Život sa stilom uz Divine Health Program

prirodno opuštanje

Težnja boljoj kvaliteti života tjera nas da iskoračimo iz svakodnevice stresa sveprisutnog, koji se sve više u zabrinjavajućoj mjeri očituje u tegobama tijela i uma.

Prisutnost toksina uzrokovanih nepravilnom prehranom, od previše kave ili nikotina, nedovoljnog unosa vode te stresa kojeg ne znamo kako izbaciti i neispravnog disanja je sve veća.

Radi toga se u našem organizmu javlja pretjerana kiselost (acidoza) i nedostatak kisika (hipoksija) koji preopterećuju rad unutarnjih organa i predstavljaju tlo pogodno za razvoj bakterija i virusa uzrokujući tako lakše ili teže bolesti – ovisno koliko je organizam zagađen.

Utjecaj dugotrajne izloženosti stresnim okolnostima može u znatnoj mjeri oslabjeti imunološki sustav, uzrokovati osjećaj iscrpljenosti i kroničnog umora te brojne zdravstvene probleme.

Problem depresije i melankolije, koji je prije prema statistikama zahvaćao 70% više žene nego muškarce, danas se javlja podjednako kod jednog i drugog spola.

Premda se svatko od nas nalazi u različitim životnim situacijama te različito reagira na različite situacije, užurbanim životnim ritmom suvremeni čovjek sve se teže oslobađa okova stresnih izazova.

Kaže se kako je higijena pola zdravlja. Svakodnevno peremo ruke, čistimo zube, kupamo se. Puno rjeđe prakticiramo rutinu koja predstavlja higijenu duha, a koja se ipak u današnje vrijeme sve više nameće kao nužna potreba da bismo vodili sretan, kvalitetan i ispunjen život.

Biti sretan i biti zahvalan bi trebale biti mantre kojima započinjemo dan i obojavamo ga pozitivnim situacijama, ljudima i stvarima.

Divine Health Program promovira Divine lifestyle koji je više od zdravog stila života. Kada su naš um, duh i tijelo u harmoniji, moći će se desiti ekspanzija u našoj svijesti prema svojoj pravoj prirodi – beskonačnosti i sreći.

Da bismo to postigli, potrebno je svakodnevno prakticirati higijenu duha koja uz divine tehnike energiziranja, opuštanja i okretanja sebi, kao što su tehnike meditacije i svjesnog disanja, te pozitivne afirmacije i kulturu zdrave prehrane, izuzetno pozitivno djeluju na naše raspoloženje.

Ove tehnike dokazano smanjuju razinu kortizola – stresnih hormona u tijelu te podižu razinu serotonina – hormona sreće.

Kada uspijemo utišati um, moći ćemo shvatiti beskrajnu unutarnju ljepotu koja se nalazi u svakom od nas, doživjeti sreću te ju znati primiti i od drugih. Kada dostignemo tu sreću, sve druge stvari počinju imati puninu, postaju puno intenzivnije i kvalitetnije. Tada ćemo istinski moći živjeti život sa stilom.

Dišite punim plućima

U današnje vrijeme sve je više osoba s problemima dišnog sustava, a prema Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo (2011) bolesti dišnih organa skupina su koja najviše opterećuje primarnu zdravstvenu zaštitu.

Također, sve je više djece i odraslih s neispravnim tjelesnim držanjem.

Budući da je kisik osnovna hrana naše stanice i svih organskih sustava, nedostatak kisika može uzrokovati hipoksiju i druge poremećaje koji će se manifestirati na drugim organskim sustavima, primjerice, poremetit će se vrijednost pH mišića i krvi, te će se to odraziti na cijelu posturu ili držanje tijela.

Tehnika disanja

Zašto je disanje bitno?

Zbog užurbanog načina života većina ljudi danas „plitko“ diše koristeći svega 30-40 % kapaciteta pluća, što je jedan od razloga zašto je naše tijelo umorno, podložno bolestima i gubitku energije.

Smatra se kako se odgovarajuće izvođenim vježbama disanja iz tijela može ukloniti čak 70 % toksina, dok se ostalih 30 % izbacuje znojenjem, stolicom i mokrenjem.

Vježbama disanja možemo osim na naše tijelo pozitivno utjecati i na naš um.

Naime, obrasci našeg disanja odražavaju naša raspoloženja i emocije. Kada bismo obratili pozornost, uvidjeli bismo kako dišemo dublje i sporije kada smo opušteni, a brže kada smo napeti.

No vrijedi i suprotno – namjernim opuštanjem i produbljivanjem daha, kao u vježbi dubokog jogijskog disanja, smanjujemo lučenje kortizola te utječemo na snižavanje krvnog tlaka, broja otkucaja srca, a možemo i vrlo brzo ukloniti glavobolju, te pritisak ili bol u tijelu uzrokovane napetošću i stresom.

Također, smirivanjem daha, naš um se vraća u opušteno stanje, misli se smiruju, a prema nekim istraživanjima rastu čak i naša kreativnost i kvocijent inteligencije.

Disanje je istovjetno životu – svaka naša stanica treba kisik. Tehnikama divine disanja sa Divine Health Programa učimo ispravno disati i koristiti puni kapacitet naših pluća, čime nam se automatski diže nivo energije, popravlja raspoloženje, poboljšava zdravlje… drugim riječima – počinjemo živjeti punim plućima!

Meditacijom do punine življenja

Danas su znanstveno dokazani pozitivni učinci meditacije na tijelo i um. Ona se već polako smatra kao neizostavan dio svakodnevne higijene duha i cjelovit tretman koji štiti od svih bolesti te regenerira tijelo i duh.

Pomoću samo 20 minuta meditacije postižemo dubok počinak koji je ekvivalentan 8-satnom snu. Na ovaj način energiziramo te regeneriramo tijelo i um.

Znanstveno je dokazano kako meditacija povećava protok krvi za čak 200% te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za čak 47%.

Putem tehnike meditacije možemo se riješiti i različitih ovisnosti – nakon 6 mjeseci meditacije zloupotreba alkohola se može smanjiti za čak 70%.

Nakon što izmeditiramo, njene dobrobiti se osjećaju tijekom cijelog dana. Naša pažnja i percepcija postaju puno bolje i jasnije, a osjećaj unutarnjeg mira, radosti i budnosti je sve više i sve jasnije prisutan tokom dana, produbljujući i obogaćujući naš svakodnevni život.

Ako slikamo, pomoću meditacije ćemo biti još bolji slikar, ako predajemo, bit ćemo još bolji predavač, kao doktor bit ćemo još bolji doktor itd.

Kroz meditaciju mi ustvari treniramo svoj duh, tijelo i svijest. To meditativno stanje svijesti (smirenost, opuštenost, budnost i usredotočenost) je ono što razvijamo kroz praksu tehnike Divine meditacije sa Divine Health Programa, te postižemo puninu življenja.

Ovdje pročitajte više o programu vježbi za gipkost tijela.

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu