:

  • pokušajte se opustiti prije izdajanja – toplina tuša ili masaža dojki mogu pomoći
  • izdajajte se u mirnom prostoru, ako možete s bebom pored sebe ili gledajući njezinu sliku – to može potaknuti otpuštanje mlijeka
  • izdajajte se u manjim količinama kako biste izbjegli bacanje mlijeka
  • kombinirajte dojenje i izdajanje za održavanje laktacije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu